Gilliam a Albarn lákají Brity do opery. I v džínách

Kultura Kultura
5. 10. 2012 16:44
Kampaň za přiblížení světa oper mladým vedou Damon Albarn a Terry Gilliam
Foto: Sunday Times

Londýn - Anglická národní opera ENO rozjela projekt Undress for Opera (Do opery neformálně), prostřednictvím kterého má k operní tvorbě přilákat mladší ročníky. Tato hudebně divadelní umělecká forma patří k těm, kterých se týká nejvíc předsudků. Jako propagátory získala dvě zajímavé osobnosti z umělecké branže - režiséra a člena Monty Pythonů Terryho Gilliama a frontmana kapely Gorillazz a Blur Damona Albarna.

Terry Gilliam
Terry Gilliam | Foto: Aktuálně.cz

Levné lístky i afterparty

V čem v zásadě odlišný přístup operního domu spočívá? Podstatnou, i když ne hlavní roli hraje cena. Proto Anglická národní opera přistoupila ke snížení cen vstupenek. Speciální představení zaměřená na mladé operní nováčky budou stát čtvrtinu ceny, místo sto liber zaplatí za nejlepší místa jen dvacet pět liber. Předem si mohou stáhnout digitální verzi programu.

Po představení bude připravena určitá obdoba afterparty, klasická barová obsluha zahrne i ochutnávky piva nebo přípravu tematických drinků. Na akci se pak objeví i tvůrci a herečtí představitelé ze zhlédnuté opery. Podmínkou samozřejmě není oblek nebo velká večerní. Návštěvníci mohou zvolit pohodlné džíny a tenisky. Snahou je, aby se diváci mohli cítit příjemně a užít si operní představení bez ošívání.

Už nyní se londýnská opera pyšní solidními čísly návštěvnosti mladších diváků. Třicet procent klasických návštěvníků je mladších 44 let. ENO však usiluje o to, aby podíl mladých stoupl nad čtyřicet procent.

Bez zkušenosti s operou zbývají předsudky

S ENO mají praktickou zkušenost oba zmínění autoři. Terry Gilliam, který naposledy uvedl do kin film před třemi lety - Imaginárium dr. Parnasse, zde loni režíroval svou vůbec první operu, a to Faustovo prokletí. „Vždy jsem si myslel, že opera je jen pro staré páprdy - buržoasty ve smokinzích. Myslel jsem, že je to umění určené bohatým, úspěšným a také bezmála mrtvým," podotkl.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

To Damon Albarn se věnoval letošnímu uvedení opery Doktor Dee. Stav kapely Gorillaz se kvůli neshodám nachází na mrtvém bodě, a tak má čas na jiné věci. „Rozhodně nejsem někdo, kdo by měl formální operní vzdělání, při práci jsem se tak držel instinktů. Vždy jsem byl zaneprázdněn poskakováním na pódiích po celém světě, zatímco jsem měl ve škole zvládnout vzdělání v klasické hudbě." Původně měl představení Doktor Dee o alžbětinské vědecké jedničce připravovat i s Alanem Moorem, ten ale odpadl.

„Je to vnímání opery, které je třeba pozměnit. Neseme si do tohoto století ideály, které přísluší předcházející generaci," vyjádřil se o stavu společnosti.

Umělecký ředitel ENO Johny Berry říká, že lidé mají problém vejít dveřmi velkých institucí, neboť se domnívají, že to není pro ně, že nevědí dost, aby mohli umění ocenit. „Myslí si, že je to zkostnatělé, příliš nóbl a příliš drahé. Ale nepotřebují vázanky nebo diadémy, aby si u nás užili operu" podotýká. 

Naneštěstí jsou v plánu Anglické národní opery jenom čtyři zvláštní představení v rámci současné sezóny. V listopadu je to Don Giovanni, v únoru La traviata, duben nabídne Sunken Garden a v červnu bude k zhlédnutí The Perfect American.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Chystáte se do opery?

 

Právě se děje

Další zprávy