Dekáda v umění: Fajt vystřídal Knížáka, v Londýně uspěli Šedá a Černý

Magdalena Čechlovská Magdalena Čechlovská
31. 12. 2019 14:56
K nejvýraznějším výstavám právě končící dekády patřily připomínky Karla IV. a Františka Kupky, mezinárodní projekt Galerie Rudolfinum nebo Europa Jagellonica v kutnohorské galerii GASK. Výtvarná scéna žila změnami v Národní galerii, umělkyně Kateřina Šedá se dostala do londýnské Tate Modern a na olympijských hrách ve stejném městě zaujal klikající autobus Davida Černého.
Dílo Davida Černého Mrtvá a znásilněná žena na výstavě Decadence Now!.
Dílo Davida Černého Mrtvá a znásilněná žena na výstavě Decadence Now!. | Foto: ČTK

Dekadentní Rudolfinum

Velkolepé přehlídky, porovnávající celé generace umělců, nejsou motivované jen významnými letopočty. Začátek desátých let přinesl výstavní projekt, ke kterému se připojilo několik institucí a který v Česku představil nebývalý počet světově proslulých jmen.

Pod názvem Decadence Now! pražská Galerie Rudolfinum vystavila práce umělců Damiena Hirsta, Cindy Shermanové, Joela-Petera Witkina, Jeffa Koonsa, Roberta Mapplethorpea, dvojice Pierra a Gillese, Gilberta a George nebo bratrů Chapmanových. Doprovodné akce probíhaly v centru umění DOX, Uměleckoprůmyslovém museu, v Západočeské galerii v Plzni a brněnském Domě umění.

Hlavním autorem byl kurátor Otto M. Urban, pro něhož byla Decadence Now! pokračováním úspěšné výstavy nazvané V barvách hnilobných. Tu uspořádal v roce 2006 Obecní dům a Urban na ni představil české výtvarníky přelomu 19. a 20. století, jejichž tématem byla melancholie, pocit úzkosti, zmaru a temné, zvrácené stránky lidské představivosti.

V roce 2010 Urban použil podobné hledisko dekadentních umělců z konce 20. století také v Rudolfinu, kde shromáždil provokativní díla 50 mezinárodních autorů. Přehlídka, které se záběrem a prestiží od té doby nevyrovnala snad žádná, se dočkala rozporuplného přijetí. Návštěvnost byla vysoká, přes 50 tisíc diváků, odborníci ji ale označili za přežilou a prvoplánovou.

 

Právě se děje

Další zprávy