Proč ctíme osmdesátiletého Karla Gotta? Je symbolem, s Čechy se radoval i chyboval

Josef Vlček Josef Vlček
11. 7. 2019 15:48
Za skoro šedesát let pěvecké kariéry Karla Gotta se v Česku vystřídalo generací zpěváků. Většina z nich skončila v zapomnění. V této změti jmen působí Gott jako stálice, na jejíž věhlas nemají vliv věk ani změny režimu. Podobně jako když bylo osmdesát Sinatrovi a hrdě se k němu přihlásili mladí U2, teď se ke Gottovi hlásí Marek Ztracený nebo Richard Krajčo. Čím stále vzbuzuje obdiv?
Záznam skladby Je jaká je z vánočního koncertu v Lucerně roku 1980. | Video: Česká televize

Slavík

Proč Karel Gott neustále vyhrával Slavíka? Přicházely nové a nové vlny zpěváků, ale Gott až na pár momentů bez potíží sbíral jednoho Zlatého slavíka za druhým a přidával svou legendární větu, že "tentokrát jsem to opravdu nečekal".

Gottova vítězství novináři odůvodňovali různými způsoby. Nechyběla různá zpochybňování. Agentura Musica Bohemica, která provozovala Českého slavíka, si okolo roku 2008 nechala udělat analýzu výsledků. Při ní se zjistilo, že Gott vítězí, protože má nejvíc druhých a třetích míst.

Bylo to jednoduché. Hlasující dali na první místo některou z momentálně nejúspěšnějších nových hvězd. "A koho, mámo, dáme jako druhého? Tenhle se mi nelíbí, tenhle mladej je moc drzej, tak toho už vůbec ne, tenhle zahejbal tý svý herečce. Tak víš co, dáme tam toho Gotta, ten alespoň umí zpívat." Tak nějak to klidně mohlo být.

 

Právě se děje

Další zprávy