Danny Boyle zahájí olympiádu. S ovcemi a umělými mraky

Adam Pešek
14. 6. 2012 11:00
Velkolepá show představí britský venkov, hudbu i humor
Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Sportovci kráčí po dráze nově vybudovaného stadionu, zatímco uprostřed se na uměle vytvořené obdobě bájného vrchu Glastonbury Tor odehrává velkolepá show rekonstruující obraz britského venkova. Tak nějak by měl vypadat zahajovací ceremoniál letošních olympijských her, které Londýn pojal jako velkolepou propagační akci země. Režie slavnostního zahájení nazvaného Isles of Wonder, neboli Ostrovy zázraků, byla svěřena do rukou oceňovaného filmaře Dannyho Boylea (Trainspotting, Milionář z chatrče).

Ten se megalomanství opravdu nebrání a společně s kreativním ředitelem a dalším režisérem Stephenem Daldrym (Hodiny, Předčítač) připravuje vystoupení zahrnující mimo jiné koně, slepice, ovce, kriketový tým, davy synchronně pařících koncertních fanoušků nebo největší zvukově naladěný zvon na světě. To vše za doprovodu hudby elektronického dua Underworld.

William Blake a umělé louky

Velkolepě pojatá show by přitom mohla působit relativně klidně. Úvodní scéna totiž má být výjevem zelené a vlídné země, jejíž čtyři národy budou symbolizovat čtyři tematicky vyzdobené májky, kolem nichž budou slavnostně tančit děti.

Underworld, Rick Smith a Karl Hyde
Underworld, Rick Smith a Karl Hyde | Foto: Aktuálně.cz

Ze střechy mají viset mraky, které v případě, že se počasí vzepře anglickému standardu, dodají dešťové kapky. Koordinované davy fanoušků mají symbolizovat slavný festival Glastonbury, který se letos právě kvůli olympiádě neuskuteční, a sérii koncertů klasické hudby The BBC Proms.

Civilní vizi venkova evokující básně Williama Blakea zase budou představovat uměle vytvořené louky a dokonce i řeka, v jejichž okolí se bude pást množství zvířat, spokojené rodinky budou piknikovat a mladí lidé sportovat. A diváci by se měli dočkat také suchého britského humoru, shakespearovských konotací (inspirace prý vzešla ze hry Bouře) nebo historických výjevů.

Jak ale tyto univerzální britské puzzle zapadnou dohromady, Boyle zatím odmítá prozradit, stejně jako jména různých umělců či hudebníků, které si na ceremoniál přizval. Svou účast ale už potvrdil někdejší člen „brouků" Paul McCartney a počítá se i s kapelami Take That nebo The Who.

Hudbu pro zahájení složí elektronické duo Underworld, jejichž hit Born Slippy zazněl v Boyleově Trainspotingu. Loni s nimi režisér spolupracoval na oslavované divadelní inscenaci Frankenstein.

Scéna zahajovacího ceremoniálu olympijských her
Scéna zahajovacího ceremoniálu olympijských her | Foto: Aktuálně.cz

Jak tohle Boyle ukočíruje?

„Půjde o přehlídku jdoucí v duchu olympijského ideálu, ale nebude to naivní show. Chceme ukázat to nejlepší z člověka, ale zároveň sdělit množství informací o naší zemi," komentuje akci Boyle.

Ta je zatím poskládaná z britských národních pokladů, k nimž se díky svým úspěchům řadí i sám režisér. Zda se však dokážou prolnout v něco jiného než v neuspořádané muzeum, ale není jasné.

Komplexní obraz britského národa, v němž by se údajně měl každý Brit poznat, by ovšem vzhledem k dosavadním zkušenostem jeho autorů mohl fungovat. Boylův poslední film 127 hodin vyprávějící příběh volnomyšlenkáře s rukou zaklíněnou mezi kameny skal utahského národního parku Canyonlands totiž představoval určitou filmařskou výzvu. Režisérovi se pak podařilo ukočírovat i naivní pohádku z indického slumu Milionář z chatrče, sci-fi snímek o probuzení umírajícího slunce Sunshine nebo apokalyptický zombie horor 28 dní poté.

Danny Boyle s Underworld
Danny Boyle s Underworld | Foto: Aktuálně.cz

Tentokrát dostal k dispozici 81 milionů liber, díky nimž a snaze deseti tisíc dobrovolníků může zhmotnit svou megalomanskou (alespoň dle dosavadních informací) vizi britské nátury.

„Jsem si jistý, že půjde o fantastickou oslavu, která přivítá deset a půl tisíce atletů z celého světa a na níž bude náš národ hrdý," prohlašuje sebejistě předseda organizačního výboru Seb Coe.

Zda ale bude show nejen na papíře, ale i v reálu, se uvidí až 27. července v devět hodin večer tamního času (tedy o hodinu později v Česku), kdy tříhodinový ceremoniál olympijské hry odstartuje.

Kulturní olympiáda

Londýnské hry pak mají celkově být hodně propojené s uměním. V Olympijském parku ve Stratfordu vyrostla věž nazvaná ArcelorMittal Orbit a vytvořená dle návrhu umělce Anishe Kapoora. Ta má být stálým dědictvím olympiády a se svými 115 metry půjde o největší a nejvyšší umělecký počin v britském veřejném prostoru.

Hry bude provázet i kulturní festival, kterého se zúčastní ty největší hvězdy - hudebníci Damon Albarn, Daniel Barenboim a Simon Rattle, herci Cate Blanchettová a zmíněný Rylance či výtvarníci jako Tracy Eminová, Yoko Ono a Damien Hirst.

Kulturní olympiáda začne už v den letního slunovratu 21. června sérií koncertů a potrvá do 9. září do skončení paralympijských her. Bude zahrnovat stovky akcí věnovaných hudbě, divadlu, výtvarnému umění i literatuře.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy