Komediální talent a precizní klarinet Karla Dohnala

11. 6. 2013 20:54
Klarinetista Karla Donhnala na akordeon doprovodí Jiří Lukeš
Foto: Aktuálně.cz

Český Krumlov - Barevný obleček, komediální pantomima a brilantní hra na klarinet. To je Karel Dohnal, známý jako Harlekýn, který v srpnu vystoupí na festivalu v Českém Krumlově. Doprovodí ho akordeonista Jiří Lukeš.

Pánové mají na programu Libertango a Oblivion od Ástora Piazzoly, Rumunské tance od Bély Bartóka, Bulharskou suitu od Vjačeslava Semjanova a Benátský karneval a Shalem-alekhem, rov Deisman! od Bély Kovácse.

Komediální talent a perfektní klarinet

Po krátké přestávce předvede Dohnal dílo Karlheinze Stockhausena Harlekýn pro sólový klarinet - jedinečný projekt avantgardní kompozice, které kvůli jeho nesmírné náročnosti hrají jen čtyři interpreti na světě.

Musí totiž skloubit perfektní nastudování hudebního zápisu s přesnou choreografií, mimikou a tancem. Daří se mu to, čímž dokazuje, že patří k interpretační špičce ve svém oboru a k tomu mu byl do vínku dán obrovský komediální talent.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Talentovaný a pohybově nadaný klarinetista absolvoval Akademii múzických umění v Praze a má za sebou několik stáží na vysokých školách v Londýně, Berlíně, Petrohradě nebo Hilversumu.

Koncertoval v Evropě, Asii i Spojených státech a spolupracoval s takovými tělesy jako je Tokyo String Quartet nebo s takovými osobnostmi hudby jako je sopranistka Edita Gruberová, klavírista Jevgenij Samoilov nebo Ivo Kahánek.

Foto: Aktuálně.cz

V kombinaci s akordeonem

Je členem několika souborů, například Prague Clarinet Ensemble, Tria Amadeus nebo PhilHarmonia Octet. Vyhrál několik soutěží, třeba na Pražském jaru, v Římě, Bayreuthu, v Ostende, Seville nebo v Londýně. Dohnal je oficiálním hráčem francouzského výrobce klarinetů Selmer a americké firmy Rico.

Mladého klarinetistu doprovodí Jiří Lukeš, který absolvoval hru na akordeon na Pražské konzervatoři pod vedením Ladislava Horáka a zároveň několik let souběžně studoval skladbu pod vedením Eduarda Douši. K tomu v roce 2009 přidal studium kompozice na HAMU pod vedením Ivany Loudové.

Věnuje se soudobé sólové i komorní hudbě a nebojí se ani vlastních kompozic. Koncert obou mladých umělců je naplánovaný na středu 7. sprna od půl deváté večer v Maškarním sále. Vstupenky stojí od 160 do 440 korun.

Čtěte také
Neodolatelná Elina Garanča zahájí festival v Krumlově

Krásné město a skvělá hudba. MHF v Krumlově se blíží

 

Právě se děje

Další zprávy