3D Alenka je silnější než Saddámovy chemické zbraně

Kamil Fila Kamil Fila
15. 3. 2010 16:10
Nový fešák Pattinson zůstává uvězněný ve Stmívání
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Hravý útěk do říše fantazie je zjevně přitažlivější než nervní pohled na realitu. Trojrozměrná fantasy Alenka v říši divů od režiséra Tima Burtona i druhý týden po premiéře kraluje americkému žebříku návštěvnosti.

Suma 62 milionů za víkend dokonce patří k nejlepším výsledkům, jakých kdy dosáhl nějaký film v druhém týdnu promítání - první je Avatar a druhý Temný rytíř, oba tituly nastřádaly přes 75 milionů dolarů.

Foto: Disney

Hlavně se ovšem Alenka blíží půlmiliardové hranici na celkových tržbách (z USA i zahraničí) a je jasné, že se tak splatí i její obří 250milionový rozpočet + desítky milionů dolarů za reklamu (studio od kin inkasuje kolem 50 procent tržeb, tudíž k zisku potřebuje, aby filmy utržily minimálně dvojnásobek nákladů).

Agent Bourne v Iráku neuspěl

Alenka tak zjevně odčerpala mnoho diváků premiérovaným novinkám. Největší zklamání potkalo očekávaný akční thriller Green Zone, který vypráví kritickým způsobem o amerických vojácích, již před pár lety marně v Iráku pátrali po zbraních hromadného ničení.

Foto: Bontonfilm

Film, za nímž stojí jména režiséra Paula Greengrasse a herce Matta Damona (proslavených společně Bourneovým mýtem a Bourneovým ultimátem), šel do kin v počtu 3400 kopií, ale za víkend utržil pouhých 14,5 milionu, což je hluboko pod očekáváním.

Distributor Universal Pictures se snažil film propagovat stylem, jenž téměř budil dojem, že jde spíš o pokračování Bournea, protože dosavadní filmy s tématem války v Iráku nebyly komerčně úspěšné. Vždyť i oscarový vítěz Smrt čeká všude (The Hurt Locker) se týden po udílení cen Akademie vzmohl na víkendové tržby ve výši pouhých 800 tisíc.

Zdaleka nejúspěšnějším snímkem z prostředí konfliktů na Blízkém východě je akční thriller Království (The Kingdom) - i ten měl ale víkendový otvírák "pouhých" 17,1 milionu a nakonec utržil 47,8 mil. Což je suma, okolo níž se asi budou pohybovat i domácí tržby Green Zone - která ovšem přišla studio na víc než 100 milionů dolarů.

Foto: Bontonfilm
Čtěte také:
Bourne se vydává do Iráku hledat chemické zbraně
Alenka vyslala z Říše divů signál: Vsaďte na 3D
Recenze: Alenka v říši 3D divů neví, co se sebou 

Téma irácké války se tedy prozatím pro filmaře zdá být prokleté. I další snímek, nominovaný na Oscary, drama The Messenger (s Woody Harrelsonem v hlavní roli) o vojácích, kteří chodí rodinám oznámit, že jejich synové zemřeli v Iráku, byl v distribuci kvůli ožehavému tématu natolik upozaděn, že za 18 týdnů utržil pouze něco málo přes jeden milion dolarů.

Foto: Bontonfilm

Ani americká kritika není Green Zone příliš nakloněna. Podle údajů databáze Rottentomatoes ve zhruba polovině angloamerických médií vyšly recenze, které pokládají dotyčný film za zbytečný a zpozdilý. Například Dana Stevens z časopisu Slate napsala: "Po sedmi letech, co jsme zabředli do irácké bažiny, potřebujeme od politických filmařů víc než jen zatnutou pěst (a ruční kameru), jež se třese ve směru Bushovy administrativy."

Mick LaSalla ze San Francisco Chronicle byl smířlivější: "Film je poctou zvláštním kvalitám Matta Damona jako herce - nikoli jeho hvězdné záře, ale jeho schopnosti vložit do postav jednoduchou lidskou slušnost. Zajímá nás, i když často vidíme jen kus jeho hlavy."

Foto: Reuters

Na Mezinárodní filmové databázi (IMDb.com) pak vyznívá zajímavě rozdíl v hlasování amerických a neamerických diváků a divaček. Zatímco američtí jsou relativně nespokojeni a jejich průměrné hodnocení vychází na 6,3 bodu z 10 možných, zámořské publikum je velmi spokojeno - což naznačuje průměrné hodnocení 7,8 bodů z 10.

Pattinson je mimo ligu

Třetí tento týden skončila s 9,6 miliony dolarů komedie She´s Out of My League (Ta je mimo mou ligu), v níž hraje hlavní roli mladý komik Jay Baruchel (Tropická bouře, Zbouchnutá). Příběh pojednává o outsiderovi, který se zamiluje do úžasné krásné dívky (Alice Eve), o níž je on sám i jeho okolí přesvědčeno, že na ni v žádném případě nemá.

Foto: Aktuálně.cz

Film se zjevně odkazuje k poetice (ne)romantických chlapských komedií Judda Apatowa (40 let panic, Zbouchnutá, Superbad), ale scenáristé Sean Sanders a John Morris přece jen také hrají jinou ligu (jejich předchozím společným snímkem byla nekoukatelná Sexdrive). Podle recenzentů by film bez Baruchelova kouzla osobnosti vůbec nefungoval a snímek se líbí převážně chlapcům mladším 18 let.

Až čtvrté místo zaujalo při své premiéře melodrama Remember Me (u nás půjde pod názvem Nezapomeň na mě), v němž hraje hlavní roli Robert Pattinson alias upír Edward ze ságy Twilight-Stmívání.

Na 2212 kopií jsou ovšem tržby 8,28 milionů velmi slabé a je zjevné, že Pattinsonova přitažlivost není velká, jakmile nemá mrtvolný make up nebo mu na slunečním světle nepableskuje tvář diamantovými odlesky. 

Server Boxofficemojo srovnal komerční přitažlivost Pattinsona a dalších nových hollywoodských hezounů: Zaca Efrona (Znovu 17) a Channinga Tatuma (Drahý Johne). A právě Pattinson se jeví nejvíc svázaný s jednou rolí, tedy bez možnosti být univerzálním hercem i mimo ságu Twilight.

Foto: Aktuálně.cz

Podle statistik IMDb.com lze nepřekvapivě zjistit, že cílové publikum - mladé divačky - hodnotí film vysoko, v průměru 8,2 body z 10, ale jejich mužské protějšky a pravděpodobně dosti nedobrovolné doprovody jsou snímkem zhnuseni, což vyjadřuje průměr 4,7 bodů z 10. Žen podle dalších údajů zveřejněných kinaři bylo ovšem 84 procent; z toho 53 procent mladších 25 let.

Podle recenzentů Pattinson sice v Remember Me hraje lépe než v Twilightu, ale film sám už hodnotí téměř výhradně negativně. Může za to především velmi podivný konec založený na náhlém nečekaném zvratu - jenž pro většinu diváků působí spíš emocionálně odtažitě, než aby byl skutečně dojemný. Podle mnoha recenzí je Nezapomeň na mě svým temným laděním také vyloženě nevhodný pro náctileté fanynky.

Avatar to nevzdává

Poslední novinkou týdne je Our Family Wedding (Naše rodinná svatba) - o tom, jak se přes své děti sbližují dvě etnicky odlišné rodiny, černošská a hispánská. O víkendu utržila z 1605 kin 7,6 milionu a skončila šestá, za Scorseseho thrillerem Prokletý ostrov, který se po čtyřech týdnech přehoupnul přes 100milionovou hranici.

Foto: Aktuálně.cz

Bližší pohled na nižší příčky žebříčku pak odhalí, že oscarový úspěch pomáhá jen titulům Crazy Heart (s oceněným Jeffem Bridgesem) a The Blind Side (se Sandrou Bullockovou), ostatní nominované a oceňované snímky stále klesají. V Top 10 se i po 13 týdnech drží Avatar, který již překročil sumu 730 milionů na domácích tržbách.

Není divu, že James Cameron a producent Jon Landau uvažují o pokračování. V "jejich" hře jsou ještě tituly Fantastic Voyage (o cestě v miniponorce do nitra těla) a Battle Angel Alita (o kyborgické ženě bojovnici).

Avatar 2 ale možná dostane přednost - napovídají tomu i některé nejnovější rozhovory s tvůrci. Skoro jisté je, že Avatar si to v kinech znovu zopakuje: v létě, s přidanými 40 minutami scén, jež původně byly vystřiženy.

 

Právě se děje

Další zprávy