Do kin chodí nejméně lidi za 10 let. Filmů je stále víc

Eliška Morochovičová
10. 4. 2012 18:15
Loňská návštěvnost českých kin čítala o 3 miliony diváků méně než v roce 2010
I artkino Centrál v Hradci Králové se potýká s problémy. Zájem o něj je nižší.
I artkino Centrál v Hradci Králové se potýká s problémy. Zájem o něj je nižší. | Foto: www.kinocentral.cz

Praha - Do tuzemských kin loni přišlo nejméně lidí od roku 2002, a to i přesto, že jejich programy se neustále rozšiřují.

"Může za to ekonomická krize, ale i stahování filmů z internetu," říká tajemník Unie filmových distributorů (UFD) Jaroslav Pecka.

Podle statistik UFD loni přišlo do kin 10,8 milionu diváků, což je skoro o 3 miliony méně než v roce 2010.

Promítaných filmů přitom neustále přibývá. Například loni bylo celkem odehráno téměř 409 tisíc filmových představení, což je o 9,5 tisíce více než v roce 2010. Tři čtvrtiny z nich byly představeny v multikinech.

Na zbylou čtvrtinu představení přišli diváci do menších klubových či regionálních kin. Celkově se tato kina loni dočkala 3,6 milionu diváků, což je vůbec nejméně od roku 1999, jak uvádějí statistiky UFD. Tehdy se menší kina těšila návštěvnosti více než dvakrát větší, diváků bylo přes 7,5 milionu.

Příčin menšího zájmu o filmovou produkci v kinech je podle tajemníka UFD Jaroslava Pecky hned několik. "Je to třeba ekonomická krize, která má dopad na rozhodování co koupit nejdříve, a kultura se tak nezřídka dostává až na konec," řekl pro Aktuálně.cz.

"Dále za to může současná nedostatečná nabídka komerčních kasovních filmů, růst cen vstupného vlivem digitalizace kin a samozřejmě nelegální stahování filmů z internetu," doplnil.

 

Právě se děje

Další zprávy