Bob Dylan psal 12 let knihu. Eseje o moderní písni vydá na podzim

Kultura AP, Kultura
9. 3. 2022 10:20
Americký hudebník Bob Dylan napsal přes 60 esejů o písních a písničkářích, které obdivuje. Texty o již nežijících autorech jako Stephenu Fosterovi, Nině Simone a Hanku Williamsovi i současníkovi Elvisi Costellovi vydá 8. listopadu pod názvem The Philosophy of Modern Song (Filozofie moderní písně) u nakladatelství Simon & Schuster.
Bob Dylan na snímku z loňského koncertního filmu Shadow Kingdom.
Bob Dylan na snímku z loňského koncertního filmu Shadow Kingdom. | Foto: Veeps

Jak připomíná agentura AP, jedná se o Dylanovu první knihu od roku 2004, kdy dokončil paměti nazvané Chronicles. Ty pod názvem Kroniky v češtině publikovalo Argo. Dylan tehdy memoáry označil pouze za první část a měl podepsanou smlouvu i na druhou, pokračování však nikdy nedodal.

Osmdesátiletý držitel Oscara, Grammy, Pulitzerovy i Nobelovy ceny za literaturu naposledy předloni nahrál album Rough and Rowdy Ways. V nové knize čítající 352 stran rozebere "nástrahy jednoduchých rýmů, ukáže, jak může písni ublížit přidání jedné slabiky, nebo objasní vztah mezi bluegrassem a heavy metalem", uvádí nakladatelství.

Podle něj Dylan texty psal 12 let, od roku 2010. Týkají se sice hudby, "ve skutečnosti jde ale o zamyšlení a reflexi toho, co dělá člověka člověkem". Součástí knihy bude více než 150 vybraných fotografií a "snových" výroků, jež dohromady tvoří jakousi epickou báseň.

Na černobílém obalu se skví americký zpěvák a pianista Little Richard s australským rockabilly zpěvákem Alisem Lesleym a rokenrolovým hudebníkem Eddiem Cochranem. "Dylan eseje napsal svým typicky jedinečným prozaickým stylem. Je tajuplný, přelétavý, pronikavý, hluboký, a často ostře vtipný," tvrdí nakladatelství.

To vydá Filozofii moderní písně také jako audioknihu. Některé eseje načte sám Dylan, jiné svěří kolegům, dodává server Variety.com.

Bob Dylan v době pandemie přerušil své takzvané Nekonečné turné, na kterém je od roku 1988, už ale znovu koncertuje. V nejbližších dnech odehraje pět vystoupení v americkém Texasu. Vloni na webu streamoval koncertní film Shadow Kingdom (Království stínu), kde v osobitém aranžmá uvedl méně známé písně ze 60. a 70. let minulého století.

"Scéna se mění s každou písní. Muzikanti občas stojí, jindy posedávají. Zpěvák střídá černý a bílý oblek, na nohách psí dečky. Hraje na kytaru, foukací harmoniku nebo jen gestikuluje u mikrofonu. Tvář má schovanou v přítmí, když ho ale na vteřinu osvítí reflektor, dívá se do kamer," popsalo Aktuálně.cz.

Píseň Like a Rolling Stone hraná "ku*evsky nahlas", jak nařídil Bob Dylan obviněný z toho, že se zaprodal. Scéna z dokumentu No Direction Home. | Video: Paramount Pictures
 

Právě se děje

Další zprávy