Jak se Johnny Depp smál chobotnici

Irena Hejdová Irena Hejdová
31. 7. 2006 14:30
Premiéra - Pod černými plachtami znovu vyplul na cestu Jack Sparrow a Piráti z Karibiku. Teď zakotví i v Česku. Uvnitř: TRAILER

Na loď Černá perla se znovu vrací známá trojice: neohrožený kapitán Jack Sparrow alias Johnny Depp, krásná Elizabeth Swannová neboli Keira Knightleyová a statečný Will Turner čili Orlando Bloom.

Tentokrát se utkají s Davym Jonesem, kapitánem bájného Bludného Holanďana, ale i s jinou legendou - podmořskou stvůrou Krakenem. To vše kvůli Truhle mrtvého muže, která ukrývá poklad, který není nasáklý zlatem a drahokamy, ale spíš krví.

Krev naopak nejspíš chybí posádce Bludného Holanďana. O to více je nasáklá mořskou vodou a obsypaná mušlemi i mořskými usazeninami. Zjev jejího kapitána Jonese vše korunuje - místo vousů má pohybující se, kompletně digitálně vytvořená chapadla, se kterými zvládá i hru na klavír.

"Musel jsem si obléct pyžamový obleček s bílými kuličkami, čepičku s kuličkou a nechat si udělat bílé body i na obličej," vysvětluje herec Bill Nighy. "Depp a Bloom se mi smáli, ale asi tak po čtyřech dnech s tím přestali," dodává. "Museli mě držet, abych se mu pořád nesmál," souhlasí Depp.

Nighy ale posměchu kolegů nelituje: "Hraju radši záporné postavy. Je s nimi větší legrace. Už jsem hrál zombie, upíra a teď jsem prostě chobotnice. To moc lidí o sobě říci nemůže. V podstatě to o sobě nemůže říct nikdo. Tedy může, ale nebude to pravda."

Hlavní hereckou hvězdou filmu je však samozřejmě Johnny Depp alias Sparrow. "Pořád nedokážu pochopit, jak se zrovna takovéhle postavě podařilo získat si u diváků takovou oblibu," diví se Johnny Depp.

Depp svého kapitána Jacka charakterizuje jako něco mezi rockovou hvězdou, Keithem Richardsem a tchořem Pepíkem. "Je vždycky těžké na konci natáčení říci sbohem své figuře," říká Depp.

Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže - Jones hraje na piano
Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže - Jones hraje na piano | Foto: Falcon

"Ale s Jackem je to ještě těžší. Opravdu jsem si ten čas s ním užil," dodává. A proč mu nevěřit, když i po natáčení nosí Sparrowovy zlaté a stříbrné zuby?

Podle producenta Jerryho Bruckheimera prý originalita Sparrowovy osoby hlavy studia nejdřív vyděsila: "Řekli: Je to zhýralý opilec, co s tím proboha uděláme? Ale po shlédnutí sestřihu viděli, že to funguje."

A funguje to pořád. V amerických kinech vydělali Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže 300 milionů dolarů rychleji než jakýkoliv jiný film historie.

Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže - Keira Knightleyová jako Elizabeth
Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže - Keira Knightleyová jako Elizabeth | Foto: Falcon

Po čtyři týdny od americké premiéry se drží v popředí většiny světových žebříčků návštěvnosti. A nejinak tomu určitě bude v Česku, kde má film premiéru ve středu.

Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže přicházejí do kin tři roky po prvním dílu Prokletí Černé perly. Ten se stal celosvětovým hitem, po celém světě vydělal 653 milionů dolarů a získal pět oscarových nominací.

V roce 2007 by měl následovat třetí, současně natáčený díl, který navazuje na otevřený konec druhé části. Jeho režisérem je znovu Gore Verbinski.

Kapitán Barbossa (Geoffrey Rush) se tu spolu s Willem, Elizabeth a svou opičkou vydávají  na konec světa za kapitánem Jackem Sparrowem. Objevit se tu má i Keith Richards z Rolling Stones.

 

Právě se děje

Další zprávy