Spojit klasiku s recesí? Jde to! MozART Group to umí!

Red
29. 6. 2012 17:24
Na festivalu v Českém Krumlově vystoupí polští recesisté MozART Group
Foto: Aktuálně.cz

Český Krumlov - Fenomenální polský soubor, který je schopen posunout hranice komorní klasické hudby až k recesistické show. Na čem staví? Třeba na momentu překvapení. Když se totiž brilantní houslista po necelé minutě dokonalého preludování postaví, nahodí kapuci, vezme si mikrofon a začne do něj sekat beatbox, nezbývá obecenstvu nic jiného než vyvalit oči.

Čtyřem Polákům se totiž daří nevídané: propojovat klasickou hudbu, která je zahraná brilantní hráčskou technikou, s nesporným hereckým talentem hlavních protagonistů. Ze svého vystoupení tak udělají úžasný kabaret plný inteligentního humoru. Jsou schopní začít hrát smyčcem na stojany od not, kašlat do rytmu nebo vyluzovat zvuky pomocí oblečení.

Neotřelé nápady

Na nástroje rozhodně nehrají tak, jak jsou posluchači komorní hudby zvyklí. Nebojí se na housle a violoncella vrzat, šermovat se smyčci a předvést tak nezapomenutelnou show, při které často předvádí i neotřelé a vtipné taneční kreace.

V jejich repertoáru jsou kromě klasiky i moderní songy, kterým svým uměním dodá MozART Group neotřelé angažmá. Všiml si toho i Bobby McFerrin, který se nebál s temperamentními hudebníky vystoupit. Perfektně se svým humorem ke čtyřem originálním Polákům hodil.

Foto: Aktuálně.cz

Jedno ocenění za druhým

Soubor, který koncertuje už od roku 1995, tvoří první housle Filipa Jaślara, druhé housle Michała Sikorskiho, viola Pawła Kowaluka a violoncello Bolka Błaszczyka. Všichni vystudovali Akademii hudby ve Varšavě nebo v Lodži, ale úplná klasika je nikdy nenadchla, potřebovali dát hudbě svůj osobitý styl a šmrnc a tak jsou schopní nalákat na svá vystoupení i úplné laiky.

Čtěte také
Mercuryho kytarista v Krumlově uvede The Queen Symphony

V roce 1997 se zúčastnili soutěže mladých polských kabaretů v Krakově, tehdy také předvedli svůj první kabaretní program s názvem „Mozart stále žije" a od té doby koncertují po Evropě, Kanadě, Spojených státech i Asii. Jsou žádanými hosty televizních show a pořadů, u nás se na jednom pódiu objevili například i s Bolkem Polívkou. A zároveň sbírají jedno ocenění za druhým.

Ročně je soubor MozART Group schopen odehrát až dvě stovky koncertů, a to kde jinde, než po celém světě. Vyšlo jim koncertní DVD, kterého prodali přes sto tisíc kusů. Nenechte si je ujít ani v Českém Krumlově! Vystoupí v Zámecké jízdárně v pátek 17. srpna o půl osmé večer. Vstupenky stojí od 260 do 930 korun. Nezapomenutelný zážitek a slzy smíchu v očích jsou rozhodně zaručeny!

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy