Poslední velký úspěch Boje o moc. Seriál vyhrál hlavní ceny Emmy, uspěl i Medvěd

Reuters Kultura Reuters, Kultura, AP
16. 1. 2024 6:45
Seriál o intrikách v rodině mediálního magnáta Boj o moc a kuchařská komedie Medvěd se staly vítězi 75. ročníku televizních cen Emmy, které byly v americkém Los Angeles uděleny v noci na úterý. Stalo se tak se čtvrtletním zpožděním. Ceremoniál se zpravidla koná v září, odložen byl kvůli stávce hollywoodských scenáristů a herců.
Herci Matthew Macfadyen, Sarah Snook a Kieran Culkin dostali sošky za ztvárnění intrikářských dětí mediálního magnáta v seriálu Boj o moc.
Herci Matthew Macfadyen, Sarah Snook a Kieran Culkin dostali sošky za ztvárnění intrikářských dětí mediálního magnáta v seriálu Boj o moc. | Foto: ČTK / AP

Rodinná sága Boj o moc, jež vylíčila spory mezi členy dysfunkční familie o tom, kdo převezme otěže mediálního konglomerátu, a jejíž čtvrtá řada na obrazovkách HBO vyvrcholila vloni v květnu, si odnáší šest Emmy, včetně té pro nejlepší drama.

"Bylo hrozně smutné, že jsme seriál museli ukončit, ale dělali jsme ho s nesmírnou radostí," řekl jeho tvůrce Jesse Armstrong. Podle deníku New York Times se nyní Boj o moc zařadil do vybrané skupiny sérií, jejichž poslední řada opět dosáhla na ty nejdůležitější Emmy, jako se to přihodilo Hře o trůny, Perníkovému tátovi nebo Rodině Sopránů.

Sošky za výkony v rolích intrikářských dětí mediálního magnáta si odnášejí Kieran Culkin, Matthew Macfadyen i herečka Sarah Snook. Ten první podle agentury AP v děkovné řeči připomněl, jak sdělil manželce, že mu dvě děti nestačí a že jich chce mít víc. "Odpověděla jsi, že jestli vyhraju, promluvíme si o tom. Dobrá," rozesmál diváky Culkin.

V komediální kategorii uspěl seriál z gastronomického prostředí Medvěd, ve kterém se šéfkuchař z luxusních světových adres snaží vnést řád do zapadlé prodejny amerických sendvičů. Obdržel Emmy pro nejlepší komedii, radují se i představitelé protagonistů Jeremy Allen White, Ayo Edebiri a Ebon Moss-Bachrach. Porotci ocenili první řadu Medvěda, ten už se ale mezitím dočkal i pokračování a vzniká třetí sezona.

"Jsem tak hrdý a tak vděčný, že tu s vámi mohu být," řekl White. Medvěda porotci upřednostnili před poslední a zřejmě závěrečnou řadou seriálu z fotbalového prostředí Ted Lasso.

Herec Jeremy Allen White přebírá Emmy za hlavní roli v seriálu Medvěd.
Herec Jeremy Allen White přebírá Emmy za hlavní roli v seriálu Medvěd. | Foto: ČTK / AP

Nejlepší minisérií je korejské Ve při od Netflixu, které líčí do krajnosti narůstající následky střetu dvou řidičů. Sošky za herectví si odnášejí oba představitelé hlavních rolí, Steven Yeun i herečka Ali Wong, za scénář a režii byl oceněn Lee Sung.

Dále se radovala herečka Jennifer Coolidge, kterou porotci vyznamenali za roli náročné a ufňukané dědičky v minisérii Bílý lotos. Poděkovala "všem zlým gayům", což je narážka na druhou řadu seriálu, kde osud její postavy změní setkání s hédonistickou skupinkou cestujících gayů.

K dalším vítězům patří scenáristka a herečka Quinta Brunson za třídílnou sérii Základka Willarda Abbotta. Ta sleduje skupinu zapálených učitelů a jednoho lehce nahluchlého ředitele zápasících s veřejným školstvím ve Filadelfii. "Tenhle seriál jsem dělala strašně ráda. Těší mě, že jsem si mohla splnit sen a hrát v komedii," řekla Quinta Brunson, která zároveň ztvárnila hlavní roli.

Předávání cen Emmy v noci na úterý vysílala televize Fox. Galavečer připadl na Den Martina Luthera Kinga, americký státní svátek připomínající vůdce afroamerického hnutí za občanská práva. Vzhledem k tomu se symbolicky jevil úspěch hned několika herců jiné než bílé barvy pleti, napsala agentura Reuters.

Podle agentury AP se potlesku vestoje dočkala dvaapadesátiletá herečka Christina Applegate, jež zápasí s roztroušenou sklerózou. Jednu z cen přišla předat o holi a měla slzy v očích.

Večer v losangeleském divadle Peacock Theater moderoval herec a komik Anthony Anderson, známý z komediální série Black-ish. Na úvod připomněl některé skladby z televizních seriálů. Do této části se zapojil mimo jiné Travis Barker, bubeník kapely Blink-182, když zahrál sólo z písně In the Air Tonight od Phila Collinse, v neposlední řadě spjaté s televizním seriálem Miami Vice.

Emmy letos dopadly podobně jako primárně filmové Zlaté glóby, které před týdnem rovněž ocenily seriály Boj o moc, Medvěd a Ve při. Už poslední předávání Emmy sledoval rekordně nízký počet diváků, pouze 5,9 milionu. Letos pořadatelé počítají s možností, že lidí bylo před obrazovkami ještě méně. Sošky byly uděleny ve stejnou dobu, kdy ve státě Iowa začaly takzvané primárky, v nichž republikáni vybírají svého stranického kandidáta do boje o Bílý dům.

Vítězové vybraných cen Emmy 2024

Nejlepší komedie
Medvěd

Nejlepší drama
Boj o moc

Nejlepší minisérie
Ve při

Herečka v komedii
Quinta Brunson - Základka Willarda Abbotta

Herec v komedii
Jeremy Allen White - Medvěd

Herečka v dramatu
Sarah Snook - Boj o moc

Herec v dramatu
Kieran Culkin - Boj o moc

Herečka v minisérii
Ali Wong - Ve při

Herec v minisérii
Steven Yeun - Ve při

Herečka ve vedlejší komediální roli
Ayo Edebiri - Medvěd

Herec ve vedlejší komediální roli
Ebon Moss-Bachrach - Medvěd

Herečka ve vedlejší dramatické roli
Jennifer Coolidge - Bílý lotos

Herec ve vedlejší dramatické roli
Matthew Macfadyen - Boj o moc

Herečka ve vedlejší roli v minisérii
Niecy Nash-Betts - Monstrum - Příběh Jeffreyho Dahmera

Herec ve vedlejší roli v minisérii
Paul Walter Hauser - Volavka

Talkshow
The Daily Show With Trevor Noah

Zábavní pořad
John Oliver: Co týden dal a vzal

 

Právě se děje

Další zprávy