Britské filmové ceny dostal Oppenheimer, z herců uspěli Cillian Murphy a Emma Stone

Reuters Kultura Reuters, Kultura
18. 2. 2024 21:51
Tříhodinové historické drama Oppenheimer o vývoji atomové bomby za druhé světové války ovládlo nedělní udílení nejznámějších britských filmových cen Bafta. Odnáší si sedm sošek včetně té pro nejlepší snímek a ocenění za režii pro Christophera Nolana.

Jeden z komerčně nejúspěšnějších titulů uplynulého roku vynesl ceny za herectví představiteli hlavní role Cillianu Murphymu, který ztvárnil jaderného fyzika Roberta Oppenheimera, i Robertu Downeymu Jr. za roli člena komise pro atomovou energii Lewise Strausse. Dále si Oppenheimer odnáší ceny za střih, kameru a soundtrack.

Třiapadesátiletý britský rodák Nolan dostal cenu Bafta poprvé. "Ani nevím, kde mám začít s děkováním. Na tomhle filmu pracoval úžasný tým," řekl. Pak zvážněl. "Na světě existuje nespočet lidí a organizací, kteří dlouho bojovali za snížení počtu jaderných zbraní. Rád bych je tímto způsobem připomněl," uvedl.

Představitel hlavní role promluvil přímo o Oppenheimerovi, jenž žil v letech 1904 až 1967. Herec ho označil za nesmírně mnohoznačnou osobu, kterou každý vnímá jinak. "Pro někoho byl monstrum, pro jiné hrdina. Proto mám tak rád filmy. Dávají nám možnost tuto komplexitu prozkoumat a oslavit," pronesl Cillian Murphy.

Cenu pro nejlepší herečku si odnáší Emma Stone, hvězda satirické fantasy komedie o sexu a emancipaci Chudáčci. Tento výpravný film řeckého režiséra Yorgose Lanthimose byl druhým velkým vítězem večera, uspěl v pěti kategoriích. "Ráda bych poděkovala mojí mamince, která je prostě ten nejlepší člověk na světě. Bez ní by tolik věcí nebylo. Ani já bych nebyla. Díky, mami," řekla Emma Stone.

Dále se radovala herečka Da'Vine Joy Randolph za nejlepší ženský výkon ve vedlejší roli. Porota ji ocenila za komedii z univerzitního kampusu Zimní prázdniny, kterou začnou česká kina promítat tento týden.

První cenu večera, a to za scénář, si odneslo francouzské drama Anatomie pádu. Napsala jej režisérka Justine Triet s Arthurem Hararim.

Porota nepřehlédla ani Zónu zájmu o rodině žijící za zdmi nacistického koncentračního tábora v Osvětimi. Snímek režiséra Jonathana Glazera dostal cenu za mimořádný britský film, nejlepší cizojazyčné dílo a za zvuk.

Z dokumentů uspělo 20 dnů v Mariupolu od Mstyslava Černova. V něm se tým ukrajinských novinářů uvězněných v obleženém městě Mariupolu snaží i po začátku ruské invaze pokračovat v dokumentování válečných zvěrstev. "Tohle není o nás, ale o Ukrajině a obyvatelích Mariupolu. Předevčírem padlo další ukrajinské město. A před ním mnohá další," řekl Černov. Na mysli měl východoukrajinskou Avdijivku, kterou v uplynulých dnech zcela ovládly ruské síly. "Příběh Mariupolu je v tomto ohledu symbolický. Symbolizuje boj o přežití," dodává Černov.

Objevem roku se stala šestadvacetiletá herečka Mia McKenna-Bruce, která na sebe upozornila hlavní rolí v dramatu Jak mít sex. Z animovaných snímků porotci vybrali Chlapce a volavku japonského režiséra Hajaa Mijazakiho.

Podle britského deníku Guardian úspěch Oppenheimera tomuto filmu přidává na pozici favorita před udílením amerických Oscarů, jejichž vítězové budou oznámeni příští měsíc. Oppenheimer může uspět ve 13 kategoriích, už přitom na kontě pět Zlatých glóbů.

S prázdnou naopak z udílení britských cen vyšly tituly Barbie, Zabijáci rozkvetlého měsíce, Maestro nebo Minulé životy.

Po červeném koberci se prošly největší hvězdy britské kinematografie i Hollywoodu. Ceny byly předány v londýnském sále Royal Festival Hall na nábřeží Temže, galavečer moderoval herec David Tennant. Mezi přítomnými nechyběl princ William. Ceny od roku 1948 udílí Britská akademie filmového a televizního umění. Vloni uspělo válečné drama Na západní frontě klid.

Vítězové cen Bafta 2024

Nejlepší film
Oppenheimer

Mimořádný britský film
Zóna zájmu

Režie
Christopher Nolan - Oppenheimer

Nejlepší herečka
Emma Stone - Chudáčci

Nejlepší herec
Cillian Murphy - Oppenheimer

Nejlepší herečka ve vedlejší roli
Da'Vine Joy Randolph - Zimní prázdniny

Nejlepší herec ve vedlejší roli
Robert Downey Jr. - Oppenheimer

Scénář
Anatomie pádu

Nejlepší adaptace
American Fiction

Nejlepší cizojazyčný film
Zóna zájmu

Dokument
20 dnů v Mariupolu

Animovaný film
Chlapec a volavka

Soundtrack
Oppenheimer

Objev roku
Mia McKenna-Bruce

 

Právě se děje

Další zprávy