Pražská ODS odmítla petici divadelníků proti grantům

eli, gra
24. 4. 2008 19:46
Zástupci pražských divadel demonstrovali v ulicích
Radní Milan Richter
Radní Milan Richter | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha -  Pražští divadelníci donesli čtvrtek ráno na magistrát petici proti novému systému grantů, kterou podepsalo přes třináct tisíc lidí. Zastupitelstvo o ní sice mimořádně jednalo, ale vyslovilo s požadavky zejména hlasy ODS nesouhlas.

Petice Za Prahu kulturní mimo jiné požaduje, aby Praha zrušila plošnou dotaci na vstupenku, pozastavila transformaci divadel a aby zastupitelstvo odvolalo radní pro kulturu Milana Richtera (ODS) a předsedu výboru pro kulturu Ondřeje Pechu.

Radní Milan Richter
Radní Milan Richter | Foto: Magistrát města Prahy
Čtěte také:
Peníze na pražskou kulturu dostala i soutěž modelek
Divadelníci chtějí kvůli grantům hlavu radního Richtera
Praha rozdala peníze na kulturu. I komerčním divadlům 
Divadla bojují s radním: Máme být veřejnou službou

Přes tři stovky divadelníků dorazily před sídlo pražských radních vyzbrojeny hesly typu "Porucha je na vašem magistrátu" nebo "Kultura a zábava není totéž". Zastupitelstvo sice rozhodlo, že bude o grantech mimořádně jednat a předřadilo tento bod schválenému pořadu jednání.

Za potlesku i pískotu se diskutovalo dvě hodiny, ale pak zastupitelé petici v hlasování zamítli. Klubu Zelených a Evropských demokratů se nepodařilo ani prosadit, aby Praha přehodnotila svoji grantovou politiku.

"Kulturní obec je rozdělena na dva tábory, které se hádají o peníze. Stávající grantový systém je spravedlivý pro všechny," zopakoval v diskusi radní Richter s tím, že právě dotace na vstupenku je nejobjektivnějším způsobem přidělování peněz.

Z galerie jeho slova provázely výzvy, aby odstoupil. Další divadelníci zůstávali pod okny magistrátu; happeningu se zůčastnil Jiří Lábus, Jiří Suchý, Ondřej Pavelka nebo Miroslav Táborský.

Podle Richtera pražská kultura dostala v letošním roce více peněz než kterýkoli jiný resort. „Šetří se všude, v sociální oblasti i dopravě. I přes navýšený kulturní rozpočet ale někteří umělci chtějí stále více a více peněz," prohlásil po jednání.

Ruce si mnou muzikálové scény
Ruce si mnou muzikálové scény | Foto: Aktuálně.cz

V diskusi vystoupil i Petr Kratochvíl, majitel Ta Fantastiky. Právě jeho divadlo je jednou z komerčních scén, které dostaly novou dotaci na vstupenku. Stejně tak uspělo i Divadlo Radka Brzobohatého, Divadlo na Jezerce , Divadlo na Fidlovačce či Divadlo Broadway a Kalich nebo Muchovo muzeum.

„Radní, dávejte si pozor, ať se vám nestane další ČT. Já jsem založil divadlo, abych se tím živil, ne abych se zadlužoval. Celá tato akce je zpolitizovaná včetně Halíka a Rumla, něco jako Děkujeme, odejděte," řekl Kratochvíl a poděkoval Richterovi, že "s vámi křiklouny" diskutuje.

A připomněl i svůj další spor, kvůli kterému vyvolal arbitráž: "Jsem na kulturním trhu šestnáct let, nepotřebujeme dotace, a za to nestydím, ale stydím se za to, že ten trh je nabouráván, že třeba Fidlovačka dostává ročně devět a víc milionů."

Václav Petrmichl z petice za Prahu kulturní zase zastupitelům vytknul, že jejich požadavky neznají a nemají je: "Domníval jsem se, že zastupitelé zastupují občany, a ne vlastní zájmy, a že je jejich rozhodnutí nebudou zbabělá, ale transparentní, mravná a odvážná."

Kromě odvolání radního Richtera, pozastavení nepřipravené transformace a urychleného řešení situace ohrožených subjektů chtějí organizátoři demonstrace oddělit podporu neziskového sektoru od "podnikání v kultuře".

Na demonstraci ohlásili "protiúčast" i další zástupci komerčních divadel. "Cílem je , aby celá akce nevyzněla jednostranně, protože žádný jednostranný přístup ani není," prohlásili a o plošných dotacích řekli: "Ty naopak my považujeme za jediné průhledné a spravedlivé ohodnocení úspěchu v oblasti kultury v tomto státě," dodávají odpůrci petice.

Zástupci některých divadel a institucí už řekli, že musí zrušit část programu, nebo mají aspoň existenční potíže. Kromě Archy a Semaforu je hlásí Divadlo bratří Formanů, Galerie kritiků, Galerie Futura, Dny evropského filmu nebo Tanec Praha.

Podle členky grantové komise Yvony Kreuzmannové bylo sice vyčleněných na granty208 milionů, ale 67 milionů bylo určeno na víceleté granty schválené již v minulosti - a 50 milionů nově putovalo na zmíněné dotace na vstupenku.

Podle divadelníků se plýtvá i penězi na partnerství a podporují se akce, které nemají s kulturou nic společného.

 

Právě se děje

Další zprávy