Koncertní tipy: Velikáni country a švédští housemafiáni

Adam Pešek
21. 11. 2012 20:20
Kris Kristofferson, The Cranberries, Swedish House Mafia
Kris Kristofferson
Kris Kristofferson | Foto: Marina Chavez

Koncertní tipy - V následujícím týdnu Prahu navštíví tři velmi rozdílní hudební velikáni, nehledě na další zajímavé klubové dění reprezentované třeba floutkovskou kytarovkou Blood Red Shoes nebo volnomyšlenkářskými jazzmeny z Norska.

Zastaví se zde pravděpodobně nejočekávanější letošní turné dýdžejských hvězd Swedish House Mafia. Stejně tak dorazí ikona devadesátkového kytarového popu The Cranberries a pravděpodobně nejvzácnější návštěvou pak bude žijící legenda tradiční americké hudby - Kris Kristofferson.


Tip týdne: Žijící country legenda Kris Kristofferson

Nedělní ráno od Pavla Bobka zná téměř každý, méně lidí už však ví, že se jedná o skladbu, kterou původně napsal Kris Kristofferson pro svého spolupracovníka ze 70. let Johnnyho Cashe. Předloha s názvem Sunday Morning Coming Down přitom byla jednou z tehdy nejúspěšnějších a datuje se do doby, kdy dnešní ikona americké hudební tradice zahájila svou kariéru.

Kris Kristofferson
Kris Kristofferson | Foto: Aktuálně.cz

Legendární písně Me and Bobby McGee, For the Good Times nebo Help Me Make It Through the Night už globálně interpretovalo na 450 muzikantů a z původního ctitele klasického country zpěváka Hanka Williamse se v průběhu let stala postava, již mnozí směle zařazují po jeho bok.

Kristofferson navíc po zprofanování svého jména zahájil i filmovou kariéru. Za roli ve snímku Zrodila se hvězda, kde si zahrál po boku Barbry Streissandové, dokonce získal Zlatý glóbus. Úspěch měl i Scorseseho film Alice už tu nebydlí. Obě polohy svého veřejného vystupování pak propojil a napsal také několik filmových soundtracků.

Kreativní osobností zůstal i ve svých 76 letech, byť množství vyprodukovaného materiálu postupně klesá, a v nadcházejících týdnech mu vychází nová deska Feeling Mortal.

„Dneska už moc nepíšu. Něco ano, ale rád procházím množstvím písní, které jsem většinou moc neprezentoval na veřejnosti, nicméně s nimiž jsem spokojený a u nichž jsem zjistil, že jsou vlastně dobré," komentoval pro Uncut zpěvák aktuální nahrávku. Ta tedy představuje do jisté míry tahání písní z archivního šuplíku, naživo však Kristofferson pravděpodobně sáhne i do těch méně zaprášených.

Kris Kristofferson, čtvrtek 29. listopadu, Praha - Kongresové centrum, 490 až 1 390 korun v předprodeji (nejvyšší kategorie lístků už jsou vyprodány)

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com


The Cranberries zůstali věrni svým fanouškům

Zombie byl megahit devadesátých let. MTV ji v roce 1994, kdy stále v hudebním průmyslu hrála nějakou roli, označila dokonce jako nejlepší skladbu roku a z irské skupiny The Cranberries udělala hvězdy první kategorie. Jejich ikonického alba No Need to Argue se dodnes prodalo na 17 milionů kusů.

The Cranberries
The Cranberries | Foto: 2media

Úspěšná skupina s protibritskými texty odrážejícími irskou národní hrdost a oblíbenou zpěvačkou Dolores O'Riordanová se v roce 2003 rozpadla, jelikož ale množství posluchačů tak úplně nesneslo přechod na elektronický pop nového tisíciletí a zůstali raději věrni příjemným kytarovým melodiím, reunion v roce 2009 se Cranberries docela vyvedl.

Prodeje sice už byly v nižších řádech a na vyšší příčky se v albových hitparádách letošní návratová nahrávka Roses dostala jen v několika zemích světa, klíčové ale je zahrnutí skladeb z neslavnějšího období do aktuálního koncertního setlistu.

O'Riordanová změnila barvu vlasů, má blond přeliv, tam ale hlavní změny končí. Hlas stále střídá šeptavou polohu s tou vyšší, trochu uječenou. Melancholické melodie zase má pořád na starosti akustická kytara. Takhle vypadá oddanost vlastnímu publiku.

The Cranberries, pátek 30. listopadu, Praha - TipSport Aréna, 790 až 1 590 korun v předprodeji

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com


Energický garage-revival dua Blood Red Shoes

Britské kytarové duo Blood Red Shoes podobně jako třeba The Cribs svou tvorbou reagovalo na poslední vlnu garážového revivalu. Na rozdíl od zmíněných s ním ale až donedávna příliš nepracovali, a byť přes oceán, začlenili se k vlně přímočarého rocku takřka bez aranží.

Blood Red Shoes
Blood Red Shoes | Foto: Aktuálně.cz

Fanoušky si získali neurvalým přístupem a texty o vesměs obecně negativních tématech. Solidních ohlasů se jim tak dostalo už s debutem Box of Secrets a zvukově hutnější následovník Fire Like This už se nemusel o publikum strachovat. Kladně pak albovou dvojku přijala i kritika, studiová nahrávka totiž dokázala alespoň zčásti předat energií živých koncertů.

 Letos už se však kapela pokusila o posun někam dál. „Rozhodli jsme se, že chceme udělat opravdu ambiciózní desku, ne jen něco, co by mělo navazovat na naše koncerty, ale něco, co omezuje pouze naše představivost a ne počet nástrojů na pódiu," řekla k aktuální desce In Time to Voices dívčí část dua Laura-Mary Carterová.

Oproti vystoupení před dvěma lety by tak už nemělo jít hlavně o útok na primární instinkty. Zda to živé prezentaci prospělo či nikoliv, se čeští fanoušci dozvědí v sobotu.

Blood Red Shoes, sobota 24. listopadu, Praha - Roxy, 400 korun v předprodeji (550 na místě)

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com


Poslední možnost zažít dýdžejské superstar Swedish House Mafia

Když hvězdné trio dýdžejů Swedish House Mafia oznámilo letošní poslední turné, mezi fanoušky se rozpoutalo menší šílenství. Pro příklad, koncerty ve velkých halách New Yorku se vyprodaly za osm minut, Chicago to zvládlo ještě o tři minuty rychleji.

Swedish House Mafia, Ushuaia, Ibiza
Swedish House Mafia, Ushuaia, Ibiza | Foto: oficiální FB profil kapely

Současně se zahájením „labutího turné" trio Axwell, Sebastian Ingrosso a Steve Angello také vydalo druhé řadové album Until Now, shrnující největší hity za posledních několik měsíců, včetně singlu Don't You Worry Child, který vznikl ve spolupráci se zpěvákem Johnem Martinem a napevno se zabydlel v hitparádových rotacích.

Turné pojmenované One Last Tour si vytyčilo úkol pokrýt celou planetu a kapela během něj navštíví několik kontinentů. První koncert se odehrál 16. listopadu v Dubaji a po projetí Evropy kapela poprvé navštíví také Indii, Rusko a Jihoafrickou Republiku.

Velkolepá byla už kampaň Spread the Dots předcházející oznámení koncertní šňůry, kdy se na různých místech světa objevovalo logo Swedish House Mafia. Samotné živé vystoupení pochopitelně musí být ještě velkolepější.

Taneční house mockrát nedosáhl větších a masovějších rozměrů. Otázka je, zda se mu to ještě někdy podaří.

Swedish House Mafia, čtvrtek 29. listopadu, Praha - O2 Arena, 1 290 až 2 990 korun v předprodeji

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy