Omyly, pokuty, sebevraždy a vrácení ocenění: Co s sebou přináší prestižní michelinská hvězda

Petra Jansová Petra Jansová
26. 3. 2018 14:03
První michelinský průvodce vyšel v roce 1900, první hvězda byla udělena o šestadvacet let později. Za celou historii jich pak byly uděleny stovky. Mimo Evropu se michelinští komisaři vydali až v 21. století. Hodnotí se nejenom kvalita jídla, ale i obsluhy. A přestože michelinská hvězda patří k nejprestižnějším gastronomickým oceněním, stává se, že o ni šéfkuchaři nestojí a usilují o její vrácení.
The Cross
The Cross | Foto: Instagram The Cross

The Cross

Michelinská hvězda není výsadou pouze podniků ve velkých městech. Například v roce 2014 se do prestižního gastronomického průvodce dostala i vesnická restaurace The Cross v Kenilworthu (140 kilometrů severozápadně od Londýna).

A podle odborníků na gastronomii jde o náznak snahy o změnu vžitého michelinského trendu a rozšíření sítě oceněných restaurací.

 

Právě se děje

Další zprávy