Sharon Stoneová krade. Na Berlinale

Irena Hejdová Irena Hejdová
13. 2. 2007 14:30
Berlín - Hvězda Základního instinktu v depresích, vězeň Nelson Mandela a agent CIA Matt Damon. To jsou někteří soupeři číšníka Jana Dítěte na festivalu Berlinale.

Filmové hody zahájila ve čtvrtek večer premiéra životopisného snímku o Edith Piaf, ceny se budou předávat v sobotu, festival je tedy v půli. Těsně před koncem se ke klání o Zlatého Medvěda připojí Menzelův Anglický král - to už bude porota znát většinu z jeho jedenadvaceti konkurentů.

Ohlas zatím vzbudil film Dobrý pastýř, který režíroval Robert de Niro. Hrdinou snímku o vzniku a zákulisí CIA  je agent v podání Matta Damona, který kvůli práci zanedbává manželku Angelinu Jolieovou.

Kauza CIA
Kauza CIA | Foto: Berlinale

A mluví se o něm doteď, přestože se promítal už v sobotu.  "Mezi Zátokou sviní a 11. zářím nevidím rozdíl . V obou případech se objevily signály, jež jistí lidé využili či zneužili po svém," komentuje ohlasy na svůj režijní počin De Niro.

Filmy politické, ale i historické a společensky kritické k Berlinale neoddělitelně patří. A nemusí je vozit jen hvězdy. Mluvilo se i o filmu neznámého čínského režiséra Roberta Wanga Quan'ana Tuyina svatba

Steven Soderberg přivezl snímek Dobrý Němec s Cate Blanchettovou a Georgem Clooneym, který se odehrává v Berlíně po Hitlerově pádu. Do historicko-politických patří i snímek Goodbye Bafana o vztahu Nelsona Mandely s jedním z jeho věznitelů.

Natočil ho dánský režisér Bille August, nositel Oscara za film Pelle Dobyvatel a autor filmů Dům duchů či Cit slečny Smilly pro sníh. Vězeňského strážce Jamese Gregoryho ztvárnil Joseph Fiennes, Mandelu si zahrál Dennis Haysbert, představitel fiktivního prvního černošského prezidenta v seriálu 24 hodin.

"Oběti, které přinášel, mě rozesmutnily," řekl Haysbert. "Natáčení bylo velmi těžké. Každý den jsem si po natáčení dal sklenku vína a rozbrečel se."

Sharon Stone se zase podle svých slov našla v roli deprivované a uzavřené ženy, kterou hraje ve filmu When a Man Falls in Forest. Lehce surreálný nízkorozpočtový snímek o třech dysfunkčních postavách vznáší základní otázky smyslu lidské existence, vztahů a víry.

Berlinale: Sharon Stoneová v When A Man Falls In The Forest
Berlinale: Sharon Stoneová v When A Man Falls In The Forest | Foto: Berlinale

Stoneová film produkovala a hraje v něm Karen, ženu odstřiženou od společnosti, která si léčí monotónnost života a osamělost v drobných krádežích 

"Každý dojde do bodu, kdy se cítí ztracený, kdy má pocit, že nikdo si ho nevšímá a nikdo ho neposlouchá," řekla na tiskové konferenci s tím, že ve středním věku je to nejhorší.

Zameditovala si i nad svou slavnou roli v Základním instinktu. "Ten film mi vynesl slávu a vliv. Umožnil mi, abych natáčela další snímky a dělala humanitární práci."

Francouzský klasik André Techiné na Berlinale představil snímek Les temoins (Svědci), který rozplétá síť vztahů mezi lidmi, které změní nemoc AIDS. Odehrává se v 80. letech, kdy epidemie AIDS vypukla.

Berlinale: Svědci Andrého Techiné
Berlinale: Svědci Andrého Techiné | Foto: Berlinale

"Natáčení bylo opravdu osobní, sám jsem v tom období přece žil," říká režisér, kterého prý zákeřná nemoc připravila o řadu přátel. Ve filmu dal příležitost i herečkám Emmanuelle Beartové a Julii Depardieu.

Na festivalu se promítá celkem pět českých filmů, ale až ode dneška, a tak největší pozornost prozatím vzbudila Klára Issová, která je spolu s dalšími čtyřiadvaceti mladými evropskými herci jednou z Hvězd zítřka. Navíc je hvězdou desetiletí a tváří výroční publikace Aňa Geislerová.

 

Právě se děje

Další zprávy