Český lev letos zařve patnáctero hlasy

Irena Hejdová Irena Hejdová
30. 1. 2007 0:00
Praha - Nejrychleji snědený raut a novinku, sestavu moderátorů, nabídne letos vyhlašování Českých lvů. Možná přijde Forman, Potter nebo Borat.

Nominační večer tradičních českých filmových cen 10. února uvede Jan Budař, hlavním večerem 3. března ovšem provede hned patnáct ostřílených českých moderátorů, bavičů a herců. "Český lev bude letos ve způsobu moderace průlomový," tvrdí Petr Vachler, ředitel České filmové a televizní akademie.

Milan Štaindler jako jeden z moderátorů cen Český lev
Milan Štaindler jako jeden z moderátorů cen Český lev | Foto: Aktuálně.cz

Diváci se prý mohou těšit na Igora Chmelu, Marka Ebena, Bolka Polívku, Miroslava Donutila, Petra Čtvrtníčka, Milana Šteindlera, Tomáše Hanáka, Tomáše Matonohu, Pavla Lišku, Jana Budaře, Halinu Pawlovskou i Ester Kočičkovou.

Někteří se objeví už na nominačním večeru s Budařem a v plánu mají humorné a pěvecké vstupy. "Veřejnost se konečně dozví, že spousta nás herců je činná na poli hudebním," potvrzuje Ester Kočičková. "Jsou to radiohity, i když je nikdo zatím nehraje," dodává Vachler.

"Chtěl jsem si zazpívat v televizi a k tomuto účelu se mi nominační večer náramně hodí. Zahájím ho společnou písní Amigo Amigo s Richardem Krajčem. Na závěr hodlám předvést nejdelší minimalistický výkon se znělkovou písní Ať žije český film, ať žije Český lev. Budu ji zpívat, než všichni odejdou ze sálu," řekl Jan Budař, kterého bude přenášet ČT 2.

Finálovému vtipkování na prvním kanále už bude možná přihlížet i Miloš Forman, který právě v pražském Národním divadle zkouší operu Dobře placená procházka. "Zveme Miloše Formana i další velké celebrity," říká Vachler s tím, že vše ale záleží na chuti a možnostech osobností. Jedná se prý i s jedním z herců z posledního Harryho Pottera či představitelem Borata Sachou Cohenem.

O České lvy se letos utká dvacítka loni premiérovaných českých filmů. Největší šance mají Hřebejkova Kráska v nesnázích a Vejdělkovi Účastníci zájezdu, Menzelův Anglický král, Ondříčkův Grandhotel, Chytilové Hezké chvilky bez záruky či animované Fimfárum 2.

Loni vzniklo i několik zajímavých debutů: Pravidla lži, Indián a sestřička, Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí, Marta a O dvě slabiky pozadu.

Do bojů asi příliš nezasáhnou teenagerské komedie Panic je nanic, Experti, Rafťáci a Rock podvraťáků, komedie Jak se krotí krokodýli, kriminálka Prachy dělaj člověka ani smrtící trio Všechno nejlepší, Po hlavě do prdele a Mezi námi přáteli.

Hlavně poslední tři filmy - ty jsou kandidáty na nejhorší film roku. Vachler nicméně nadále usiluje o zrušení anticeny Plyšový lev. "Zatím to neprošlo," stěžuje si.

Naopak se podařilo konečně na Lvy dostat soutěž dokumentů. "S nástupem digitální techniky dokumentů přibývá," vysvětluje šéf akademie novou kategorii, která reaguje na nástup dokumentů a v níž se bude soutěžit od příštího roku.

Zpětně budou podle Vachlera oceněny i dříve vzniklé dokumentární filmy; tato kategorie se prý bude vyhlašovat vždy jednou za dva až tři roky, když se nashromáždí alespoň desítka filmů.

Přímo na nominačním večeru už budou vyhlášeny první ceny. O trofej pro nejlepší zahraniční film se utkají Almodovarův Volver, Allenův Match Point a sarkastický Borat. Znám bude i nejlepší plakát.

Český lev
Český lev | Foto: Aktuálně.cz

Na cenu filmové kritiky jsou nominováni Fimfárum 2, Kráska v nesnázích a Pravidla lži, o nejlepší plakát soutěží opět Fimfárum 2, dále Grandhotel a Menzelův Anglický král. O Cenu Premiere se utkají Anglický král, Kráska v nesnázích, Účastníci zájezdu, Prachy dělaj člověka a Jak se krotí krokodýli.

O Cenu Sazky pro nejlepší nerealizovaný scénář bude bojovat mimo jiné Marek Epstein, který už má na kontě trofeje z let 2004 a 2005. Utká se s ním tým kolem režiséra Marka Najbrta, Tereza Boučková, Iva Hlaváčková a scénář dvojice David Čálek - Petr Slabý.

Návštěvníci obou večerů se mohou už klasicky těšit na proslulý Vachlerův vegetariánský raut. "O tom nemůže být pochyb, stále si myslím, že nelze oslavovat tak, aby kvůli tomu umírali jiní. Ostatně vždycky se jedná o nejrychleji snědený raut ze všech akcí," uzavírá Vachler.

 

Právě se děje

Další zprávy