Omyly, pokuty, sebevraždy a vrácení ocenění: Co s sebou přináší prestižní michelinská hvězda

Petra Jansová Petra Jansová
26. 3. 2018 14:03
První michelinský průvodce vyšel v roce 1900, první hvězda byla udělena o šestadvacet let později. Za celou historii jich pak byly uděleny stovky. Mimo Evropu se michelinští komisaři vydali až v 21. století. Hodnotí se nejenom kvalita jídla, ale i obsluhy. A přestože michelinská hvězda patří k nejprestižnějším gastronomickým oceněním, stává se, že o ni šéfkuchaři nestojí a usilují o její vrácení.
Benoit Violier
Benoit Violier | Foto: facebook.com/RestaurantBenoitViolier

Michelinský kuchař spáchal sebevraždu

Smrt francouzsko-švýcarského šéfkuchaře Benoita Violiera, jehož restaurace v Crissieru nedaleko švýcarského Lausanne byla vyhlášena jako nejlepší na světě, vyvolala na začátku roku 2016 pozdvižení v kulinářském světě.

Restaurant de l'Hotel de Ville má tři michelinské hvězdičky. A vzhledem k tomu, že Violier není prvním slavným šéfkuchařem, který ukončil život vlastní rukou, začali tehdy analytici v této souvislosti připomínat tlak, jakému prestižní šéfkuchaři čelí.

 

Právě se děje

Další zprávy