Proč ctíme osmdesátiletého Karla Gotta? Je symbolem, s Čechy se radoval i chyboval

Josef Vlček Josef Vlček
11. 7. 2019 15:48
Za skoro šedesát let pěvecké kariéry Karla Gotta se v Česku vystřídalo generací zpěváků. Většina z nich skončila v zapomnění. V této změti jmen působí Gott jako stálice, na jejíž věhlas nemají vliv věk ani změny režimu. Podobně jako když bylo osmdesát Sinatrovi a hrdě se k němu přihlásili mladí U2, teď se ke Gottovi hlásí Marek Ztracený nebo Richard Krajčo. Čím stále vzbuzuje obdiv?
Karel Gott s fanynkami, 1987.
Karel Gott s fanynkami, 1987. | Foto: ČTK/imago stock&people

Přítel bulváru

Pokud vynecháme radikální názory, nikdy v posledních 30 letech nebylo běžné, aby se o Karlu Gottovi v médiích psalo nebo mluvilo špatně. Dokonce můžeme říct, že Gott byl a je miláčkem sdělovacích prostředků.

S novináři to vždy uměl. Ani těmi nejprotivnějšími nepohrdal. Dokázal je pochválit a vyslechnout názory i těch nejsamolibějších. Když šlo o něco důležitého, neváhal se prý zastavit přímo v redakci a novinářům dát informaci z první ruky. Ke stejnému přístupu vedl své tiskové mluvčí.

Byly časy, kdy vydavatelé bulvárního tisku tvrdili, že Karel Gott na první stránce znamená až desetiprocentní nárůst prodaných výtisků. A co je pozoruhodné: zatímco v novinách nejvíc "táhnou" tragédie a skandály, články o Gottovi vyznívaly skoro vždy pozitivně nebo měly převážně pozitivní, sympatizující vyznění.

 

Právě se děje

Další zprávy