Proč ctíme osmdesátiletého Karla Gotta? Je symbolem, s Čechy se radoval i chyboval

Josef Vlček Josef Vlček
11. 7. 2019 15:48
Za skoro šedesát let pěvecké kariéry Karla Gotta se v Česku vystřídalo generací zpěváků. Většina z nich skončila v zapomnění. V této změti jmen působí Gott jako stálice, na jejíž věhlas nemají vliv věk ani změny režimu. Podobně jako když bylo osmdesát Sinatrovi a hrdě se k němu přihlásili mladí U2, teď se ke Gottovi hlásí Marek Ztracený nebo Richard Krajčo. Čím stále vzbuzuje obdiv?
Karel Gott na procházce Montrealem, 1967.
Karel Gott na procházce Montrealem, 1967. | Foto: ČTK

Dokud zpívám, žiji

Že Karel Gott ve svých nynějších osmdesáti letech už není v životní pěvecké formě, je samozřejmé. Americké country hvězdy jako Loretta Lynnová nebo Willie Nelson jsou na tom stejně. Přesto dál zpívají. Pohání je láska k hudbě, ke zpěvu a publiku. Písně jsou jejich životním posláním, písně jsou jejich životem. Dokud zpívají, žijí.

Píseň je to, co člověk potřebuje, aby vyjádřil své emoce. Zpíváme si, když máme radost, zpíváme si, když máme smutek. Píseň nás dělá citově bohatšími. A jestliže někdo slouží písni do posledního dechu, slouží tím i nám. Proto úcta veřejnosti ke Karlu Gottovi v posledních letech spíš ještě roste.

 

Právě se děje

Další zprávy