Nespokojení divadelníci dál bojují. Plánují Dny neklidu

Hana Pražáková
15. 5. 2008 14:15
Cílem akce je vyvinout tlak na politiky
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pražští divadelníci chystají na konec května Dny neklidu, během nichž opět chtějí poukázat na svoji nespokojenost s přístupem magistrátu k financování kultury a s přípravou transformace některých příspěvkových scén. Za změnami k horšímu podle nich stojí zejména radní Milan Richter.

K protestům se připojí i Národní divadlo, které 25. května uspořádá na piazzetě pětihodinový protestní koncert. Na něj naváže diskuzní panel ředitele Národního divadla Ondřeje Černého, jehož tématem bude Kultura a společnost.

Zástupci pražské kulturní scény věří, že Dny neklidu - které proběhnou od 25. do 29. května - podpoří i jejich kolegové v dalších českých městech, které k tomu vyzývají. Třeba v Ústí nad Labem se plánuje výtvarná akce.

Akce vyvrcholí 29. května demonstrací před pražskou radnicí na Mariánském náměstí. V rámci předcházejících dnů budou probíhat kulturní akce, jejichž cílem bude vyvinout tlak na politiky.

Když nic nepomůže, bude stávka

"Věříme, že to vyjde," řekl Aktuálně.cz mluvčí Divadla Na zábradlí a jeden z iniciátorů petice Za Prahu kulturní Tomáš Novotný. Pokud by se tak nestalo, mají pořadatelé v plánu další a razantnější akce. "Nejkrajnějším řešením je stávka," uvedl Novotný.

Na otázku, zda by i po jejím neúspěchu divadla například požádala o podporu soukromý sektor, Novotný říká: "Není to tak jednoduché, jak říká pan radní Richter. Divadla samozřejmě už teď nespoléhají jen na finance získané z prodeje vstupenek a dotací. Výše pravidelných soukromých dotací se však pohybuje v řádu desítek tisíc."

Výrazná sponzorská podpora se podle něj vztahuje jen k jednorázovým akcím. "Soustavná podpora je složitá," dodává.

Iniciátoři Dnů neklidu na svých webových stránkách vyzývají: "Všechno se počítá: symbolické i skutečné stávky, černobílé pásky či stužky na oděvu při vystoupení i na ulici, shromáždění, performance, podpůrné koncerty v galeriích, školách a divadlech, výstavy, videa na internetu, potištěná trička, street art... Je to na vaší fantazii."

Bittová: Na akci Prahy už nevystoupím

Za divadelníky se postavila i hudebnice Iva Bittová, která v rozhovoru pro Lidové Noviny řekla, že na akci pořádané pod záštitou hlavního města už nevystoupí.

Zpěvačka měla s americkými tanečníky z Wendy Osserman Dance Copany vystoupit na festivalu Tanec Praha. Ten však od pražské radnice dostal jen zlomek z požadované dotace a pořadatelé byli nuceni program omezit. Vyškrtnuto bylo i inkriminované představení.

Podobnou situaci Bittová zažila v Praze už jednou. "Bylo to při realizaci Mozarta ve Stavovském. Jednalo se o změny představenstva v Národním divadle, americké produkci snížili slíbený grant o více než polovinu," řekla .

Divadelní Kašpar končí

Rozhodnutí magistrátu, který plánuje mezi divadla rozdělit 50 milionů úměrně k počtu prodaných vstupenek, už má svoji první oběť. V létě svoji činnost ukončíme, hlásí  divadelní spolek Kašpar.

"Vzhledem k nečekanému snížení dotací ze strany pražského magistrátu jsme už finančně na dně a nejsme schopni uzavřít smlouvy s herci na sezonu 2008/9," uvedl šéf souboru a ředitel Divadla v Celetné Jakub Špalek.

Nicméně pořád věří v záchranu, o níž spolu s dalšími ohroženými divadly žádá i v petici Za Prahu kulturní.

Ministr se postaví na stranu divadel

Tu již podepsalo přes 17 500 občanů. Pražské zastupitelstvo ji nicméně na svém dubnovém zasedání odmítlo zejména hlasy ODS.

Podporu divadelníkům tento týden slíbil ministr kultury Václav Jehlička, který se setkal s řediteli divadel Archa, Semafor a v Celetné: Ondřejem Hrabem, Jiřím Suchým a Jakubem Špalkem.

Ze zákona ministerstvo nemá pravomoc zasahovat do politiky města. Může však otevřít jednání nebo metodicky pomoci při hledání řešení.

 

Právě se děje

Další zprávy