Pozor, mořská hladina v kinech stoupá!

Irena Hejdová Irena Hejdová
4. 8. 2006 12:00
Film - Kdo se plavil po světových filmových mořích před karibským pirátem Jackem Sparrowem? Uvnitř: GALERIE

Proč v létě přichází do kin filmy plné vody? Natáčení na moři je drahé, a tak se možná v zájmu co nejvyšších tržeb a návratnosti investovaných prostředků nasazují vodní filmy v létě.

Tehdy totiž v USA - méně už u nás - chodí do kin nejvíc diváků. Nebo ještě triviálnější vysvětlení tohoto "trendu"? V létě je horko, takže diváci v kinech uvítají trochu toho vodního osvěžení.

Letos to začalo už 13. července Poseidonem, velkolepým remakem filmu Dobrodružství Poseidonu z roku 1972. Ačkoliv Poseidon mnozí kritizují, nelze mu upřít, že na filmová plátna vrátil hodně, ale opravdu hodně vody - včetně obří digitální bludné vlny.

Foto: Oficiální stránky filmu

V amerických kinech měla v létě premiéru i Žena ve vodě M. Nighta Shyamalana. Do českých vstoupí po prázdninách, hladinu ale nejspíš příliš nerozvíří. A hrdinka se tu stejně nevynořuje z moře, ale z bazénu v obytném komplexu.

Vodní živel vždycky působil tajemně a nebezpečně a o neprobádaných mořských hlubinách to platí dvojnásob. A tak jsou "mořské filmy" často napínavé a děsivé až k zbláznění.

Nejslavnější jsou v tomto ohledu určitě Spielbergovy Čelisti, premiérované - jak jinak - v létě 1975. Krvavý trhák je letním filmem, jak se patří. Voda a krev stříká na všechny strany, navíc v blízkosti pláže.

Infobox
Autor fotografie: www.sxc.hu

Infobox

  • ČESKÝ VODNÍ FILM? V Česku díky absenci moře vodní filmy chybí - i když takový Konec vodníků v Čechách či teenagerští Rafťáci by do něj mohli být směle zahrnuti. Čeští diváci ale mohou využít alespoň jinou stylovou specialitu - vodní kino. Nebo se podívat v televizi na seriály Proč bychom se netopili a Hop nebo trop.
  • SPECIÁL: Na co v létě do kina?

Možná aby byl ještě silnější strach diváků, že až se tam po kině vypraví, může je čekat něco podobného jako hrdiny snímku.

Bessonova hvězdně obsazená Magická hlubina s Rosannou Arquettovou, Jeanem-Marcem Barrem a Jeanem Renem vstoupila do amerických kin v létě 1988.

V thrilleru Otevřené moře, premiérovaném v srpnu 2004 se zas relaxační potápění manželské dvojice změní v boj o holý život proti hejnu hodně hladových mořských příšer. Nízkorozpočtový snímek vydělal několikanásobně víc, než kolik do něj bylo vloženo.

Vodní svět
Vodní svět | Foto: Aktuálně.cz

Že ale letní premiéra ještě nemusí být zárukou úspěchu, dokazuje léto 1995. Tehdy do kin vstoupil propadák Kevina Costnera Vodní svět s ve své době nejdražším rozpočtem 175 milionů dolarů. Sci-fi o člověku obojživelníkovi, který přežil velkou povodeň a teď bloudí po oceánu a hledá zemi.

Výjimky z pravidla letních premiér mořských hitů potvrzují pravidlo, což dokazuje třeba velkofilm Titanic datem své premiéry 19. prosince 1997. I když režisér Titaniku James Cameron alespoň v létě 1989 zaplavil americká kina filmem Propast o americké jaderné ponorce Montana.

život pod vodou
život pod vodou | Foto: Aktuálně.cz

Před Vánoci měla premiéru i řada dalších mořských filmů - v prosinci 1954 20 tisíc mil pod mořem a v listopadu 1962 Vzpoura na lodi Bounty. A v prosinci 2004 jeden z nejkrásnějších mořských filmů vůbec, Andersonův Život pod vodou s cousteauovským Billem Murraym.
 
Vodní filmy se často pohybují v žánrech thrilleru, hororu nebo katastrofického filmu a mají řadu variant - katastrofické, v nichž troskotají luxusní koráby, ponorkové, hororové o příšerách z hlubin anebo pirátské.

Hledá se Nemo
Hledá se Nemo | Foto: Aktuálně.cz

Právě novou vlnu obliby pirátského žánru a tím i celé "mořské kinematografie" odstartovali Piráti z Karibiku.

I první díl Pirátů byl premiérovaný v létě (roku 2003), konkurenci mu dělala další mořská taškařice, i když v animovaném provedení - Hledá se Nemo. (Animovaný Příběh žraloka o rok později ovšem vstoupil do kin v říjnu.). K létu prostě trochu té vody navíc patří - což dokazují i rekordní tržby nových Pirátů. Necháte se také osvěžit?

 

 

Právě se děje

Další zprávy