Hobitův sen o druhé miliardě dolarů zmrazil Disney

Kultura Kultura
6. 1. 2014 9:35
Pohádka Ledové království měla v amerických kinech opět nejvíc diváků.
Foto: Warner Brothers

Praha - První víkend roku 2014 se nesl ve znamení klidu i v pokladnách amerických kin. Nejvíce dolarů ukořistila pohádka Ledové království, její dvacetimilionové tržby již sedmý víkend by jí mohl leckdo závidět. Se zapojením několika dalších zahraničních trhů navíc Disney připsal nové miliony ze zahraničí, takže jeho CGI podívaná se už pyšní 630 miliony celkem.

Až na druhém místě otevírá už poněkud opotřebovaná hororová série Paranormal Activity. Díl s podtitulem Marked Ones už pro jistotu ani nenese číslovku, aby neprovokoval. 18 milionů za první víkend by pro vysokorozpočtový film nebyl dobrý výsledek, ultralevný horor ale může jásat. Těžko říct, proč se producenti rozhodli pro premiéru pro horory v netypickém čase, snad nechtějí čelit žánrové konkurenci?

Na třetím místě je druhý Hobit. 16 milionů čtvrtý víkend po promítání připomíná často zmiňovanou dvojakost úspěchu návratu do Středozemě. Šmakova dračí poušť jistě vydělá, ale miliardě, kterou stěží vydělal první díl, se vzdaluje víc a víc. Vyloučena zatím není, bude to ale těsné.

Na čtvrté místo se vyšplhal Vlk z Wall Street. 13 milionů za druhý víkend je už pro stomilionové drama s Leonardem DiCapriem příznivější číslo než necelá dvacítka minulý, premiérový. V budoucnu by mohl tržbám prospět oscarový šum, který se kolem Scorseseho tříhodinového komediálního dramatu začíná šířit.

Páté místo ukořistil s téměř stejnou sumou Špinavý trik Davida O. Russella. Komedie za 40 milionů už celosvětově utržila milionů 90, a to se zatím vysílá téměř pouze v USA. Další tržby jsou tedy už jen příjemný bonus k různým oceněním.

 

Právě se děje

Další zprávy