Vystoupím se třetí generací Oistrachů, těší se Hudeček

Kultura Kultura
21. 7. 2012 0:28
Rozhovor s předním českým houslistou Václavem Hudečkem
Foto: Aktuálně.cz

Český Krumlov - V sobotu vystoupí na Mezinárodním hudebním festivalu v Českém Krumlově famózní český houslista Václav Hudeček. Nedávno oslavil šedesátiny a celý koncert, při kterém zahrají i jeho nejlepší žáci z houslových kurzů v Luhačovicích nebo vnuk jeho fenomenálního učitele Davida Oistracha, mu bude věnován.

„Pořadatelé pozvali i Valeryho Oistracha. To je krásné gesto! Moc se do Krumlova těším," svěřil se nejlepší český houslista.

Jaký to je pocit, když budete hrát na koncertě, který bude patřit jen vám?

Velice si toho vážím a musím říct, že mě pořadatelé krumlovského festivalu dojali. Přestože už jsem měl narozeniny v červnu, budou je připomínat právě při této příležitosti a umožnili mi, abych repertoár prokonzultoval s těmi, se kterými tam budu hrát. Ke krumlovskému festivalu mám velmi blízký citový vztah, a i když tam zrovna nehraju a máme se ženou volno, jezdíme sem alespoň na zahájení nebo na závěrečný koncert. Za těch jednadvacet let jsme si tam vytvořili krásné přátelské vztahy jak s mecenáši festivalu, tak s pořádající agenturou. Tímto gestem mě skutečně potěšili. To jsou věci, které se nezapomínají.

Foto: Aktuálně.cz

Připomněl jste Valeryho Oistracha, vnuka Davida Oistracha. Jak často se setkáváte?

Znám ho od narození, od jeho dětských let, protože jsem za jeho dědou - to je zvláštní říkat o Oistrachovi děda! - jezdil od svých sedmnácti let. Mám pocit, že Valery je asi o deset let mladší než já. S Davidem Oistrachem jsem hrál jako s dirigentem, s jeho synem a Valeryho otcem Igorem jsem vystupoval jako s dirigentem i houslistou, ale s Valerijkem nikdy ke spolupráci na pódiu nedošlo, přestože se známe celé roky. Bude to naše společná premiéra, takže budu mít za sebou vystoupení s už třetí generací Oistrachů! To jsem rád.

Určitě se na ten koncert těšíte.

Moc se těším na Valerijka, ale i na mé studenty z Luhačovic, na violoncellisty, kteří mi přijdou popřát a se kterými si na závěr všichni zahrajeme.

Je v té sestavě i někdo další, s kým jste nikdy nevystupoval?

Ti čeští muzikanti, to jsou dva moji nejúspěšnější studenti Jan Mráček a Petr Matěják. Violoncelisté Alžběta Vlčková a Petr Nouzovský jsou mí přátelé, které znám od jejich takřka dětských let. A co se týká Symfonického orchestru Českého rozhlasu, je to první pražský orchestr, se kterým jsem vůbec v životě hrál! Když jsem v roce 1967 vyhrál soutěž Concertino Praga, bylo to právě toto vynikající těleso, které nás doprovázelo v Rudolfinu na koncertu vítězů. Tehdy to byl Symfonický orchestr Československého rozhlasu.

Foto: Aktuálně.cz

A jejich současný dirigent Ondřej Lenárd je můj kamarád! Známe se asi čtyřicet let a mnohokrát jsme spolu hráli, ať už dělal šéfa rozhlasového orchestru v Bratislavě nebo dirigoval Slovenskou filharmonii. Hráli jsme spolu i v Japonsku, takže s Ondrou mě taky pojí letité přátelství. Je to skutečně špičkový československý dirigent. Jsem rád, že se to celé takhle spojilo dohromady. Je to milé připomenutí mého jubilea a budu tam mít ty, které jsem po celou dobu své kariéry potkával, nebo ty, se kterými spolupracuji od jejich úplných začátků.

Podle čeho jste vybírali skladby, které na koncertě zazní?

Když vystupuje víc lidí, je to velmi omezené skladbami, které jsou k dispozici pro nástrojové obsazení. Nechceme-li hrát pouze každý sám, musíme vybírat tak, abychom mohli zahrát i něco dohromady. Na tomto večeru  budou  moji hosté hrát jednak samostatně, potom postupně vystoupím s Valerym v Bachově koncertu pro dvoje housle, s mými studenty v koncertu pro troje housle, a na závěr jsme si připravili takové společné překvapení. Jsem docela zvědavý, jak to bude znít, až si to na zkoušce poprvé zahrajeme. Ale víc vám toho neprozradím.

Koncertujete po celém světě. Vidíte rozdíl mezi jednotlivými publiky? Dají se nějak srovnat?

Tuto otázku dostávám poměrně často a ono se na ni nedá jednoznačně odpovědět. Za ta léta, co veřejně vystupuji a jezdím po světě, se mi vícekrát stalo, že v jedné zemi, ale dokonce i v jednom městě, jsem byl jednou nadšený, protože bylo publikum senzační, a pak jsem se tam za deset let vrátil a publikum mi připadlo mnohem chladnější. Repertoár jsem měl přitom při druhé návštěvě mnohem efektnější a očekával jsem tudíž opět pokřik „bravo". Sice si vytleskali i přídavek, ale já si musel v duchu říct:  v Itálii se chovají jako ve Švédsku a ve Švédsku se chovají jako Italové! Je to absolutně nevyzpytatelné, snad to souvisí i s atmosférickým tlakem.

Foto: Aktuálně.cz

Krumlovské publikum je ale výborné, to mám rád. Tento festival je skvělý také v tom, že předvádí i jiné žánry než jen čistě klasickou muziku. Všechno je ovšem na absolutně špičkové úrovni! Nejsou tam žádní amatéři z talentových soutěží, ale naopak muzikanti jako Čechomor nebo Hradišťan. Na krumlovské koncerty chodí lidé, kteří mají rádi dobrou muziku, a to bez ohledu na žánr. Zároveň milují samotné město, které je úplný zázrak. Vedle Prahy a Benátek je Krumlov městem, ve kterém je nádherné pobývat a je nádherné tam poslouchat krásnou muziku. Jezdím tam rád, protože jen co přijedu do Krumlova, je mi krásně po duši. Ideální místo na tak skvělý festival, kterého jsem jednadvacet let součástí a nesmírně si toho vážím.

Jak dlouho se tam zdržíte?

Letos tam jedu o den dřív, nenechám si ujít zahajovací koncert Dimitrije Hvorostovského. Ale už den po svém koncertě musím bohužel odjet. Mám další povinnosti ještě před začátkem luhačovické akademie, která startuje už 29. července. I tam se bude kromě učení konat spoustu koncertů. Už tam také děláme festival. A pak už to jde až do konce srpna! V září začíná sezóna naplno, takže dovolená už mi letos definitivně skončila.

A dovolenou už tedy máte za sebou?

Vrátili jsme se v neděli, takže už ji mám za sebou. Ale zase se těším na studenty, koncerty a publikum!

Houslista Václav Hudeček
Houslista Václav Hudeček | Foto: www.festivalkrumlov.cz

Máte vůbec čas si prohlédnout při koncertování cizí země? Nebo spíš vidíte jen letiště, odsud do hotelu a pak rovnou na koncert?

Celý život je to jen letiště, hotel a koncertní sál. Proto se ženou maximálně využíváme volna a jezdíme na dovolenou do míst, kde se dá něco krásného vidět.  Nejsme jen opalovací turisté! Žena vždycky prostuduje, co je kde za pamětihodnosti a jaká je kde galerie, takže okolí projezdíme. Máme moc rádi Itálii. Říká se, že osmdesát procent veškerých kulturních památek je právě tam. Skutečně v každém městečku něco najdete, to je úžasné! Žijeme tedy nejen pokrmy a sluníčkem, ale i výtvarným uměním, architekturou a muzikou. Už se zase těším na dovolenou příští rok!

Pojďme se vrátit zase k práci - k vašim luhačovickým kurzům. Máte představu, kolik mladých houslistů už prošlo vašima rukama?

Už máme letos 16. ročník a já můžu vzít v jenom ročníku maximálně osmnáct studentů, abych se jim mohl  ostatečně věnovat. Někteří jezdí opakovaně, takže se to těžko počítá, ale pár stovek už jich tam určitě bylo. Nejde ale ani tak o to množství, ale spíš o to, že tam byli ti absolutně nejlepší, kteří prokázali svůj talent na velkých mezinárodních soutěžích.

Třeba Pepa Špaček se stal laureátem nejtěžší houslové soutěže na světě - bruselské soutěže královny Alžběty. To je mimořádně talentovaný kluk, sympaťák. Honza Mráček - nejmladší laureát soutěže Pražského jara v její historii. Petr Matěják - čerstvý vítěz soutěže Paula Hindemitha v Berlíně. Ti dva, Mráček a Matěják, se mnou budou v Krumlově. Pepa má bohužel jiné povinnosti a tak jsme ho letos museli v Krumlově oželet.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

To jsou opravdu houslisté, kteří mají šanci dělat sólisty s mezinárodní pověstí, protože už teď mají za sebou ohromné úspěchy. Samozřejmě studují u svých profesorů a ke mně jezdili na těch čtrnáct dní do Luhačovic, kde se dá poradit jen tolik, kolik za dva týdny stihnu. Mám ale radost, že tihle tři nejlepší kluci tam byli a že se tam rádi vracejí. To má pro mě tu největší cenu a množství účastníků mně moc nezajímá.

Takže sledujete dál, jak se jim daří? Pomáháte jim nějak?

Když mám možnost, tak je doporučuji na krumlovský i jiné festivaly, nebo na moje další koncertní aktivity, které dělám po republice. Říkám o nich i orchestrům, pořadatelům koncertů.  Snažím se jim pomáhat, protože talentovaný a poctivý muzikant dnes vůbec nezískává příležitost k veřejnému vystoupení jednoduše. Beru je trošku jako své žáky, své děti a sleduju, jak se jim daří. A dělají mi radost, kluci! Jsou skvělí.

Foto: Komerční sdělení

Čím to je, že mají takový problém získat prostor pro svoje vystoupení?

Netýká se to bohužel jenom houslistů, ale i zpěváků nebo pianistů. Vážná muzika, přesto že u nás byla vždy srovnatelná se světovou úrovní, je dnes na okraji zájmu médií. A co si budeme povídat - o čem se nepíše a co není v televizi, jakoby neexistovalo. Dneska je strašně povrchní doba, a to i v populární muzice. Nedávno jsme se o tom bavili s Karlem Gottem. V šoubyznysu se už dávno nevyžaduje krásný hlas a pěvecká technika, jak tomu bylo v dobách Toma Jonese,  Engelberta Humperdincka a podobných velkých zpěváků. Všechny talentové soutěže jsou legrační. Je dojemně smutné, jak mladý zpěvák okopíruje svůj vzor z Ameriky a zazpívá jednu písničku. O tom ale přece muzika není! Muzika je o tom, že přinesete něco nového! Tímto se produkují pouze stovky epigonů, kteří na chvíli zazáří, někdo na tom vydělá peníze a druhý den o nich nikdo neví.

Jak se má generace mladých lidí orientovat v klasické muzice, když ji nemají kde slyšet a na koncert je nikdo nevezme? V televizi ji takřka nevidí, a v rozhlase uslyší zcela výjimečně. Jsme asi jediná země, která si říká kulturní a která nemá jedinou celoplošnou rozhlasovou stanici, co by vysílala pouze vážnou muziku. Ale na růžích ustláno nemají ani muzikanti, jakými jsou Čechomor a které mám moc rád. Kolik dlouhých roků trvalo, než je začali hrát v rádiích a než se prosadili. Někdy je to moc smutné.

Ale možná právě festival v Českém Krumlově to může aspoň trošku změnit.

Festival je úžasný nejen svojí multižánrovostí, ale hlavně vysokou kvalitou. Loni tam byl Placido Domingo, nic lepšího ve zpěvu na zeměkouli nenajdete! Vystupují tam hvězdy i mladí kumštýři, kteří mají možnost se prezentovat ve společnosti velkých jmen. Právě proto je tento festival tak populární a oblíbený a má smysl. Jsem rád, že se mu daří. Taky to neměli jednoduché, sleduju je dvacet let. Těžko sháněli sponzory, potom festival spláchla povodeň. Smůla se jim lepila na paty, ale zvládli to. Prosadit poctivou práci trvá dlouho, ale pak je to jako postavit dům na pevných základech. Jednoho dne se to zlomí a začne to fungovat. A to je právě protiklad k talentovým soutěžím.

Foto: Stránky V.Hudečka

Ano, to je jen zábava, na které někdo vydělá. Je mi líto dětí, které po půl roce nikdo nezná a nic pro ně neudělá. Bohužel si už často stihly zvyknout na určitý způsob života. Sláva a chvilkové peníze - to je hrozná droga, a ne každý to unese. Je to smutné, protože by se tam určitě našla spousta talentovaných zpěváčků, kteří by mohli dělat muziku dobře a s úspěchem. Už ale nedostanou šanci. Dav chce pořád nové a nové tváře. Přitom i publikum je třeba si vypěstovat. Trvá to deset i patnáct let, než takový festival začne fungovat, než si lidé zvyknou, než je organizátoři přesvědčí, že dělájí dobré věci. To je obrovská práce a kdo to dokáže, sklízí ovoce jako krumlovští.

Není vám líto, že se kvůli nabitému programu nestihnete podívat na více krumlovských koncertů?

Nejraději bych tam byl celou dobu a chodil na všechny koncerty! To prostředí je úžasné! Prostory, kde se koncerty konají, ať už jsou venku nebo v Maškarním sále, v Zámecké jízdárně nebo pod hradem jsou úchvatné. Být tam a ještě mít tu možnost poslouchat krásnou muziku? To je paráda! Bohužel mi to čas nedovolí, ale o to víc je mi Krumlov vzácnější.

 

Čtěte také
Hvorostovsky uhrane Krumlov. Zazpívá Verdiho árie
Charisma v Krumlově? Rovnou čtyřikrát!
Spojit klasiku s recesí? Jde to! MozART Group to umí!
The Queen Symphony v Krumlově! Povede ji sám její autor
Houslové tóny famózního Hudečka zaplaví krumlovské nebe
Přezdívají mu Rachmaninov dneška. Přijede Scherbakov

 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy