Menzel slibuje rozkošně ukecaného "hradního" Shakespeara

ČTK Kultura ČTK, Kultura
11. 6. 2014 14:06
Do programu Letních shakespearovských slavností se poprvé dostala hra Mnoho povyku pro nic. Jiřímu Menzelovi ji prý vybral překladatel Martin Hilský.
Petra Horváthová, Václav Jílek a Daniel Rous zkoušejí Mnoho povyku pro nic.
Petra Horváthová, Václav Jílek a Daniel Rous zkoušejí Mnoho povyku pro nic. | Foto: Viktor Kronbauer

Praha - Vůbec poprvé se v programu Letních shakespearovských slavností objeví komedie Mnoho povyku pro nic. Příběh o lásce, intrikách a lžích odehrávající se v 16. století v sicilské Messině je plný překvapení, milostných zvratů, pletich i pomluv.

Režisér Jiří Menzel do programu přehlídky přispěje už podruhé; jeho prvním počinem pro slavnosti byly před šesti lety dodnes úspěšné Veselé paničky windsorské, které loni přivítaly stotisícího návštěvníka.

Foto: Archiv Olgy a Jiřího Menzelových

Pro Shakespearovu komedii-nekomedii má prý Jiří Menzel zvláštní slabost. "Je rozkošně ukecaná, nepředstírá nijakou zvláštní filozofii, kromě té, že se nic nemá brát vážně. A taky nás poučuje, že na této planetě je ze všech božích tvorů člověk nejlegračnější," říká Menzel.

Titul mu prý vybral překladatel Martin Hilský, kterému se líbila jeho inscenace v českobudějovickém Jihočeském divadle v roce 2008, a tak ho přemluvil, abych ji nastudoval znovu.

Menzel obsadil převážně mladé herce, jejichž letorám přizpůsobil role. Je na takový způsob práce zvyklý z divadelních režií v Německu, Maďarsku či Švédsku.

Jiří Menzel zkouší Mnoho povyku pro nic.
Jiří Menzel zkouší Mnoho povyku pro nic. | Foto: Viktor Kronbauer, Viktor Kronbauer

"Komedie Mnoho povyku pro nic je letní hříčkou, večerním pohlazením o lásce a o tom, jak k ní a skrze ni i k sobě lidé hledají cestu," uvádí režisér. Připomíná i dvě inscenace, které na něj udělaly dojem - v první hráli Benedikta a Beatrici Jaromír Hanzlík a Daniela Kolářová, v té druhé z roku 1954 Rudolf Deyl mladší a Vlasta Chramostová.

Mezi dvěma desítkami herců se v Menzelově inscenaci objeví například Miloš Vávra, Václav Jílek, Lenka Zahradnická, Petra Horváthová, Daniel Rous či Petr Čtvrtníček a Leoš Noha v rolích pošetilých strážníků Puškvorce a Šťovíčka.

Menzel pracoval i na letních scénách v Českém Krumlově, Tampere a Dubrovníku, na nichž "jakýkoli kousek prostoru může být divadlem". Herec ho podle něj může proměnit v zámeckou komnatu, palubu lodi či v bitevní pole, dokáže-li probudit divákovu fantazii. "I v shakespearovském Globu se hrálo na prakticky prázdném jevišti - důležití jsou jen herci a text," dodává Menzel.

Premiéra Mnoho povyku pro nic (24. června) v Nejvyšším purkrabství Pražského hradu zahájí a 6. září uzavře Letní shakespearovské slavnosti, které se uskuteční i v Brně, Ostravě a Bratislavě a zavítají i na hrad Loket a do Ústí nad Labem. Celkem nabídnou deset her slavného alžbětinského dramatika, od jehož narození uplynulo v dubnu 450 let.

V rámci jubilea v Praze představí jeho Hamleta 25. a 26. června londýnské divadlo Globe, jehož soubor hodlá během dvou let vystoupit ve všech zemích světa.

 

Právě se děje

Další zprávy