Vůdčí postava uvědomělého rapu. Kendrick Lamar vystoupí v Česku

Kultura Kultura
13. 5. 2022 20:01
Slavný americký raper Kendrick Lamar míří do Česka. Vystoupí 10. října v pražské O2 areně, kde představí své páté, tento pátek vydané album nazvané Mr. Morale & the Big Steppers.
Kendrick Lamar bojuje za rovnoprávnost, proti diskriminaci a stereotypům.
Kendrick Lamar bojuje za rovnoprávnost, proti diskriminaci a stereotypům. | Foto: Renell Medrano

Vstupenky v cenách od 990 do 2390 korun budou v prodeji od příštího pátku 20. května, oznámila pořadatelská agentura Live Nation. Lamar byl zatím v Česku jedinkrát, roku 2013 na pozvání festivalu Hip Hop Kemp.

Čtyřiatřicetiletý raper pochází z kalifornského města Compton, které má nechvalnou tradici rasově motivovaných útoků proti černochům. Vyrůstal jako nejstarší ze čtyř dětí, v dospívání mu policisté několikrát mířili zbraní do obličeje a viděl války zdejších gangů, jak popsal deníku New York Times.

Dnes bývá označován za jednoho z nejvlivnějších amerických hudebníků své generace. Při započtení čísel ze streamovacích platforem prodal přes 70 milionů nosičů, získal 14 cen Grammy a stal se vůdčí postavou uvědomělého rapu.

Kendrick Lamar debutoval začátkem minulé dekády, výrazně na sebe upozornil druhým albem Good Kid, M.A.A.D City z roku 2012 a zejména následnou společensky angažovanou deskou To Pimp a Butterfly. Na ní roku 2015 propojil rap s funkem, soulem, jazzem i mluveným slovem.

Do pečlivě vystavěného konceptuálního rámce zahrnujícího vše od literárních vzorů přes směry jako afrofuturismus až po politické odkazy k Martinu Lutheru Kingovi nebo Černým panterům zabudoval své osobní vnitřní konflikty, velká témata od rasismu po společenský útlak a obecně vystihl pocity celé generace Afroameričanů.

Bojoval za rovnoprávnost, proti diskriminaci a stereotypům. "Lamarovou zbraní je rap a bohatá historie černé hudby od jazzu po funk. Nemíří do ulic, ale na výsluní populární kultury," konstatoval kritik Miloš Hroch v Hospodářských novinách.

Singl Alright z Lamarova alba To Pimp a Butterfly. | Video: Aftermath Entertainment

Současným jazykem Lamar hovořil o tehdy zvlášť vyhrocené vlně násilí vůči černochům v amerických městech. "Obvinil americkou společnost z institucionalizovaného rasismu, stal se jakýmsi hlasem svědomí černé Ameriky. Jeho desky měl v iPodu tehdejší prezident Barack Obama, Lamar byl jednou z nejvýraznějších postav hnutí Black Lives Matter a jeho vystoupení na loňském předávání cen Grammy vstoupilo do dějin," shrnul kritik Jiří Špičák.

Na předávání Grammy v roce 2016 rapoval Lamar s tanečníky v otrokářských okovech a vězeňském mundúru. Vytvořil vizuální paralelu mezi černochy kdysi zotročenými v Africe a těmi utiskovanými v dnešní Americe.

Album To Pimp a Butterfly debutovalo na první příčce americké hitparády Billboard 200 a zaznamenalo mimořádný komerční ohlas. Na něj raper navázal nahrávkou Damn s ústřední myšlenkou, že než člověk změní svět, měl by nejprve změnit sebe, nebo soundtrackem k velkorozpočtovému marvelovskému filmu Black Panther. Damn vyneslo Lamarovi prestižní Pulitzerovu cenu za hudbu. Získal ji jako první umělec pohybující se v jiném žánru než klasické hudbě nebo jazzu.

Tento pátek Kendrick Lamar vydal své páté album Mr. Morale & the Big Steppers. Právě k této desce se váže turné, které začne 7. října v nizozemském Amsterdamu. Pražská O2 arena bude hned druhou štací. "Spolu s ním vystoupí jako předskokan Baby Keem, bratranec Kendricka Lamara a sám producent a hudebník. Druhým předskokanem je Tanna Leone, kterou Kendrick Lamar vydává u svého labelu," upřesňuje Ondřej Pojzl z agentury Live Nation.

Track The Heart Part 5 slouží jako upoutávka na nové album Kendricka Lamara. | Video: Aftermath Entertainment
 

Právě se děje

Další zprávy