Bohdan Sláma a Pavel Liška znovu hledají lásku

Irena Hejdová Irena Hejdová
5. 10. 2007 16:25
Volná trilogie se uzavře v kinech 20. března 2008
Venkovský učitel: Zuzana Bydžovská a Pavel Liška
Venkovský učitel: Zuzana Bydžovská a Pavel Liška | Foto: Martin Špelda

Praha - Svůj třetí celovečerní film dotočil režisér Bohdan Sláma. Sklidí s Venkovským učitelem v zahraničí stejné úspěchy jako s předchozími snímky Divoké včely a Štěstí?

Tentokrát vypráví příběh vesnického učitele v podání Pavla Lišky, který přichází na venkov utéct od nevyřešených problémů. Tady poznává statkářku Marii a jejího syna. Ale zatímco ona se zamiluje do něj, učitel se v netradičním milostném trojúhelníku zahledí do jejího pubertálního potomka.

Venkovský učitel: Zuzana Kronerová, Pavel Liška, Miroslav Krobot
Venkovský učitel: Zuzana Kronerová, Pavel Liška, Miroslav Krobot | Foto: Martin Špelda

"Je to citové drama, ale snad tam bude i humor. I když komedie to není. Vypráví o hledání lásky - někdo ji najde hned, někdo se v tom plácá. Ale to hledání provází každou lidskou bytost," říká o novém filmu Sláma.

 Venkovským učitelem uzavírá svou trilogii právě o hledání lásky. Liška si hlavní roli zahrál i v obou předchozích filmech. Statkářku ztvárnila Zuzana Bydžovská, syna neherec Ladislav Šedivý - pochází z jižních Čech a při castingu porazil i řadu profesionálních herců.

Rodiče hlavního hrdiny ztvárnili Miroslav Krobot a Zuzana Kronerová, ve filmu se objeví i Tereza Voříšková či Marek Daniel.

Bohdan Sláma během natáčení filmu Venkovský učitel
Bohdan Sláma během natáčení filmu Venkovský učitel | Foto: Marek Špelda

Krom Šedivého je tu řada dalších neherců, obyvatel jihočeské vesnice, kde se film natáčel. Na břehu rybníku Pančár tu filmaři vybudovali autenticky působící dekoraci statku.

Tady, ale i v hospodě a ve škole v nedaleké vesnici se natáčelo v červnu a červenci, v září vznikly dotáčky v německých ateliérech a v Praze, poměrně rozsáhlá scéna vznikla na hlavním nádraží v Lipsku. Kameramanem byl ceněný Diviš Marek.

"Natáčení probíhalo poměrně hladce, v tuto chvíli máme sestříhanou velkou část filmu, proto jsme se rozhodli na nic nečekat a premiéru jsme přesunuli z původně plánovaného podzimu příštího roku," dodávají producenti. Venkovský učitel tak vstoupí do českých kin 20. března.

Venkovský učitel: Tereza Voříšková a Ladislav Šedivý
Venkovský učitel: Tereza Voříšková a Ladislav Šedivý | Foto: Martin Špelda

Předchozí Slámovy snímky Divoké včely a Štěstí bodovaly na zahraničních festivalech i při udílení Českých lvů. Štěstí si odvezlo ceny z festivalů v Montrealu, Angers, San Sebastianu i Rotterdamu.

To umožnilo natočit nový Slámův film v koprodukci s Německem a Francií. "Díky penězům zahraničních koproducentů jsme pocítili jistou tvůrčí volnost, ale o to větší nyní cítíme vůči nim zodpovědnost," říkají producenti Pavel Strnad a Petr Oukropec z Negativu.

Lze předpokládat, že i Venkovský učitel zkusí štěstí na festivalech a v zahraničí. Producenti už jsou ostatně v kontaktu se svým zahraničním distributorem - společností Wild Bunch.

 

 

Právě se děje

Další zprávy