Čeští hospodští: Restaurací ubude a jídlo podraží. Jíst z plastové krabičky je smutné

Magdaléna Daňková Magdaléna Daňková
18. 12. 2020 6:00
Rok 2020 měl na českou gastronomickou scénu katastrofický dopad. Přísná vládní opatření zavřela stravovací zařízení na několik měsíců a provozovatelé restaurací, bister a kaváren vymýšleli, jak udržet své podnikání nad vodou. Zeptali jsme se několika z nich, jak vidí budoucnost české gastronomie příští rok.

Některé české podniky několik měsíců trvající krize v pohostinství, které tvrdě zasáhla opatření kvůli koronaviru, položila. Nedávno například oznámil uzavření restaurace majitel brněnského Koishi Janko Martinkovič. Na brněnské gastro scéně působil 12 let. 

Restaurace se kromě existenčních potíží potýkají také s velkou dávkou nejistoty ohledně dalšího provozu. Mnoho majitelů podniků, včetně těch oceněných michelinskou hvězdou, se již při jarní vlně pandemie rozhodlo pro alternativní způsob servírování jídla zákazníkům a otevřelo si výdejní okénka nebo se přidalo k rozvozovým službám.

Jak předvídají budoucnost gastronomie v Česku v následujícím roce? Někteří zůstávají pozitivní a věří, že lidé budou do restaurací chodit pořád. Přiznávají však, že to zřejmě bude méně často než předchozí roky.

Podle táborského podnikatele Jana Čulíka se v Česku v nejbližší budoucnosti sníží počet restaurací a gastronomickou krizi přežijí jen ty podniky, které "to myslí opravdu vážně a jsou ochotny si odepřít v době krize". 

Podívejte se na pohled restauratérů do roku 2021 a přečtěte si, co budou chystat na štědrovečerní tabuli. 

La Place, Poděbrady
La Place, Poděbrady | Foto: Tomáš Vocelka

Tomáš Vrba, La Place, Poděbrady

Poděbradský gastropodnikatel spravuje hned šest různých podniků, mimo jiné také hudební klub Charle’s bar, pro nějž je situace katastrofální. Výdejní okénka a donášky mu sice zachránily podnikání, ale jak říká, "vidět lidi, jak na lavičce konzumují jídlo z plastové krabičky, je smutné". "Vracíme se bohužel zpět o desítky let, nemluvě o spotřebě plastů v této době," dodává. 

Ani Tomáš Vrba si nemyslí, že lidé zanevřou na návštěvy restaurací: "Návštěva restaurace přece není jen o dobrém jídle a pití. Je to o setkávání s lidmi, hezky se obléci a užít si, že se o vás někdo stará. Patří to k základům výchovy. Vždyť i naše děti by se měly naučit, jak se chovat v restauraci, jak držet příbor, stolovat - i to patří k základům slušného vychování. Věřím, že lidé si toto budou chtít dopřát vždy."

Vládní nařízení soudí spíše negativně a dodává, že v takových podmínkách se nedá pracovat. "Potřebuji mít jistotu pro své zaměstnance, vědět, plánovat," říká. 

Na vánoční svátky se těší i kvůli svému synovi. "Dodržujeme veškeré vánoční tradice. Můj syn se už moc těší a já vlastně také, vždyť jsou to právě svátky pro děti," tvrdí. 

 

Právě se děje

Další zprávy