Vím, že jsem divnej, říká Depp

Irena Hejdová Irena Hejdová
2. 8. 2006 13:00
Profil - Ve veleúspěšných Pirátech z Karibiku dovedl Johnny Depp k dokonalosti svůj parádní kousek - postavy neodolatelně šílených excentriků.

 "Říkáte, že jsem divnej? Je pravda, že ty mé postavy nejsou úplně nejtypičtější hrdinové," sebekriticky přiznává Depp. "Můžou působit bizarně nebo divně. Ale trochu divnej je každej. A nejdivnější je koukat na někoho normálního," shrnuje.

Deppův vzhled a herecký styl ho předurčují k rolím démonických temných mužů na straně jedné i k hororově pohádkovým hrdinům na té druhé. A většinou ve svých podobách kombinuje obojí.

Střihoruký Edward
Střihoruký Edward | Foto: Aktuálně.cz

V jeho barvitém repertoáru excentriků je řada bláznivě temných hrdinů s nejasnou minulostí i budoucností. Takový byl detektiv z filmu Z pekla, tajný policista v Krycí jméno Donnie Brasco i znalec starých tisků v Polanského Deváté bráně.

Nebo kubánský transvestita v Než se setmí, kolumbijský drogový dealer z filmu Kokain, démonický cikánský muzikant v Čokoládě a naposledy vynikající Libertin.

Johnny Depp se narodil v roce 1963 v Kentucky a vyrůstal na Floridě. Díky své první ženě, filmové maskérce Lori, se seznámil s Nicolasem Cagem a brzy získal první roli v Cravenově Noční můře v Elm Street.

Určující setkání ale přišlo až na začátku 90. let. Režisér Tim Burton obsadil Deppa do titulní role filmu Střihoruký Edward. Depp za vynikající ztvárnění svérázného kadeřníka se zjevem fanouška Cure a ostře nabroušenými prstíky.získal první nominaci na Zlatý globus.

"Poprvé jsme se s Timem potkali v roce 1989 v jedné kavárně a hned jsme si porozuměli," říká Depp. "Spojuje nás i to, jak jsme dospívali. Oba jsme vždycky byli trochu osamělí a divní. Tima už ve velmi mladém věku přitahovaly horory i filmy o příšerách a stejně jako já v těchhle temných místech našel útočiště."

Mrtvý muž
Mrtvý muž | Foto: Aktuálně.cz

S Burtonem spolupracoval i na filmu o nejhorším režisérovi všech dob Edu Woodovi. V Burtonově Ospalé díře si pak zahrál komisaře vyšetřujícího záhadné vraždy.

Objevil se i ve dvou jeho pohádkovějších filmech - jako Willy Wonka v Karlíkovi a továrně na čokoládu a jako hlas ženicha v animované Mrtvé nevěstě. V jednání je spolupráce v dalším Burtonově projektu Sweeney Todd.

A protože vrána k vráně sedá, vybírají si Deppa i další hodně výrazné a svérázné režisérské osobnosti. Zahrál si u Emira Kusturici (Arizona Dream), Jima Jarmusche (Mrtvý muž) i Terryho Gilliama.

Willy Wonka
Willy Wonka | Foto: Aktuálně.cz

Ten mu poskytl jednu z  nejzajímavějších dosavadních příležitostí - roli Raoula Dukea ve filmu Strach a hnus v Las Vegas - a chtěl ho obsadit i do svého vysněného projektu o Donu Quijotovi.

Po jeho krachu už ale na Deppa čekala role Jacka Sparrowa - a s ním herec v podstatě splynul. Vymyslel mu podivnou chůzi, gesta a grimasy, které z piráta dělají okouzlující trosku, zlatozubého frajera těsně nad propastí, živou mrtvolu, která neví, jestli se náhodou nerozsypat v prach.

Libertin
Libertin | Foto: Bontonfilm

Z Johnnyho Deppa Piráti udělali i mainstreamovou hvězdu a vynesli mu první oscarovou nominaci. Depp ale o slávu moc nestojí.

Po tříletém vztahu s herečkou Winonou Ryderovou při natáčení Deváté brány poznal francouzskou herečku a zpěvačku Vanessu Paradisovou. Žijí ve Francii se svými dvěma dětmi a Depp prohlašuje, že je spokojený a šťastný jako nikdy předtím.

 

Právě se děje

Další zprávy