Uznávaný francouzský šéfkuchař požádal o vymazání z michelinského průvodce. Chce klid od inspektorů

Magazín Magazín
21. 9. 2017 12:26
Francouzský šéfkuchař požádal o vymazání své restaurace z michelinského průvodce. Důvodem je přílišný tlak na to, že každé jídlo musí být vždy perfektní. Sébastien Bras se nechal slyšet, že chce mít možnost vařit excelentní pokrmy i bez šílených hvězdičkových hodnocení a úzkostí nad příchodem anonymních michelinských hodnotitelů, již mohou do restaurace přijet kdykoliv.
Sébastien Bras v restauraci Le Suquet.
Sébastien Bras v restauraci Le Suquet. | Foto: Profimedia.cz

Sébastien Bras, který provozuje restauraci Le Suquet v jihofrancouzském městě Laguiole v departementu Aveyron, oficiálně požádal o vymazání z michelinského gastronomického průvodce. Oznámil to ve videu na svém Facebooku, napsal deník The Guardian.

Brasova restaurace byla oceňována michelinskými hvězdami po téměř dvacet let. Nyní však požádal prodejce pneumatik Michelin, aby byla Le Suquet z jejich gastronomické bible vymazána. Důvodem je velký tlak, který s sebou ocenění přináší, a neustálý požadavek na to, aby bylo každé jídlo vždy naprosto perfektní.

Velký tlak na perfektnost

Společnost Michelin k rozhodnutí šestačtyřicetiletého proslulého šéfkuchaře uvedla, že je to poprvé, kdy se francouzský šéfkuchař pro takovýto krok rozhodl bez toho, že by se změnila jeho pozice nebo podnikatelský model.

Prosklená restaurace je známá svým úchvatným výhledem na náhorní plošinu Aubrac a důrazem na lokální produkci. A v michelinském průvodci je pravidelně označována za okouzlující. Ačkoliv Brase jeho práce uspokojuje, cítí také velký tlak na úspěch od té doby, co v roce 1999 jeho rodinný podnik získal tři michelinské hvězdy.

Šéfkuchař převzal restauraci po svých rodičích před deseti lety a agentuře AFP řekl: "Dvakrát třikrát ročně jste kontrolováni, ale nikdy nevíte, kdy to bude. Každé jídlo, které uvaříte, může být zkontrolováno. Což znamená, že každý den jedno z pěti set jídel, která opustí kuchyni, může být hodnoceno."

Claire Dorland Clauzelová, členka francouzského vedení Michelinu, uvedla, že Brasovo rozhodnutí respektují. Žádost restaurace však nepovede k automatickému vymazání ze seznamu, ale bude zvážena.

Chci vařit v klidu a s lehkým srdcem

Bras by chtěl vařit i nadále, ale s lehkým srdcem, v klidu a stranou od světa hodnocení a tlaku. Nechal se slyšet, že chce mít možnost vařit excelentní pokrmy i bez šílených hvězdičkových hodnocení a úzkostí nad příchodem anonymních michelinských hodnotitelů, již mohou do restaurace přijet kdykoliv.

"Dnes, ve svých šestačtyřiceti letech, chci dát svému životu nový význam… a redefinovat to, co je důležité," řekl k tomu šéfkuchař.

Stejně jako další šéfkuchaři i Bras přiznal, že občas myslí na případ Bernarda Loiseaua, francouzského šéfkuchaře, který v roce 2003 spáchal sebevraždu, jejímž motivem byl podle mnohých strach ze ztráty jeho třetí michelinské hvězdy.

Hvězdičky vrátili, aby mohli žít v klidu

Bras patří mezi 27 francouzských kuchařů, kteří si drží v gastronomické bibli Michelinu špičkové hodnocení. Zároveň ale není prvním, kdo z přehnaně soutěživého světa hvězdiček odchází. Nicméně mnozí to udělali buď kvůli zavření restaurace, nebo velkým změnám.

V roce 2005 například pařížský restauratér Alain Senderens šokoval gastronomický svět tím, že vrátil své tři michelinské hvězdy. Uvedl tehdy, že jeho večeře se staly přemrštěně drahými a příliš luxusními. Později si otevřel restauraci pod jiným jménem, kde vařil jednodušší menu za podstatně nižší ceny.

A roku 2008 uzavřel šéfkuchař Olivier Roellinger, ověnčený třemi hvězdičkami, luxusní restauraci v bretaňské rybářské vesnici Cancale. Chtěl totiž žít klidnější život.

Video: Martin Škoda o své oceněné kuchařce Škoda nevařit 2

Je to obrovský úspěch, dostal jsem se do finále, v minulosti byly přihlášeny i kuchařky Jamieho Olivera či Gordona Ramsayho, říká Martin Škoda | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy