Jacksonovo This Is It zůstane v kinech o tři týdny déle

Kamil Fila Kamil Fila
13. 11. 2009 15:10
200 milionů dolarů za 14 dní. Je to ono, Michaele?
Foto: Grafika

Los Angeles - Fanoušci Michaela Jacksona, kteří se dali nalákat na exkluzivní čtrnáctidenní zmrtvýchvstání a už viděli koncertní film This Is It, se mohou cítit podvedeni. Společnost Sony Pictures Entertainment oznámila, že snímek jim za dva týdny vydělal na světě 200 milionů dolarů, a zároveň nenápadně podotkla, že bude k vidění až do začátku prosince.

Český distributor, společnost Falcon, ohlásil už před týdnem, že se dohodl na prodloužení původních dvou týdnů - které přitom byly jedním ze základních kamenů mohutné propagace na celém světě.

Předávání MTV Video Music Awards 2009 - Janet Jackson
Předávání MTV Video Music Awards 2009 - Janet Jackson | Foto: Reuters

A dalo se předpokládat, že "zcela neplánovaná akce, kterou si vynutil obrovský zájem fanoušků," nebude jen zdejší specialitou. Na to je hollywoodský byznys příliš centralizovaný a taková rozhodnutí o "světových hitech" lokálním distributorům nepřísluší.

Rekord ano. Ale...

Těžko přitom říct, zda bylo prodloužení už v původních plánech, zda je opravdu reakcí na velké předprodeje, nebo naopak snahou dohnat plánované tržby. Film, který měl premiéru 27. října, sice vydělává slušně; ale na to, jaký hype koncertní snímek obklopoval, se možná očekávala vyšší návštěvnost.

Dokument o přípravě Michaela Jacksona na turné, které se již neuskuteční, samozřejmě vyhrál svůj premiérový zámořský žebříček a z 3481 sálů utržil za pět dní od středeční premiéry 32,5 milionu dolarů.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Recenze: This Is It. Nastavovaná pocta Jacksonově práci

Jackson míří za titulem Král filmového plátna
Nový posmrtný singl si Jackson "vypůjčil"
Rozlučka s Jacksonem se ruší
Příbuzní pohřbili Jacksona
Datum pohřbu se znovu posouvá
Jackson naposled zatančí v dokonalé kvalitě
Jacksonovy desky vedou žebříčky. Co dál
Jackson se stal konkurentem extchána
Jacksonova dcera rozplakala svět
Král je mrtev, Jackson podlehl zástavě srdce
Jackson: muž, který popřel Kunderu
Jackson ukradl MTV pro černou hudbu

Což je druhý nejlepší výsledek pro koncertní film. Hned po Hannah Montaně/Miley Cyrus: The Best of the Both Worlds, která za květnový víkend loňského roku měla 31 milionů z 687 sálů.

Za pět dní od premiéry pak Jackson překročil 100 milionů na světových tržbách a současná meta 200 milionů je asi trojnásobek toho, co celkově získala z kin Hannah Montana coby doposud nejvýdělečnější koncertní film.

Producenti Jacksonova snímku to nyní zdůrazňují jako velký úspěch, před premiérou ovšem mluvili i o tom, že by film mohl za čtrnáct dní přinést až 600 milionů.

Nejlepší odfláknutý dar

Přes emoční magnetismus vyvolaný zpěvákovou červnovou smrtí nicméně dosavadní výsledek odpovídá tržní síle Michaela Jacksona v kinech, která nikdy nebyla velká; všechny filmy s ním se dají označit spíš za propadáky.

Fanoušci v Los Angeles trávili ve frontách na lístky na projekci This Is IT celou noc
Fanoušci v Los Angeles trávili ve frontách na lístky na projekci This Is IT celou noc | Foto: Reuters

Ukazuje i na to, že již dorostla nová generace bavičů a teenagerského publika. Ostatně podle statistik studia Sony bylo 62 procent návštěvníků premiérového víkendu starší než 25 let.

This Is It mělo ztíženou pozici i proto, že Jacksonův mediální obraz v posledních letech byl velmi negativní. Ostatně podle dosavadních statistik to vypadá, že zbytek světa nebyl tolik ovlivněn špatnou hudebníkovou pověstí a jeho kauzy přes moře tolik nedolehly. Mimoamerické tržby filmu se na celkovém zisku podílejí 70 procenty. 

Podle střízlivých ohlasů se zdálo, že dokument, který je torzem připravované koncertní show, bude taháním peněz z lidí, aby se zalepily dluhy, které Jackson za celý život nadělal. To sice je podle menšiny kritických hlasů pravda, ale ukazují divácké ohlasy i recenze, snímek většinově překvapil a líbí se.

Nejenže k dotočení nebyli použiti dvojníci, jak se spekulovalo, ale Jackson - který se snažil o velký návrat - je ve filmu celkem logicky prezentován nikoli jako troska, ale umělec na vrcholu sil, i když je na něm vidět i únava.

Internetový publicista Luke Y. Thompson se pokusil srovnat This Is It s jinými Jacksonovými filmy: "Je to lepší než Captain EO? Ne, ale je to lepší než Moonwalker. Tím je řečeno, že tento film je dělaný pro fanoušky - a oni jsou si toho vědomi a budou ho milovat."

Foto: Reuters

A zdá se, že tento uctívací efekt zafungoval z velké části i na ostatní kritiky. Jak napsala recenzentka stránky Beliefnet Nell Minowová, "This Is It je tu proto, aby nás zachránil od lživého bulváru a připomněl nám, jak vypadá pravá síla hvězdy."

Jak překonat Freda Astaira

Randall Roberts z týdeníku L. A. Weekly to dokonce vidí jako jistý problém: "Režisér Ortega nám nabízí pouze veřejného Michaela. Podává svědectví jen očima jeho podřízených a film má nejen osvítit poslední Jacksonovy dny, ale dokonce stanovit způsob, jakým se o nich bude mluvit v budoucnu."

Je až ironické a příznačné, že například bulvární deník Sun, který si předtím přihrál polívčičku na Jacksonově pedofilní aféře, nyní ve své recenzi označil This Is It za "jeden z nejspektakulárnějších koncertních filmů všech dob".

Tom Long z deníku Detroit News zase tvrdí: "This Is It není Jackson v té nejlepší formě, ale je to o tom, jak se připravuje být znovu nejlepší. A pouhé sledování této přípravy je pro diváky dostatečný dar."

Doslova oslavnou poemu složil jindy drsný kritik Armond White, který tvrdí, že This Is It dokázal něco, co se nikdy nepovedlo ani Stevenu Spielbergovi, Martinu Scorsesemu, Oliveru Stoneovi či F. F. Coppolovi, kteří s Jacksonem natáčeli videoklipy či s ním chtěli natáčet filmy. 

A je prý s podivem, jak Jacksonovo mistrovství vystihl režisér Kenny Ortega známý hlavně svým High School Musicalem. White líčí Jacksona jako velkého umělce s doslova "proteovským talentem", který překonává i Freda Astaira.

Perfekcionista by takový film o sobě nechtěl

Stín pochyb si do všeobecnému okouzlení dovolil přinést Lou Lumenick z New York Postu: "Jsem docela přesvědčený, že perfekcionista jako Jackson by nikdy nechtěl, aby se na něho vzpomínalo prostřednictvím takto podřadné a odfláknuté vykořisťovačky, jako je This Is It."

Ten, kdo na Jacksonovy zkoušky pozval kamery, si každopádně může gratulovat k milionovému nápadu. Ale opravdovou "paranormální aktivitu" nezpůsobil v amerických žebříčcích Jackson, který se často stylizoval do role hororových příšer a v posledních letech ho média líčila jako zombieho.

"Home video" horor Paranormální aktivita, který stál 15 tisíc dolarů a je v kinech už od září, vydělal už ve Spojených státech 99 milionů dolarů a pořád se drží v první desítce.

Celkově oslavný dojem značně rozvířilo stanovisko skupiny fanoušků sdružených za peticí This Is Not It!, kteří považují celkový sestřih filmu za podvodný. Přestože jsou Jacksonovými obdivovateli, tvrdí, že snímek zakrývá značné zdravotní problémy, jimiž zpěvák trpěl.

Bojovali už proti premiéře a dodnes se nesmířili s tím, že záznam podle nich zpěvákově odkazu spíš ubližuje.

 

Právě se děje

Další zprávy