Dědici Marilyn Monroe ztratili nárok na hereččinu tvář

Kultura Kultura
4. 9. 2012 17:48
Soud označil dědická práva za neplatná
Foto: ČTK/AP

Praha - Po letech tahanic rozhodl americký federální soud definitivně v neprospěch lidí, kteří si od smrti Marilyn Monroe před padesáti lety činili právo na jakékoliv použití jejího obrazu.

Podle nového rozhodnutí tak celou dobu činili neoprávněně. Po úmrtí hvězdy 5. srpna 1962 v Kalifornii několik jejích zástupců, kteří ji zastupovali během natáčení filmu Někdo to rád horké, se vyhnulo obrovskému daňovému zatížení tak, že za hereččino oficiální bydliště označili její druhý dům v New Yorku, kde nebylo nutno platit daň z pozůstalosti.

Státy mají však také odlišnou legislativu, pokud jde o užívání obrazu zesnulého - New York nepřipouští vymáhání poplatku za takovou činnost. Otázka, jestli správci pozůstalosti mohou pravidelně vydělávat na jakémkoliv zobrazení někdejšího sexsymbolu, se dostala na veřejnost kvůli prodeji hereččiných fotografií. Žaloby v z poloviny minulého desetiletí narazily právě na argument o newyorském zákonodárství a právní spor se táhl až do dneška díky snahám správců a státu Kalifornie změnit sídlo odkazu.

Trojčlenná soudní porota rozhodla jednomyslně.

„Toto je klasický příklad právního estoppelu (situace v obecném právu, kde strana je zatarasena od prohlašovat nebo popírat argument na spravedlivém základě)," napsala soudkyně Kim Milane Wardlaw. „Zástupci Monroe si vybrali jednu adresu, která jim vyhovovala čtyřicet let a pak změnili názor, když to jim z toho koukala velká finanční výhoda - taková, jakou si zajistili léta po smrti Monroe přesvědčením kalifornské legislatury k vytvoření práv, která před lety neexistovala. Často je citován výrok Marylin Monroe: ´Když už jste člověk dvou tváří, snažte se, ať aspoň jednu máte hezkou´."

Ve zdůvodnění rozsudku je ještě jeden citát slané zpěvačky a herečky. „Věděla jsem, že patřím veřejnosti a světu, ne díky talentu, nebo dokonce kráse, ale proto, že jsem nikdy nepatřila nikomu ani ničemu jinému."

 

Právě se děje

Další zprávy