Bob Dylan na podzim třikrát vystoupí v Praze, vstupenky budou v prodeji od pátku

ČTK Kultura ČTK, Kultura
15. 7. 2024 13:10
Americký písničkář Bob Dylan na podzim tři večery po sobě vystoupí v pražské hale O2 universum. Představí se tam ve dnech 4. až 6. října v rámci turné Rough & Rowdy Ways, jehož název odkazuje k zatím poslednímu studiovému albu z roku 2020.
Bob Dylan poslední roky málokdy pózuje pro kamery. Fotografie pochází z roku 2012.
Bob Dylan poslední roky málokdy pózuje pro kamery. Fotografie pochází z roku 2012. | Foto: Reuters

Bob Dylan o koncertech v pondělí dopoledne informoval na svých webových stránkách. Vstupenky za ceny od 2690 korun budou v prodeji od pátečního dopoledne, upřesnila později agentura Live Nation, která akci pořádá.

Třiaosmdesátiletý Američan v Praze zahájí evropské turné. Poté zamíří do Německa, Francie, Lucemburska i Velké Británie.

V Česku se Dylan poprvé představil před 30 lety, 16. července 1994 zahrál v naplněné hokejové hale na pražském Výstavišti. Naposledy vystoupil před pěti lety v zaplněném velkém sále Lucerny, kde podobně absolvoval tři komorní koncerty po sobě. Zazněly na nich jak staré hity v nových aranžmá, tak i skladby z tehdy poslední autorské desky Tempest vydané roku 2012.

Večery měly skoro festivalový nádech, před Lucernou se každý večer srocovali fanoušci. "Všechny tři výkony byly solidní a lišily se v nuancích, například počtu sól odehraných na harmoniku," napsalo tehdy Aktuálně.cz. Od té doby hudebník vydal studiové album, natočil noir koncert nazvaný Shadow Kingdom nebo publikoval již také do češtiny přeloženou knihu esejů o písních.

Bob Dylan, který se narodil 24. května 1941, patří k nejvlivnějším kulturním osobnostem 20. století. Jeho význam dávno překročil hranice hudby. Za svoji šedesátiletou hudební kariéru napsal přes 600 písní a celosvětově prodal přes 125 milionů desek. Řadí se také k uznávaným literátům, jako první rockový hudebník získal Pulitzerovu cenu a roku 2016 obdržel Nobelovu cenu za literaturu. Kromě toho je laureátem cen Grammy, Oscara, Zlatého glóbu nebo členem Rokenrolové síně slávy.

Video: Ukázka z koncertního filmu Boba Dylana

Bob Dylan před třemi lety zveřejnil koncertní film Shadow Kingdom. | Video: Bob Dylan
 

Právě se děje

Další zprávy