Filharmonický sbor hledá nového šéfa

20. 12. 2005 17:00
Praha - Ministerstvo kultury vypsalo výběrové řízení na obsazení místa ředitele Pražského filharmonického sboru.
Pražský filharmonický sbor
Pražský filharmonický sbor | Foto: Oficiální stránky Filharmonického sboru

Přihlášky se přijímají do 15. ledna 2006, nový ředitel by měl nastoupit 1. března. Petr Daněk, jemuž končí pětileté pověření touto funkcí posledním dnem února 2006, dnes řekl, že účast v konkurzu zvažuje.

Daněk pracuje na reorganizaci tělesa, o níž loni rozhodl tehdejší ministr kultury Pavel Dostál. Jejím smyslem podle ředitele je vytvořit ze sboru moderní flexibilní těleso, schopné reagovat na měnící se podmínky evropského hudebního trhu. Součástí reorganizace je omlazení a redukce počtu stálých zaměstnanců.

Rovněž plán začlenění sboru k orchestru České filharmonie inicioval podle dřívějších informací ministr Dostál. Mělo být cestou k zajištění budoucí existence souboru i nástrojem, jak obstát v mezinárodní konkurenci.

Obě významná česká hudební tělesa se však s největší pravděpodobností nespojí. Rozhodla o tom na podzim sněmovna, která vládní návrh zákona o sloučení těchto organizací vrátila k přepracování. V praxi to má podobné důsledky jako zamítnutí.

Ve sboru byla patrně většina zaměstnanců pro sloučení, protože se obávali existenční nejistoty vyplývající mimo jiné z nynějších nízkých příspěvků na kulturu ve státním rozpočtu. Slibovali si také větší prestiž souboru.

 

Právě se děje

Další zprávy