Dejvické divadlo bude mít nového uměleckého šéfa. Myšičku nahradí Jiří Havelka

ČTK ČTK
22. 4. 2024 16:12
Dejvické divadlo bude mít od roku 2025 nového uměleckého šéfa. Stane se jím režisér Jiří Havelka. Vystřídá Martina Myšičku, jenž zůstane členem hereckého souboru. Společně s novým ředitelem na pražskou scénu přijde dramaturgyně Marta Ljubková, se kterou Havelka spolupracuje dlouhodobě.
Režisér Jiří Havelka, který se od roku 2025 stane uměleckým šéfem Dejvického divadla, na snímku z roku 2021 při otevření kulturního centra Vzlet.
Režisér Jiří Havelka, který se od roku 2025 stane uměleckým šéfem Dejvického divadla, na snímku z roku 2021 při otevření kulturního centra Vzlet. | Foto: ČTK

Havelka v Dejvicích poprvé roku 2007 režíroval hru Černá díra, zatím naposledy vloni tu nazkoušel titul Bitva o Hernaniho od Victora Huga. Byl to jeho už pátý zdejší projekt.

"Zkoušení v Dejvickém divadle jsem mohl zažít vícekrát a pokaždé to bylo setkání zcela jedinečné. Soubor byl v jiné fázi, já byl v jiném věku, způsob zrodu inscenace se velmi lišil, pokaždé se ale opakovala jedna věc. Byl to čas naplněný objevováním, zkoušením, hledáním, narážením i srážením, čas prožitý intenzivně a hravě," říká Havelka.

"Když se objevila tato nabídka, protnula se ve mně radost i obavy, protože Dejvické divadlo je skutečně fenomén, což přináší výzvy v mnoha směrech. Ale po chvíli zcela převládlo těšení se na dobrodružnou cestu," dodává třiačtyřicetiletý jihlavský rodák, širší veřejnosti známý jako režisér filmů Vlastníci nebo Mimořádná událost. Letos v létě do kin uvede nový celovečerní snímek nazvaný Zahradníkův rok v hlavní roli s Oldřichem Kaiserem a Dášou Vokatou.

Ve funkci uměleckého šéfa dejvické scény Havelka vystřídá Martina Myšičku. "Od první chvíle, kdy mne soubor na podzim 2016 vyzval k tomu, abych se stal uměleckým šéfem, vnímal jsem to tak, že se jedná o přechodné období, abychom udrželi kontinuitu divadla. A nyní nastal ten správný okamžik pro hladké předání," komentuje změnu Myšička.

Ten se chce více zaměřit na herectví. "A Jiří Havelka, kterého jsem oslovil, protože má pro tento post veškeré kompetence a předpoklady a jistě vnese do divadla nové impulzy, sám říká, že i on je dnes v situaci, kdy s ním tato výzva velmi rezonuje," dodává Martin Myšička.

V již naplánované sezoně 2024/2025 uvede Dejvické divadlo dva nové tituly, jeden v režii mladé režisérky a nové dramaturgyně divadla Kateřiny Volánkové, druhý v režii Jana Friče. Na konci sezony domovskou scénu čeká rekonstrukce, která zvětší hlediště o 50 míst.

Ředitelem je od letošního ledna Lukáš Průdek, který předtím šéfoval Jihočeskému divadlu. Pražská scéna na sebe nedávno znovu upozornila přímým přenosem inscenace Elegance molekuly, který v kinech po celé republice vidělo 28 814 diváků.

Jiří Havelka po jihlavském gymnáziu vystudoval režii alternativního a loutkového divadla na pražské DAMU. Již během studií začal hrát a režírovat na malé scéně Ypsilonky. Také je jedním z členů kabaretního divadla Vosto5, které proslulo autorskými inscenacemi, jejichž základním stavebním kamenem bývá improvizace.

 

Právě se děje

Další zprávy