Vítejte v džungli, sexy metalistky

Martin Valeš
16. 7. 2006 13:05
Masters of Rock - Někteří nadšenci ve Vizovicích chodí spát v pět a jiní vstávají kolem osmé, takže rachot z autorádií téměř neustává. Ale o spaní festival není. Uvnitř: FOTOGALERIE

Sobota začala sólovým vystoupením jednoho z nejlepších bubeníků metalové scény, Mika Terrany z kapely Rage.

Tenhle indián se vzhledem lidožrouta ve své one man show předvedl maximum a vyburcoval tak celou zaplněnou plochu. "Je krásnej pocit, jak mě tolik lidí sleduje jen hrát na bicí", nešetřil chválou.

Pak publikum zase prořídlo a šlo se věnovat jiné zábavě. Areál nabízí široké možnosti vyžití, pivo i kořalka na každém rohu, bohatý výběr jídla (kupříkladu jenom stánky s čínskými nudlemi jsou tu aspoň čyři) i suvenýrů.

Pro sportovce stolní fotbálek, minigolf nebo bungee jumping. Spousta lidí tu chodí s obarvenou hlavou, kterou jim zkrášlili v tetovacím salonu, jiní vylepšují image kapelními tričky.

Mike Terrana z Rage
Mike Terrana z Rage | Foto: Petr Čermák

Co nenalezli v rozlehlém areálu, našli fanoušci ve Vizovicích. Ty jsou momentálně přeplněny dlouhovlasými mladíky a jim podobnými, každá hospoda i samoobsluha má rekordní tržby.

Dalším lákadlem mohl být třeba zámek, jehož prohlídky jsou pro návštěvníky MoR zlevněny, nebo koupání v potoce - každý si najde, po čem touží.

V hudebním programu následovaly dvě pastvy pro oči. Leaves' Eyes v čele s mohutným zpěvákem a sličnou blondýnou, inspirovaná kapelami Nightwish nebo Within Temptation. Metal pro holky, dalo by se říct, a taky tu příslušnic krásnějšího pohlaví je dost, a to nejen pod podiem.

Infobox
Autor fotografie: Petr Čermák

Crucified Barbara jsou zas dosti unikátní, jasný tah na metalistovy hormony - čtyři sexy kočky, svůdně oblečené, a hrají heavy metal. Kromě vlastní tvorby zahrály tyhle dračice i pecky od Kiss nebo Motorhead, aby snad diváci taky trochu poslouchali a ne jen sledovali jejich vnady.

Prvním headlinerem sobotního večera byla německá banda Gamma Ray, účast pod scénou byla tou dobou velice slušná. Však se do Vizovic sjelo přes dvacet tisíc fandů ze všech koutů Evropy - o tom svědčí i vlajky, čnící nad řadami diváků.

"Projeli jsme mistrovství světa, ale koho to zajímá - metal je důležitější," uvedl kapelu Gamma Ray frontman. Svižný a nápaditý speed metal a hlavně zpěvné refrény jim zajistily hlasité aplausy, ale přecházeli i do baladických poloh - včas, aby nesklouzli ke stereotypu. Zpívající kytarista tak při doprovodu klavíru předvedl i alt, za jaký by se nemusela stydět lecjaká zpěvačka z konzervatoře.

Helloween s Gamma Ray
Helloween s Gamma Ray | Foto: Petr Čermák

Vystřídali je Helloween, kapela podobného ražení; však také byly skupiny v minulosti personálně propojeny. V Helloweenu působí dva výteční kytaristé, kteří mají dost prostoru a neváhají jej využít.

Všichni hráči skotačili a hráli pro lidi, ti se nenechali zahanbit a vřele reagovali na výzvy, pařili a jásali.

Konec svého vystoupení kapela - obklopená stylovými dekoracemi s dýněmi - pořádně vygradovala. Namísto přídavku se zezadu ozývaly podivné zvuky, načež se zpět na scénu přiřítil zástup hráčů a spustili ještě další nářez - Helloween a Gamma Ray dohromady.

Pohled na šest kytar v řadě, houpajících se do rytmu, byl jedním z vrcholů celého festivalu. Po dvou peckách se nadobro rozloučili a přenechali místo tomu nejlepšímu nakonec - Rage.

Rage
Rage | Foto: Petr Čermák

Trio Peavey Wagner (basa, zpěv; Německo), Viktor Smolski (kytara; Bělorusko) a Mike Terrana (bicí; USA) se tu ukázalo již minule a to je tu moc neznali.

Sklidili ovšem takový úspěch, že se stali headlinery soboty. Své role se chopili na sto padesát procent a překonali už dost skvělé loňské vystoupení.

Po skvělém metalovém sólu klasicky vzdělaného Smolskiho, ohromném potlesku a několika dalších hitovkách došlo na Mika Terranu.

Ukázalo se, že se odpoledne docela šetřil. Po klasické řežbě, jakou tu předvedl každý druhý bubeník, si přitáhl mikrofon a začal lidi hecovat ke zpěvu a skučení.

Pak, k naprostému úžasu všech přítomných a se slovy "Welcome to the jungle, baby," zahrál jemný swing a do toho zpíval ve stylu Franka Sinatry.

Gamma Ray
Gamma Ray | Foto: Petr Čermák

Když se všichni dostatečně zasmáli, zařval, že teď rozseká tuhle bicí soupravu. Nemít ji na míru upravenou a vyztuženou, určitě by se mu to povedlo.

Po desetiminutovém sólu Terrana vstal, přes šortky si natáhl plášť, rozházel paličky a pronesl do mikrofonu: "Spěte klidně, Česká republiko. Použiju svoje supersíly, abych vás ochránil." S těmi slovy a s vlajícím pláštěm se Supermajk rozběhl a třikrát obkroužil bicí soupravu.

Rage v nadšení ze vstřícného publika dělali na scéně blbiny, k jakým by se normální metalista nesnížil. Po přídavku se definitivně rozloučili a všechno ztichlo. Jen po ploše i hospodách se ještě nějakou dobu trousily hloučky a nevěřícně diskutovaly o tom, čeho vlastně byly svědky. Poslední den festivalu jsou na programu třeba Tři Sestry, Apocalyptica nebo Within Temptation.

 

Právě se děje

Další zprávy