Do Karlových Varů jede intimní buřič Jerry Schatzberg

Kultura ČTK Kultura, ČTK
23. 5. 2013 20:20
Režisér uvede ve Varech Strašáka, svůj vítězný snímek z Cannes
Jerry Schatzberg
Jerry Schatzberg | Foto: Profimédia

Praha - Jerry Schatzberg bude hostem festivalu v Karlových Varech. Držitel Zlaté palmy z Cannes za snímek Strašák tam uvede tři své rané snímky.

Mezi talentovanými filmaři, kteří se v 70. letech postarali o renesanci amerického filmu, zastával Jerry Schatzberg výjimečné postavení. Jako režisér debutoval až ve svých 33 letech.

Prostředí, které ho formovalo, nemělo nic společného s Italoameričany typu Francise Forda Coppoly, Martina Scorseseho či Michaela Cimina. Schatzberg nebyl ani zázračným dítětem posedlým technologiemi a diváckým úspěchem jako George Lucas či Steven Spielberg.

Faye Dunaway na snímku Jerryho Schatzberga.
Faye Dunaway na snímku Jerryho Schatzberga. | Foto: Aktuálně.cz

Měl za sebou letitou kariéru úspěšného fotografa, který v 60. letech spolupracoval s prestižními periodiky Vogue, Esquire, Glamour a Life. Na konto si připsal módní fotografie i portréty celebrit (mimo jiné Jimi Hendrix, Catherine Deneuveová, Miloš Forman, Andy Warhol). Jeho fotka na obal Dylanova alba Blonde on Blonde získala kultovní pověst.

Intimní a intenzivní charakter Schatzbergových fotografií, balancující mezi opravdovostí okamžiku a rafinovanou koncepcí, pronikl i do jeho filmů. Do raného portfolia "Nového Hollywoodu" přidal tři snímky, charakterizující jak společenskou situaci přelomu 60. a 70. let, tak stylotvorné proměny inspirované nejrůznějšími, domácími i evropskými vlivy.

Psychologický příběh bývalé modelky Žena s tajenkou (1970), drogové drama Panika v Needle Parku a tragikomedie Strašák z roku 1973 představují intimnější variantu buřičských postojů Roberta Altmana, Hala Ashbyho nebo Arthura Penna.

V centru Schatzbergovy pozornosti se ocitají ztracené, zraněné postavy bojující o přežití, jejichž odcizení odráží společenskou deziluzi jisté části Ameriky, znechucené znovuzvolením prezidenta Nixona a pokračující válkou ve Vietnamu.

Politické téma zaznělo zřetelněji v pozdějších Schatzbergových filmech Svedení Joea Tynana či Znovu na cestě, které se setkaly s dobrým kritickým ohlasem. Na výsluní pozornosti se vrátil dramatem Reunion (1989). Potřebu přehodnotit jeho historický význam charakterizuje i nedávné úspěšné uvedení restaurované verze jeho debutu Žena s tajenkou, který s filmy Panika v Needle Parku a Strašák režisér osobně uvede ve Varech.

48. ročník karlovarského filmového festivalu se uskuteční od 29. června do 7. července.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy