Pražské quadriennale bude vést Příhodová, která učí na univerzitách v USA

ČTK ČTK
20. 12. 2023 17:08
Pražské quadriennale bude vést Příhodová, která učí na univerzitách v USA

Novou uměleckou ředitelkou Pražského quadriennale, světové přehlídky divadelní scénografie, se stala divadelní historička a kurátorka Barbora Diego Rivera Příhodová, která učí na amerických univerzitách. Po osmi letech a dvou ročnících vystřídala Markétu Fantovou. O změně rozhodla odborná komise po výběrovém řízení.

Na quadriennale se dvaačtyřicetiletá Příhodová podílela od roku 2009 v roli konzultantky, editorky či autorky. Na letošním 15. ročníku byla kurátorkou diskusní sekce PQ Talks. Příhodová se věnuje výzkumu moderní a současné scénografie, působí jako editorka a vyučovala akademické psaní, historii performance designu nebo scénografii na University of South Carolina, pensylvánské Villanova University nebo filadelfské University of the Arts. Má doktorský titul v oboru dějin divadla.

Ve své koncepci chce navázat na snahu o větší inkluzivitu a otevřenost mimoevropským kulturám. Quadriennale by podle ní mělo i nadále reflektovat různé podoby scénografie. V roce 2027, kdy se uskuteční příští 16. ročník, si festival připomene 60. výročí. Bude to příležitost k oslavám i sebereflexi.

 

Právě se děje

Další zprávy