Piráti v Česku obrali i Mistra Leonarda

Irena Hejdová Irena Hejdová
8. 8. 2006 14:30
Praha - Piráti z Karibiku zabrali i v českých kinech. Navzdory smíšeným kritikám, dvouapůlhodinové stopáži a letní sezoně.

Druhý díl s podtitulem Truhla mrtvého muže se po prvním víkendu ocitl bezkonkurenčně na špici žebříčku návštěvnosti. Na Johnnyho Deppa v roli kapitána Sparrowa se přišlo podívat 111 tisíc diváků. V pokladnách nechali téměř čtrnáct milionů korun.

Tím Jack Sparrow překonal kromě magické statisícové hranice i další z letošních hitů - Šifru mistra Leonarda, na kterou v květnu o prvním víkendu přišlo 80 tisíc diváků, či Rafťáky se 103 tisíci diváků za první víkend.

Foto: Aktuálně.cz

Celkově jsou nicméně Piráti až pátí. Český rekord prvního víkendu pořád drží třetí pokračování Pána prstenů, na které přišlo 149 tisíc diváků; následují další dva tolkienovské přepisy a Harry Potter s Ohnivým pohárem.

Pirátům očividně neuškodilo ani léto (byť počasí nebylo výjimečně hezké) a hlavně smíšené kritiky. "Dělám tuhle práci přes deset let a moje zkušenost je neměnná: recenze nemají na komerční úspěch filmu žádný vliv," řekl před časem Jan Bradáč z Falconu v souvislosti právě s negativními ohlasy na Šifru mistra Leonarda.

Ta pořád ještě pevně trůní na pátém místě aktuálního žebříčku. Druhý film víkendu, animovaná Auta, vidělo 24 566 diváků; na třetím místě jsou Účastníci zájezdu.

Piráti jsou bezesporu kasovním světovým trhákem letošního léta. V zámoří se druhý díl stal filmem, který nejrychleji v historii vydělal 300 milionů dolarů. I pátý týden po premiéře se tu drží na třetí pozici se  ziskem 380 milionů dolarů.

Pro společnost Disney představují nejvýnosnější titul v celé její historii; už předstihl i animovaný hit Hledá se Nemo. Není divu, že Pirátům pořídila i slušivý kabátek v podobě nového loga společnosti, které předchází každé projekci filmu.

Celosvětově Piráti zatím vydělali 772 milionů dolarů, čímž právě překonali dosavadní výdělky zmíněné Šifry mistra Leonarda, která doposud nashromáždila 747 milionů dolarů. A to v některých  zemích právě startují nebo je start ještě čeká.

Foto: Falcon

Kdo je letos ještě může napodobit v českých kinech? V listopadu lze hodně čekat od nové bondovky Casino Royale - byť se v roli agenta 007 poprvé představí fanoušky zatím nepříliš dobře přijímaný Daniel Craig. Zabodovat by mohl i nový Miloš Forman s filmem Goyovi duchové.

Ale ještě předtím přijde Jan Hřebejk s Kráskou v nesnázích či Ro(c)k podvraťáků, po Rafťácích druhý letošní film Karla Janáka.

Po loňských obavách z propadů divácké návštěvnosti tak mohou být distributoři optimističtí - za první pololetí podle Unie filmových distributorů přišlo do kin o 28 procent víc diváků než za stejné období loni.

Kráska v nesnázích
Kráska v nesnázích | Foto: IFF KV

Měli na co chodit. Mediálně propíraná Šifra mistra Leonarda už přitáhla 408 tisíc diváků, animovaný hit Doba ledová 2 potěšil dokonce 512 tisíc fanoušků. Tyhle sumy by podle odhadů neměly být problémem ani pro Piráty. Dost si už připsaly i Letopisy Narnie. Hodně se ještě dívalo na Harryho Pottera a Ohnivý pohár, který měl premiéru už loni.

České barvy, kterou jsou většinou tahouny návštěvnosti, zatím hájí tři trháky - rodinná komedie Jak se krotí krokodýli a vieweghovská adaptace Účastníci zájezdu, která se s 570 257 diváky rychle dotahuje na vůbec nejnavštěvovanější film roku 2006, teenagerské Rafťáky. Ti mají na kontě 658 tisíc diváků.

 

Právě se děje

Další zprávy