FOTO 1914. Optimisté vedou boj s pesimisty pod dohledem Času

Soňa Červená v roli Času.
Podívejte se na ukázku z představení 1914 v režii Roberta Wilsona.
1914.
1914.
1914.
Foto: HN - Lukáš Bíba
Kultura Kultura, HN - Lukáš Bíba
Aktualizováno 30. 4. 2014 21:30
Slavný divadelní režisér Robert Wilson v Praze nazkoušel inscenaci 1914, v níž skloubil motivy z Osudů dobrého vojáka Švejka Jaroslava Haška a Posledních chvil lidstva Karla Krause.

Fotogalerie - Režisér Robert Wilson, který přinesl do světového divadla druhé poloviny 20. století revoluční změny, uvedl ve středu večer na scéně Stavovského divadla inscenaci o událostech roku 1914, které byly jednou z největších revolucí našich politických dějin.

Počátek první světové války změnil tvář Evropy i celého světa. Wilson tuto dobu nahlíží s odstupem rovného století. Vychází z dvou protiválečných literárních děl, z Osudů dobrého vojáka Švejka Jaroslava Haška a Posledních chvil lidstva Karla Krause. V jeho režijních pracích ovšem nejsou hlavní komunikační kanály literární, ale tělesné, fyzické, hudební a vizuální.

"Mělo by to být děsivé i směšné. První světová válka byla tragická událost. Abyste však mohli hrát jakoukoliv velkou tragédii, potřebujete komediální herce. Vezměte si Shakespearova Krále Leara. Když ho hrajete jen na vážno, nikdy nedosáhnete takového účinku, jako když se vám podaří diváky při králově umírání taky rozesmát," říká Wilson.

Hlavní postavy inscenace nejsou konkrétní lidé, ale abstraktní veličiny, díky čemuž Wilson zobecňuje zvolené téma a přináší obraz archetypálního střetu sil. Na souboj "optimistů" a "pesimistů" dohlíží věčný Čas v podání Soni Červené, oblíbené herečky Boba Wilsona.

"Před dvěma lety jsme se začali zabývat myšlenkou na projekt připomínající výročí první světové války. Velice jsme stáli o to, aby se režie ujal Robert Wilson. Kdyby to totiž režíroval Evropan, vždycky bude ovlivněn sentimentem. Ale Bob Wilson z dalekého Texasu je přesně ten odstup a přístup, který potřebujeme," konstatuje Červená.

Další postavy ztvární Pavla Beretová, Taťjana Medvecká, Eva Salzmannová, Vladimír Javorský, Václav Postránecký, Enikö Eszenyi z maďarského divadla Vígszínhás, člen Slovenského národního divadla Ján Koleník a další herci.

Divadelní vizionář Bob Wilson se pražskému publiku již představil inscenacemi Věc Makropulos a Káťa Kabanová. Autorský kabaret 1914 vznikl jako koprodukce pražského Národního divadla, Slovenského národního divadla a maďarského divadla Vígsínház.

"Spolupráce s budapešťským divadlem Vígszínház a se Slovenským národním divadlem činí z projektu podnik skutečně mezinárodní. Jméno režiséra je nepochybnou zárukou kvality, a zejména téma stoletého výročí od rozpoutání Velké války, které jsme se posléze naučili říkat První světová... To vše jsou důvody, proč premiéru lze označit bez nadsázky za světovou," konstatoval šéf činohry Michal Dočekal. Inscenaci podle něj čekají reprízy v Bratislavě, Budapešti, Linci, na festivalu v Karlsruhe a v roce 2015 v Portugalsku.

Podoba inscenace se celý duben formovala na jevišti Stavovského divadla, kde měla 30. dubna světovou premiéru. Další představení se uskuteční 2. a 11. května.

 

Právě se děje

Další zprávy