Martha Argerich zahájila Chopinovu soutěž na dobové nástroje, vítěze uslyší Pražané

Kultura AP, Kultura
Aktualizováno 7. 10. 2023 10:55
Galakoncertem, jehož hvězdou byla dvaaosmdesátiletá argentinská pianistka Martha Argerich, začal ve Varšavě druhý ročník Chopinovy mezinárodní klavírní soutěže na dobové nástroje. První se konal v roce 2018, kdy vyhrál polský rodák Tomasz Ritter. I ten se zúčastnil úvodního vystoupení, při němž polský Orkiestra Historyczna dirigoval Čech Václav Luks.
Bruce Liu, Martha Argerich a Tomasz Ritter hrají šestiručně při zahajovacím koncertu Chopinovy mezinárodní klavírní soutěže na dobové nástroje.
Bruce Liu, Martha Argerich a Tomasz Ritter hrají šestiručně při zahajovacím koncertu Chopinovy mezinárodní klavírní soutěže na dobové nástroje. | Foto: ČTK / AP

Na zahajovacím galavečeru dále vystoupili Naruhiko Kawaguči z Japonska, který uvedl skladbu zkomponovanou pro tuto příležitost svým krajanem Daiem Fudžikurou, a kanadský Bruce Liu. Ten v roce 2021 vyhrál zatím poslední ročník světoznámé Chopinovy klavírní soutěže.

Jak píše agentura AP, toto klání se od roku 1927 koná každých pět let. Až nedávno k němu jako samostatná část přibyla nynější Chopinova mezinárodní klavírní soutěž na dobové nástroje.

Letošního laureáta záhy poznají čeští posluchači, neboť jej krátce po vítězství dvakrát doprovodí barokní orchestr Collegium 1704 s dirigentem Václavem Luksem: poprvé ve čtvrtek 19. října v pražském Rudolfinu, den nato pak v drážďanském kostele Lukaskirche. Oba dny bude na programu jeden z Chopinových koncertů. V neděli 22. října laureáta čeká ještě samostatný recitál ve vršovickém prostoru Vzlet.

Soutěž si klade za cíl popularizovat hudbu polského skladatele Fryderyka Chopina na nástrojích, pro něž byla složena, a zároveň pomáhat na výsluní talentovaným interpretům. Chopin se roku 1810 narodil polské matce a francouzskému otci v obci Żelazowa Wola nedaleko Varšavy, polovinu života ale strávil v Paříži, kde také roku 1849 zemřel ve věku 39 let.

Letošního klání se účastní 35 mladých pianistů z Japonska, Číny, Itálie, Polska nebo Ruska. Ti podle polského rozhlasu museli předem písemně odsoudit ruskou válku na Ukrajině, stejně jako všechny činy Kremlu popírající mezinárodní právo.

Prvním soutěžícím byl v pátek Američan Derek Wang. Všichni účastníci hrají na dobové nástroje z 19. století nebo jejich repliky, které zkonstruoval současný americký stavitel historických pian Paul McNulty. Porota, jejímž členem je Václav Luks, vítěze představí 14. října.

 

Právě se děje

Další zprávy