Do kin míří psí superman Travolta, zachránce Disneyho

Irena Hejdová Irena Hejdová
20. 11. 2008 17:10
Ameriku čeká nápor: animovaný Bolt a upíří Stmívání
Bolt - Pes pro každý případ
Bolt - Pes pro každý případ | Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Po zpovykaných křepčících čivavách míří do amerických kin o něco sympatičtější hrdina. Animovaný Bolt je podle prvních recenzí vtipný, chytrý a originální snímek o psovi, který si myslí, že má superhrdinské schopnosti, a neví, že je přitom hvězdou televizního pořadu.

Před dvěma lety studio Disney převzal pod své vedení John Lasseter, režisér pixarovských filmů Příběh hraček, Život brouka či Auta. Teď začínají disneyovští sklízet první plody jeho úspěšné strategie.

Pixar letos zapůsobil s filmem Vall-I, příběhem roztomilého posledního robůtka na Zemi, který z lásky k ipodovské robotici zachrání celou planetu a lidstvo k tomu. O filmu se mluví jako o hlavním kandidátu na Oscara pro nejlepší animovaný film.

V Boltovi, který by mu mohl konkurovat, se setkávají oba trendy stojící za úspěchem animované zábavy:  jde o fúzi pixarovské moderny a disneyovské klasiky se zvířátky-kamarády. Bolt možná připomene staré kreslené filmy, ale jeho humor je zdravě pixarovský.

Na počátku si roztomilého bílého německého ovčáka vybere v obchodě se zvířaty malá Penny s hlasem americké teenagerské hvězdičky Miley Cyrus. Ten ovčák se jmenuje Bolt a v americkém znění mluví hlasem Johna Travolty.

Pejsek roste a začne věřit, že Penny je akční hrdinka a on sám oplývá vlastnostmi superhrdinů. To ještě neví, že ve skutečnosti je psí hvězdou televizního pořadu a že jeho nadpřirozené schopnosti jsou jen dílem speciálních efektů. Co si počne, až bude vyhozen do nehostinného světa?

Bolt - Pes pro každý případ
Bolt - Pes pro každý případ | Foto: Aktuálně.cz

Čtyřiapadesátiletý John Travolta už hrál řadu podivuhodných rolí, v animovaném filmu ale jeho hlas zazní poprvé. K roli psa nicméně nemá daleko, o tom svědčí jeho odpověď na otázku, jaké podobnosti mezi sebou a psem shledává.

„Když jsem vyrůstal, tak mne lidé často označovali za psa - v tom druhu her, kdy hádáte, jaké zvíře by kdo byl," řekl Travolta agentuře Reuters.

„A možná tak trochu v reálném životě jsem pes - jsem nepřekonatelný ve věrnosti. Ale na plátně jsem často spíš za kocoura. Mé role v Pulp Fiction, v Horečce sobotní noci nebo v Pomádě - to jsou přece samí kocouři."

Travolta už v minulosti několik nabídek na animované filmy odmítl. „Mí přátelé přitom udělali několik skvělých animáků - Tom Hanks namluvil Příběh hraček a Robin Williams dělal Aladina. Já jsem ale nechtěl dělat průměrné filmy," říká Travolta. „Říkal jsem si, že pokud půjdu do animovaného filmu, musí to být fakt bomba."

Bolt - Pes pro každý případ
Bolt - Pes pro každý případ | Foto: Aktuálně.cz

Travoltu přitom nelze nařknout, že by film vzal jen pro peníze. Příští rok bude k vidění v čtyřech filmech a při výběru rolí je pro něj prý vždycky určující kvalita. „Peníze už jsem vydělal. Teď chci prostě dělat to, co za to stojí."

Bolt je osmačtyřicátým animovaným filmem společnosti Disney. Do amerických kin vstupuje právě tento pátek; k vidění by měl být i ve verzi určené pro kina Imax.  Do českých kin ušatý pes vstoupí 19. února pod názvem Bolt - pes pro každý případ.

Odborníci z branže doufají, že se podaří trumfnout rok starý rekord stejného víkendu; tehdy kina celkem vydělala 162 milionů dolarů.

Foto: Aktuálně.cz

Spolu s rodinným Boltem totiž vstupuje do kin pecka zaměřená na jen o málo starší diváky. Pubertální dívky už šílí po hrdinovi filmu Stmívání, novém idolu Robertu Pattisonovi, který ve filmu podle bestselleru Stephenie Meyer ztvárnil mladého fešáckého upíra-vegetariána.

Hollywood Reporter předpovídá, že Stmívání - které bývá toužebně titulováno jako nový Harry Potter - by mohlo o víkendu vynést až 50 milionů dolarů, Bolt jen o 10 milionů méně.

Své by měly udělat i filmy, které vstoupily do kin už předtím - nová bondovka Quantum of Solace nebo druhý díl animovaného Madagaskaru. Stejná sestava by pak měla zajistit rekordní příjmy i příští, prodloužený víkend spojený se Dnem díkůvzdání.

 

Právě se děje

Další zprávy