Dekáda v umění: Fajt vystřídal Knížáka, v Londýně uspěli Šedá a Černý

Magdalena Čechlovská Magdalena Čechlovská
31. 12. 2019 14:56
K nejvýraznějším výstavám právě končící dekády patřily připomínky Karla IV. a Františka Kupky, mezinárodní projekt Galerie Rudolfinum nebo Europa Jagellonica v kutnohorské galerii GASK. Výtvarná scéna žila změnami v Národní galerii, umělkyně Kateřina Šedá se dostala do londýnské Tate Modern a na olympijských hrách ve stejném městě zaujal klikající autobus Davida Černého.
Pokud chceme hájit pravdu, musíme ji říkat, míní bývalý ředitel Národní galerie.
Pokud chceme hájit pravdu, musíme ji říkat, míní bývalý ředitel Národní galerie. | Foto: Jiří Koťátko

Knížák končí

V roce 2010 česká výtvarná scéna prožívala krizi Národní galerie. Především mladí umělci volali po sesazení ředitele Milana Knížáka, který instituci řídil autoritativně a například současné umění podporoval jen selektivně. O Knížákovo odvolání usiloval již ministr kultury Václav Riedlbauch, podařilo se to ale až jeho nástupci Jiřímu Besserovi v roce 2011.

Pozitivní událostí roku 2010 bylo otevření nové výstavní instituce v Kutné Hoře. Bývalá jezuitská kolej se po rekonstrukci změnila v Galerii Středočeského kraje - GASK, která má k dispozici moderní interiér s rozlohou přes tři tisíce metrů čtverečních. Magnetem květnového zahájení se stala středověká iluminace, kterou rok předtím vydražili zástupci českého státu v Londýně za 17 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy