Arakain to řezal naplno

Martin Valeš
14. 7. 2006 12:00
Masters of Rock - Jaký byl čtvrteční večírek pro nedočkavé metalisty ve Vizovicích? Čtěte v reportáži našeho zpravodaje.

Jsou tomu již tři roky, co vznikl rockový, potažmo metalový festival Masters of Rock. V areálu vizovické likérky Jelínek se tak už počtvrté sjely tisíce fandů ze všech koutů Evropy na absolutní špičky žánru.

Ačkoli měl být čtvrtek pouze zahajovacím večerem pro ty nejméně trpělivé, byla stejně jako loni silnice směrem na Zlín lemována parkujícími auty. A stany stály i na těch nejnemožnějších místech.

Silent Stream of Godless Elegy
Silent Stream of Godless Elegy | Foto: Petr Čermák

Celý den byl ve znamení českých a moravských kapel. Zahájila mladá a tvrdá banda Egotrip, následovaná folkovým Fleretem s Jarmilou Šulákovou. Dalším netypickým číslem byl sbor Svatý pluk. Jedná se o regulérní sbor z uherskohradišťského gymnázia, vedený ostříleným bigbíťákem - učitelem hudební výchovy.

Tomu odpovídá i repertoár - od 60. let a kapely Creedence Clearwater Revival nebo Rolling Stones přes hojně zastoupené Deep Purple až po Guns'n'Roses. Hitovky jako Satisfaction nebo Smoke on the Water tu znali úplně všichni, reakce publika byly vřelé a nadšené (nejnadšenější ovšem ve chvílích, kdy zpívala sólo některá zvláště pohledná slečna).

Infobox
Autor fotografie: Universal

Ani čtvrtá kapela v řadě nebyla tuctovou záležitostí. Uskupení Silent Stream of Godless Elegy kombinuje tvrdý metal s moravskou lidovou hudbou. A funguje to perfektně. Rockový základ doplňují housle a violoncello (ovšem elektrické), perfektně sladěné jsou vokály - řízný metalový hromotluk a sličná a energická zpěvačka.

Následně byl na programu Arakain, ovšem došlo na menší překvapení - scénu na čtyři písničky obsadil Waldův gang. Ten patří do kategorie skupin jako Těžkej Pokondr nebo Maxim Turbulenc a hraje trampské táborákové evergreeny v heavymetalové úpravě.

Arakain
Arakain | Foto: Aktuálně.cz

Zaznamenal s nimi u publika ohromný úspěch, protože tyhle písničky, ač by to ne každý přiznal, znají rovněž všichni. Krom toho disponuje kapela triem humorných vokalistů, nikoli nepodobných právě Maxim Turbulenc, jež je sladěno jak po oděvní, tak po choreografické stránce.

Arakain poté ve svém dvouhodinovém setu zahrál spoustu věcí z ještě teplé desky Labyrint. Ta je pořádně tvrdá, až bych řekl agresivní, a ani naživo moc nepolevovali a "řezali" to naplno. Zpočátku zpěvák Honza Toužimský tvrdil, že má potíže s hlasivkami, ale příliš znát to nebylo. Vzhledem ke stylu jeho zpěvu to je úctyhodný výkon

V pátek diváky Masters of Rock čeká mimo jiné legendární Whitesnake s Davidem Coverdalem, Masterplan či čeští Wohnout.

 

Právě se děje

Další zprávy