Danny DeVito znovu ve Varech. Ve festivalové znělce

Irena Hejdová Irena Hejdová
17. 6. 2008 10:39
Karlovarská přehlídka angažovala pro znělku hvězdy
MFF Karlovy Vary: Miloš Forman při natáčení festivalové znělky
MFF Karlovy Vary: Miloš Forman při natáčení festivalové znělky | Foto: MFF KV - Jelena Vukotic

Praha - Karlovarský festival potvrzuje status nejblyštivějšího českého festivalu. Už je jisté, že do Varů letos přijede hollywoodská legenda Robert de Niro, izraelský režisér Ari Folman, britská herečka Brenda Blethyn a řada dalších hvězd. Další se budou na diváky smát z plátna - nejen z festivalových filmů, ale i z festivalové znělky.

Po loňské grafické (a nejednoznačně přijaté) znělce letos MFF Karlovy Vary angažoval hvězdy. A ne ledajaké. Hlavní role v jednotlivých verzích znělky přijali herci a režiséři Danny DeVito, Harvey Keitel, Věra Chytilová a Miloš Forman.

Znělky byly vždy jednou z nejhravějších součástí karlovarského festivalu. Postupně se staly až jakoby malými uměleckými díly, která natáčeli nejlepší čeští režiséři - mimo jiné Jan Svěrák, David Ondříček, Jan Hřebejk, Petr Zelenka, Saša Gedeon nebo  Jaroslav Brabec.

Foto: Ondřej Besperát

Ty letošní natočil reklamní režisér Ivan Zachariáš, který se podílel už na ročníku 2001. K základní myšlence přispěl i další bývalý autor karlovarské znělky, režisér Martin Krejčí.

"Námětem je příběh karlovarské hlavní ceny, Křišťálového globu - respektive jejího života s nejslavnějšími laureáty," oznámili právě karlovarští. Natáčelo se v uplynulých týdnech v Čechách i v USA.

Vzniklo tak hned několik variant, které představují osudy sošek u předních světových filmařů, kteří toto ocenění za mimořádný přínos světové kinematografii získali v minulých ročnících.

"K tomu se později přidala myšlenka u každé osobnosti se trochu přiblížit náladě některého z jejích filmů, které mám rád," dodává Zachariáš. "Snad se to trošku povedlo, jsem jen zvědav, jestli někdo pozná, jaké filmy mám na mysli."

Režisér Miloš Forman na tiskové konferenci k premiéře svého nového filmu Goyovy přízraky
Režisér Miloš Forman na tiskové konferenci k premiéře svého nového filmu Goyovy přízraky | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

 "Před lety jsme znělkami založili tradici, která byla postavena na tom, že každoročně obměňovanou znělku točili naši nejlepší filmaři," říká prezident festivalu Jiří Bartoška.

 

"Věřím, že letošním rokem vzniká tradice znělek, v nichž budou hostovat přední filmaři čeští i světoví. Myslím, že jsme přišli s naprosto novým nápadem a jsem strašně rád, že souhlasily všechny osobnosti, které jsme oslovili ke spolupráci," říká Bartoška. "A teď opět přineseme něco, co tu ještě nebylo - v našich znělkách hrají skutečné hvězdy"

A jak ony hvězdy reagovaly na předložené scénáře? "Nikdo mi naštěstí neřekl, že to je úplná blbost," přiznává Zachariáš.

 

"Miloš Forman řekl: No vidíš, pěkný to máš, to natočíme. To se mi ulevilo, protože jsme scénář změnili dva dny před natáčením. Harvey Keitel dokonce nabídl svoji verzi, kterou vymyslel se svou ženou, ale nakonec souhlasil s mojí verzí. Jediná Věra Chytilova nám říkala, ať se s tím zas tak nepatláme. Myslím, ze chtěla jít radši na procházku se psem. Vůbec jsem se jí nedivil."

 

Znělky budou uváděny u jednotlivých filmů náhodným výběrem. "Zároveň nabízíme našim diváků takovou hru na překvapení, která ze znělek je na konkrétní projekci čeká a zda už viděli všechny verze," dodává Bartoška.

 

Právě se děje

Další zprávy