ŽIVĚ: Taneční eso Major Lazer, 90's rap, revival Floydů

ape
7. 5. 2013 16:59
Zajděte si na Redmana, Načevu nebo neslavnější floydovský revival
Major Lazer
Major Lazer | Foto: Aktuálně.cz

Koncertní tipy - Hudební produkce je dnes mnohem rozmanitější, než byla kdy dřív, a svědčí o tom i aktuální várka koncertů. Taneční party nabídne jeden z nejžádanějších aktuálních producentů Diplo se svým projektem Major Lazer. Pamětníky devadesátkového rapu přijede oblažit Redman. Nekonvenční písničkářství zase představuje Monika Načeva a nejaktuálnější přístup k němu mladík Mac DeMarco.

Do toho ještě přichází závan retromanie společně s revivalem The Australian Pink Floyd Show, který vzpomíná na jednu z historicky nejúspěšnějších progresivně rockových desek The Dark Side Of The Moon.

Tip týdne: Major Lazer je taneční král

Jen málo producentských jmen má dnes takový zvuk jako Diplo. Nahrávali s ním Justin Bieber, Beyoncé nebo Snoop Dogg, jeho vlastní label Mad Decent je zase domovem posledního velkého virálního hitu Harlem Shake. Diplo společně s dalším producentem Switchem projekt Major Lazer před čtyřmi lety zakládali, aby v něm prozkoumávali jamajský dancehall a jihoamerickou elektronickou hudbou.

Major Lazer
Major Lazer | Foto: Aktuálně.cz

Po dvou letech fungování ale Switch odešel a Major Lazer zůstal Diplovým dítkem. Letos pod jeho hlavičkou vyšla druhá deska Free The Universe, ve které ústřední osobnost využila svých kontaktů a přizvala si množství zvučných jmen jako je Santigold, Bruno Mars nebo Ezra Koenig z kapely The Vampire Weekend.

Hudebně se věci posunuly směrem k nevázaným tanečním večírkům. „Druhé album projektu Major Lazer je veskrze schizofrenní počin, který by chtěl zároveň bořit hitparády a ovládat klubové parkety na západě a zároveň zůstat věrný jamajským kořenům," recenzoval nahrávku publicista Karel Veselý pro Radio Wave.

Pokud upření pozornosti směrem ke klubovým parties znamenalo ztrátu určitého přesahu, alespoň co do práce s jamajskou hudbou, a s tím také jistý kredit u hudebních publicistů, živým vystoupením by zvýšená pozornost k zábavě do dlouhých nočních hodin mohla naopak prospět. Tak šťavnaté beaty jako Diplo totiž dnes mnoho producentů nedělá.

Major Lazer, úterý 14. května, Praha - Lucerna Music Bar, 490 korun v předprodeji (590 na místě)

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Rapový veterán Redman s první klubovou show

Americký raper Redman, který se proslavil hraním v duu s Method Manem stejně jako příležitostnými filmovými rolemi, v Česku už vystupoval několikrát - ve sparťanské hokejové aréně a na festivalu Hip Hop Kemp. Až teď ale dostane příležitost předvést se v rámci sólového klubového koncertu.

Redman
Redman | Foto: Boombox Parties

Redmanův vstup na hudební scénu počátkem devadesátých let byl přinejmenším působivý. Hned s debutovou nahrávkou, kde se hip hop mísil s rozvolněnými reggae a funkovými rytmy, dosáhl na zlatou desku a žánrový časopis The Source ho označil za interpreta roku.

Zanedlouho už se tak mohl stát členem hvězdného projektu Def Squad nebo začít vystupovat z další tehdejší hvězdou hip hopu - Method Manem, jinak také členem slavného kolektivu Wu-Tang Clan.

V letošním roce se Redman chce vrátit na scénu ve velkém stylu. V duu chystají třetí pokračování albové série Blackout, sólově pak raper připravuje novou desku Muddy Waters II: Even Muddier. Ať už výsledek bude jakýkoliv, na aktuálním koncertu by dost dobře mohly zaznít jedny z jeho prvních ukázek.

Redman, pondělí 13. května, Praha - Lucerna Music Bar, 500 korun v předprodeji (600 na místě)

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Monika Načeva křtí novou desku

Pro aktuální desku Milostný slabiky se Monika Načeva a kytarista Justin Lavash inspirovali v básních Sylvy Fischerové. Kdyby však nebylo jejich fanoušků, nahrávka by možná ani nevznikla. Peníze na ní se totiž vybrali skrze stále populárnější crowdfundingovou platformu HitHit.

Monika Načeva
Monika Načeva | Foto: Aktuálně.cz

„Od začátku kariéry jsem vždycky zhudebňovala verše. Nejdříve to byly básně Jáchyma Topola, pak dvě stě let staré verše na desce The Sick Rose a nyní to jsou verše Sylvy Fischerové," říká o své tvorbě sama zpěvačka. „Její básně jsou silné, emocionální, skutečné a hlavně živé. Proto jsem si je vybrala pro mé písně," dodává.

Hudebně nahrávka stojí na divoké kytaře Justina Lavashe, britského hudebníka, se kterým Načeva vystupuje už několik let. Kvůli úspěchu společných koncertů se dohodli, že nové album natočí live ve studiu přesně v pořadí, jak budou písničky hrát živě.

Vstup na aktuální křest Milostných slabik byl jednou z odměn za přispění na novou desku. Dveře klubu jsou však otevřené i pro ostatní, kteří mají zálibu pro jednu z nejoriginálnějších domácích hudebnic. Kromě premiéry nových skladeb se návštěvníci mohou těšit také na vizuální zážitek v režii VJ-ky s přezdívkou Texa.

Monika Načeva, úterý 14. května, Praha - Nod, 200 korun v předprodeji

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Písničkářský objev Mac DeMarco

Koncerty pořadatelských kolektivů A.M.180 a Goldmine opravdu nejsou o sázkách na osvědčené hudební hodnoty, ale především o objevování zajímavých mladých jmen, které renomé mají maximálně u trendy určujících blogerů. Takovým případem bude i aktuální večer v klubu 007, který představí hned písničkáře Maca DeMarca a Seana Nicolase Savage.

Mac DeMarco
Mac DeMarco | Foto: Aktuálně.cz

DeMarco je ukázkovým příkladem muzikanta, který k hudebním dějinám přistupuje bez opatrného respektu a který z minulosti těží, ale zároveň se nad ní ironicky ušklíbá. Na jednu stranu paroduje archetyp rockového chlapáctví, na druhou se hudebně hlásí k písničkářským veličinám formátu Nicka Cavea.

Ačkoliv živě vystupuje trochu jako komediant s kytarou, nezbytnou cigaretkou v koutku a kšiltovkou naraženou do čela, za jeho rostoucí popularitou zůstává písničkářský talent.

Společně s ním se ve středu večer představí montrealský bard Sean Nicholas Savage, který si odbyl premiéru už na loňském festivalu Creepy Teepee. Polovinu jeho one-man-show tvořily variace popových šlágrů hraných na přání diváků, kvůli zpožděnému letu ale dorazil až v samotném závěru akce a plnohodnotné vystoupení nestihl. Zábavný interpret tak dostane druhou šanci právě v následujících dnech.

Mac DeMarco, středa 8. května, Praha - Klub 007 Strahov, 250 korun v případě online rezervace lístku (jinak 300 na místě)

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Velkolepý stadionový revival The Australian Pink Floyd Show

Pink Floyd jsou už hezkou řádku let definitivně mrtvou kapelou, jejich odkaz je ale natolik silný, že ze snahy o věrné napodobení legendárních skladeb se stala zcela nová soutěž a že bývalý člen Roger Waters z vzpomínek na The Wall udělal jedno z nejvýdělečnějších turné posledních let. Na poli pinkfloydovského revivalu nicméně dlouhodobě k nejuznávanějším patři jejich australská inkarnace.

The Australian Pink Floyd Show
The Australian Pink Floyd Show | Foto: Aktuálně.cz

Aktuálně jede turné připomínající nahrávku The Dark Side Of The Moon a ta tvoří základ velkolepé dvouapůlhodinové show.

„Album The Dark Side of The Moon je právem považováno za jedno z nejlepších alb všech dob. Hrát písně z tohoto alba, je jako hrát moderní klasickou orchestrální hudbu. Snažíme se věrně nastudovat každý detail písní, jak jen to jde," říkají samotní The Australian Pink Floyd Show.

Mimo to se jedná o komerčně nejúspěšnější nahrávku inspirativní kapely. Dodneška se ho prodalo na 50 milionů kopií, na předních příčkách hitparád se udrželo neuvěřitelných 741 týdnů. Originální sestava už ho nikdy hrát nebude, proto není divu, že mnozí začínají oslavovat i revivaly.

The Australian Pink Floyd Show, středa 10. května - Praha (TipSport Aréna), 11. května - Brno (Kajot Aréna), 12. května - Ostrava (ČEZ Aréna), ceny vstupenek na jednotlivé koncerty se různí a nejlevnější začínají na 690 korunách

 

Právě se děje

Další zprávy