Petra Jansová
26. 3. 2018 14:03
První michelinský průvodce vyšel v roce 1900, první hvězda byla udělena o šestadvacet let později. Za celou historii jich pak byly uděleny stovky. Mimo Evropu se michelinští komisaři vydali až v 21. století. Hodnotí se nejenom kvalita jídla, ale i obsluhy. A přestože michelinská hvězda patří k nejprestižnějším gastronomickým oceněním, stává se, že o ni šéfkuchaři nestojí a usilují o její vrácení.
První nudlové bistro získalo michelinskou hvězdu
V roce 2015 se do Michelinského průvodce dostala vůbec poprvé "nudlová" jídelna. Oblíbená restaurace Tsuta v Tokiu nabízí tradiční polévku ramen. Ta je v Japonsku široce rozšířeným pokrmem, který má kořeny v čínských nudlích.
Polévka je všeobecně vnímána jako pokrm rychlého občerstvení, i když se objevují i restaurace, jež nabízejí její gurmánské verze. Restaurace Tsuta nabízí misku polévky ramen v přepočtu za 170 až 250 korun.