Svět Harryho Pottera se vrátí ve filmové trilogii

Aktualizováno 31. 3. 2014 12:09
J. K. Rowlingová dokončila svůj první filmový scénář podle knihy Fantastická zvířata a kde je najít. Sága o Harrym Potterovi tak získá spin-off.
Foto: Warner Bros.

Praha - Sága o čarodějnickém učni Harrym Potterovi se vrátí na filmová plátna, a to dokonce v trilogii, kterou chystá společnost Warner Bros. Její předlohou se stane fiktivní učebnice Fantastická zvířata a kde je najít (Fantastic Beasts and Where to Find Them).

J. K. Rowlingová jako autora původně "školní pomůcky" uvádí v knihách o Harrym Potterovi Mloka Scamandera, jehož učebnici museli Harry Potter a spol. povinně pročítat kvůli školním povinnostem v Bradavicích.

Samostatně pak Fantastická zvířata vyšla v roce 2001, o rok později i česky v Albatrosu. Aby je přepsala pro filmový scénář, přesvědčil Rowlingovou šéf Warner Bros Kevin Tsujihara. Konečnou fázi příprav pak minulý týden potvrdil v rozhovoru pro New York Times.

Foto: Reuters

Scamanderova učebnice není pokračováním příběhů Harryho Pottera, ale jejich rozšířením. "Ačkoliv se Fantastická zvířata odehrávají v komunitě čarodějů a čarodějek, nejde o sequel ani prequel Harryho Pottera, ale rozšíření kouzelnického světa," upřesnila Rowlingová.

Minulý měsíc Rowlingová řekla herečce Emmě Watson, která ve filmech o Harrym Potterovi hrála Hermionu Grangerovou, že právě dokončuje finální verzi jejího prvního filmového scénáře. “Měla jsem pro postavu Mloka Scamandera vymyšlený kus příběhu a zdálo se mi, že má filmový potenciál. Když mě Warner Bros. s nabídkou oslovili, začala jsem ten příběh rozpracovávat. Původně jen proto, aby měla filmová studia a jejich scénáristé s čím pracovat,” dodala Rowlingová v rozhovoru s Emmou Watson pro potterovský časopis Wonderland.

Rowlingová sama se nechala slyšet, že to byl právě Tsujihara, který se loni stal generálním ředitelem na Warner Bros., kdo ji přesvědčil k adaptaci.

"Byli jsme jednou na večeři, pak jsme si zatelefonovali a pak už následoval hrubý návrh," řekla New York Times. "Když se Kevin dostal na nejvyšší post u Warnerů, dokázal do projektu vnést novou energii. Je velmi chytrý a vtipný."

Poprvé se o projektu nového potterovského filmu začalo mluvit minulý rok v září, nyní je už jasné, že producentem se stane David Heyman, který naposledy úspěšně dovedl Gravitaci k sedmi Oscarům.

První díl filmové trilogie se má odehrávat sedmdesát let před narozením Harryho Pottera a osmdesát před Kamenem mudrců, jeho prvním dobrodružstvím. Zřejmě ne náhodou, protože v té době se narodil a vyrůstal v potterovském světě jistý Tom Riddle...

Jméno režiséra, konkrétní děj i obsazení ale Warneři zatím tají.

Série filmů o Harry Potterovi se stala komerčně nejúspěšnější ve filmové historii, když vydělala 7,7 miliard dolarů.

Knih o Harrym Potterovi se ve světě prodalo více než 450 milionů kopií, což z J. K. Rowlingové udělalo jednu z nejbohatších současných spisovatelek, která po skončení ságy mohla vydat i román pro dospělé Prázdné místo a dokonce detektivní román pod pseudonymem Robert Galbraith, jehož druhý díl vyjde letos v létě.

 

Právě se děje

Další zprávy