Loňská letní návštěva Ostravy nám ukázala, jak se dělá pekařina s nadšením. Dvě majitelky podniku Blaho tam vytváří sladké i slané pochoutky, na které je zároveň radost pohledět. Na svátek zamilovaných se připravily také a svým zákazníkům nabízí valentýnskou krabičku plnou lásky a sladkých chutí.
"V krabičce najdete šneka s jahodovým pyré a jahodovou ganache - sladká harmonie pro romantické duše. Šneka s čokoládovým krémem a medovou tahini, protože láska je taky trochu hříšná. A aby to bylo celé kompletní, balíček doplní kouzelný puget tulipánů z Ateliéru kvítek," říkají pekařky z porubského Blaha.
Lokální láska
Restaurace The Artisan pražského hotelu Marriott přichází s valentýnskou
nabídkou, která propojuje moderní českou kuchyni, lokální suroviny a výjimečnou atmosféru. Během týdne lásky, od 10. do 16. února, mohou hosté zajít na romantickou večeři, vyzkoušet originální koktejlové menu či speciální brunch s živou hudbou.
"Každý chod jsme sestavili tak, aby odrážel naši filozofii - ctít lokálnost a sezónnost, ale zároveň nabídnout moderní pojetí tradičních chutí," říká šéfkuchař David Rejhon. Hosté se mohou těšit na čerstvý farmářský sýr se sušenou řepou, sumečka žraločího s koprem a dýní, hovězí svíčkovou s morkovou omáčkou nebo kuřecí supreme.
Pro vegetariány bude k dispozici varianta s dýňovými noky a houbovým knedlíkem. Sladkou tečkou menu je maková tartaletka se švestkami, která podtrhne zážitek z večeře.
Originální kytice
První rostlinné řeznictví v České republice sídlí na Letné a i skoro rok po otevření má úspěch. Vede ho mladý pár, který srší nápady. Jedním z nich byly i kytice, v nichž mají originálně naaranžované své výrobky. Na Valentýna je to tedy skvělá možnost pro ty, kteří chtějí potěšit své partnery vegany.
"Jednou jsme se na našich sociálních sítích zmínili, že by nás kromě veganských obložených táců ohromně bavilo udělat i (ne)uzeninovou kytici. Brzy nato jsme dostali první objednávku. Kytice se po zveřejnění fotky staly celkem hitem a během těch cca čtyř měsíců jsme jich udělali desítky. Lidé si je objednávají jako dárek pro své blízké k narozeninám, svátkům, výročím, promocím nebo právě k blížícímu se Valentýnu," říká Diana Kahleová, spolumajitelka Bezmasny.
Uvnitř dominikánského kláštera
Na levém břehu Vltavy, v srdci Malé Strany, se nachází hotel Mandarin
Oriental Prague. Nachází se v budovách bývalého dominikánského kláštera obklopeného malebnými zahradami a vytváří tak atmosféru, která přímo vybízí k oslavě výjimečných okamžiků, jako je Valentýn.
Tamní restaurace Monastiq, kterou jsme v loňském roce rovněž navštívili, zve hosty na speciální valentýnskou večeři o třech chodech. Gastronomický zážitek začíná sklenkou šampaňského na uvítanou, po kterém následuje předkrm - pěna z červené řepy, doplněná marinovanou řepou, pistáciemi, kozím sýrem a estragonem.
Jako hlavní chod se podávají kachní prsa s gratinovanými bramborami Dauphinoise, šalvějí, ostružinami, slaninou a čekankovým salátem. Na závěr si hosté vychutnají delikátní makronku s příchutí šampaňského, jahod, krému z bílé čokolády, růží a citronového sorbetu.
Sladké pokušení
S Valentýnem a vyznáním lásky se přece jenom pojí spíše sladká chuť, proto máme ještě dva tipy na cukrárny - jednu z Letné, druhou z Českých Budějovic. Na pražské adrese Milady Horákové 68 se s úspěchem prodávají francouzské větrníčky, kterým se říká choux. Mohou mít nesčetně příchutí, ale to valentýnské bude v cukrárně Choux choux s malinou a růží.
Speciální nabídku bude mít také cukrárna Slaďme se, kterou v budějovické Panské ulici provozuje Kateřina Kloudová. V loňském roce jsme se přesvědčili, že za jejími moderními dezerty jezdí lidé z širokého okolí.
"Na 13. a 14. února plánujeme připravovat speciality, jako například pistáciové srdce, čokoládové potěšení, domácí pralinky, naše cookies a mnoho dalšího. V těchto dnech budeme mít v salonku ukázku naší svatební nabídky, která bude nově zahrnovat i slané pohoštění. Zákazníci si tak užijí valentýnské atmosféry a zároveň si mohou ochutnat víc dezertů najednou," říká cukrářka.