Harlekýn, basbaryton a muzikály. Krumlov stále "jede"

Kultura Kultura
14. 8. 2013 15:17
I čtvrtý týden na letošním MHF v Českém Krumlově byl nabitý kvalitní hudbou v tom nejlepším provedení
Foto: Aktuálně.cz

Český Krumlov – Avantgardní Harlekýn, příjemná kombinace kytary, flétny a komorního orchestru, zvučný basbaryton jednoho z nejlepších operních zpěváků Česka a muzikály z Broadwaye v podání amerických hvězd. Ani čtvrtý týden festivalu v Českém Krumlově diváky nezklamal.

Jedinečný projekt – provedení avantgardní kompozice Harlekýn pro sólový klarinet Karlheinze Stockhausena v podání Karla Dohnala. Tomu patřil Maškarní sál 7. srpna. Tiché tóny klarinetu zazněly nejdřív od postranních dveří sálu, ve světle reflektoru se zjevila silueta hudebníka na stěně, a jak tóny sílily, objevil se i sám Karel Dohnal. Jeho Harlekýn byl milý, chvílemi naopak nepříjemný, stejně jako jeho hudba, kterou dokázal umně spojit s pantomimou, do hry zapojoval i obecentsvo.

Dlouho zkoušená „improvizace“

Přestože na první pohled celé číslo vypadalo jako improvizace, ve skutečnosti se jedná o výsledek několikaměsíční dřiny. „Každá nota, pauza i každý nádech vychází z partitury skladatele Karlheinze Stockhausena, učil jsem se ji zpaměti celý rok. Autor dbal na přesné provedení celé skladby a při nedodržení všech požadavků byl schopen její provedení umělci zakázat. Spojení hudby s pohybem je navíc mimořádně fyzicky náročné,“ přiznal „harlekýn“ Dohnal po koncertě.

Foto: Aktuálně.cz

Na festivalu v Krumlově zahrál i díla od Ástora Piazolly, Bély Bartóka, Vjačeslava Semjonova nebo Bély Kovácse. Klarinetistu Dohnala doprovázel na akordeon Jiří Lukeš. Ten na festivalu vystupoval úplně poprvé. „Do Českého Krumlova jezdím často jako turista. Naše nástrojové obsazení je netradiční, obecenstvo reaguje výborně, pocit z koncertu mám velmi dobrý,“ svěřil se po vystoupení.

Barvy flétny, kytary a orchestru Virtuosi Pragenses

O den později ovládli Maškarní sál hudebníci z komorního orchestru Virtuosi Pragenses, se kterými vystoupila slovenská kytaristka Miriam Rodriguez Brüllová a americký flétnista Albert Wojnae Pae. Díky mladičkých sólistům se sálem rozezněla příjemná zvuková kombinace tónů, která byla nejlépe slyšet při Carulliho Koncertu pro flétnu, kytaru a smyčce. „Byla jsem na festivalu poprvé, ale slyšela jsem již dříve samé skvělé věci. Spolupráce s orchestrem byla výborná, byl skvěle připravený. Je obdivuhodné, že v malém městě, jako je Český Krumlov, je možné uspořádat tak krásný festival,“ řekla Miriam Rodriguez Brüllová po skončení vystoupení.

Foto: Aktuálně.cz

Stejné dojmy měl i flétnista Pae a koncert si pochvalovali i hudebníci z orchestru. „Kytaristka je špičková umělkyně, její hru hodnotím velmi vysoko. Flétnista je velmi spolehlivý, solidní umělec,“ přiznal umělecký vedoucí orchestru Virtuosi Pragenses Milan Lajčík k výkonu obou sólistů a dodal, že celkový dojem určitě umocnilo i prostředí Maškarního sálu, které je nenapodobitelné.

Plachetkův zvučný basbaryton

Sólista Vídeňské státní opery a jeden z nejvýraznějších českých operních pěvců Adam Plachetka předvedl 9. srpna v Zámecké jízdárně svůj nezaměnitelný hlas. Předehry k áriím Händela, Mozarta a Rossiniho rozezvučely díky perfektnímu pěveckému výkonu Plachetky celý obrovský prostor. „Doprovází mě komorní filharmonie, takže repertoár byl vybrán s ohledem na dispozice orchestru a také s ohledem na to, jak se skladby hodí k sobě,“ vysvětlil Plachetka, kterého doprovázela Talichova komorní filharmonie.

Foto: Aktuálně.cz

Závěrečné ovace vestoje, kterými diváci odměnili precizní provedení Leporella z Dona Giovanniho či jako přídavek populární árii Figara z Rossiniho Lazebníka sevillského, nesmírně potěšily i dirigenta orchestru. „Jsem unešený především z výkonu Adama Plachetky, ten koncert měl obrovský náboj,“ sdělil potěšeně po koncertu Tomáš Brauner. On i Plachetka si pochvalovali i samotný festival a hlavně město, ve kterém se letos už po dvaadvacáté pořádal. „Český Krumlov znám, protože jsem tady mnohokrát projížděl na lodi po Vltavě, ale samozřejmě na festivalu jsem se také byl několikrát podívat,“ přiznal Plachetka.

Muzikální večer v podání hvězd z Broadwaye

Sobota pak patřila muzikálu. Pozvání totiž přijaly tři hvězdy z Broadwaye: Morgan James, LaKisha Jones a Rob Evan. Do Krumlova přivezli hity z Bídníků, Fantoma opery, muzikálu Mamma Mia nebo Rock of Ages. V podání zpěvačky Morgan James ale zazněla například i skladba od Celine Dion My Heart Will Go On. „Jsem tak nadšená z elánu publika, viděla jsem, že se na nás smějí a zpívají si s námi,“ pochvalovala si reakci diváků Morgan James.

Foto: Aktuálně.cz

Zpěvák Rob Evan byl v Českém Krumlově už podruhé a přiznal, že festival si i teď dokázal získat jeho srdce. „Před dvěma roky jsem zde vystoupil s programem, který byl více popový. I dnešní koncert byl v tomto krásném prostředí naprosto skvělý, jsem opravdu šťastný,“ oznámil dojatě.

Zpěváky z Broadwaye doprovázela Moravská Filharmonie Olomouc, kterou vedl dirigent Randall Craig Fleischer. „Je úžasné přinést americkou hudbu do České republiky, diváci v Českém Krumlově tak mohou zažít podobný entuziasmus a energii, jaký mohou cítit v Americe,“ řekl po koncertu dirigent. Pochvaloval si i perfektní spolupráci s orchestrem.

Krumlovský festival už spěje do finiše. Vystoupí ještě houslistka Sophia Jaffé s cembalistkou Barbarou Marií Willi nebo flamencový kytarista Carlos Piñana. V sobotu Pivovarskou zahradu obejmou tóny hudebníků z Čechomoru a slavnostnímu zakončení budou vévodit dvě ženy – bulharská houslistka Albena Danailova a jihokorejská violoncellistka Meehae Ryo.

Čtěte také:
Smyčce, baroko, trupmety - festival v Krumlově vrcholí

 

Právě se děje

Další zprávy